Beden Sağlığı Şeker hastalığı cerrahi ile tedavi edilebilir mi?

Şeker hastalığı cerrahi ile tedavi edilebilir mi?

Paylaş
Şeker hastalığı cerrahi ile tedavi edilebilir mi?

Günümüzde şeker hastalığı tedavisinde cerrahi yöntemlere de başvurulmaktadır. Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necat Kaplan, şeker hastalığı tedavisinde tercih edilen cerrahi yöntemi sizler için anlattı.

Aşırı vücut ağırlığına bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabet, düzenli ve sürekli insülin kullanımı ile sonuçlanır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde birçok farklı hastalığın ortaya çıkması mümkündür. Vücutta insülinin üretildiği ancak bu insülinin etkisiz olduğu tip 2 diyabet genellikle obezite ile ilişkilendirilir.

Haberin Devamı

Tedavide hangi yöntemler uygulanmaktadır?

İlaçlar, diyet ve uygun egzersiz genellikle tip 2 diyabeti tedavi etmek için kullanılır. Ancak bazı durumlarda bu tedaviler yeterli olmamakta ve hastalık ilerleyerek kalp damar hastalıkları, felç, böbrek ve ayak hastalıkları ve görme kaybı gibi farklı hastalıkları beraberinde getirmektedir. Bazı hastalarda yoğun insülin kullanımına rağmen istenilen etki elde edilememektedir. Tip 2 diyabette daha kesin sonuçlar alınabilmektedir. Bu sayede diyabetin neden olduğu diğer hastalıkların da düzel, hastalığı tamamen tedavi etmekten ziyade kontrol altına almak için ilaçlar ve diğer tedaviler kullanılır. Günümüzde uygun hastalarda metabolik cerrahi işlemler uygulanarak tip 2 diyabet yönetiminde hastaların yaşam beklentileri uzamış ve yaşam kaliteleri yükselmiştir.

Haberin Devamı

Diyabet cerrahisi herkes için uygun değildir

Diyabet cerrahisi, hastanın beslenme alışkanlıklarının ve yaşam kalitesinin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabet için yapılan bir ameliyat türüdür.Bu amaçla sıklıkla kullandığımız yöntemler Transit Bipartisyon ve İleal İnterpozisyon ameliyatlarıdır.Bu işlemde amaç insülin direncini kırmak, insülin duyarlılığını arttırmaktır. Ameliyatla gıda alımı azaltılır, hormonlar daha aktif hale gelir, diyabet ve obezite ortadan kaldırılır. Şeker hastalığı ameliyatı sırasında mide küçüldüğü için ameliyat sonrası hastalarda kilo vermeyi hızlandırır. Metabolik cerrahi için vücutta insülin bulunmalıdır, aksi takdirde çalışmayacaktır.

Şeker hastalığı ameliyatı sonrasında eskisi gibi yaşanan sık acıkmalar söz konusu olmayacaktır. İştahsızlık dolayısıyla yemek yememe durumu ile karşı karşıya kalınacaktır. Bu sıkıntılar gelip geçici olup vücut bu normal düzene alıştığında artık hasta kendini çok daha iyi hissedecektir. Şeker hastalığı ameliyatından sonra bol sıvı tüketilmesi önerilir. Ameliyat sonrası 6 aylık beslenme alışkanlıkları tamamen doktor kontrolünde ilerlenmesi gerekir.

Tip 2 diyabet hastalarının ömür boyu ilaç tedavisi, insülin takviyesi, diyet ve egzersiz yapmaya ihtiyacı vardır. Fakat uzun yıllar boyunca çoğu hasta bu kurallara uyamamaktadır. Sürekli ve düzenli tedavi hastaların yaşam kalitelerini de düşürmektedir. Bu anlamda, büyük oranda başarı sağlanan metabolik cerrahi yöntemleri hastadan hastaya farklı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Çoğu hasta bu yöntemlerin ardından insülin takviyesini tamamen bırakmaktadır. Bu anlamda, bu hastalarda metabolik cerrahi yöntemleri kesin çözüm sağlamaktadır. Bazı hasta gruplarında ise ameliyat sonrası ilaç dozları çok daha azaltılarak medikal tedaviye devam edilmesi gerekmektedir. Cerrahi yöntemlerin ardından ilaçla tedaviye devam edilse de kilo kaybı sağlanarak olası hastalıkların önüne geçilmekte ve kan şekeri kontrol altında tutulmaktadır.

Haberin Devamı