Beden Sağlığı Tansiyon kaç olmalıdır? Normal tansiyon değerleri nelerdir?

Tansiyon kaç olmalıdır? Normal tansiyon değerleri nelerdir?

Paylaş
Tansiyon kaç olmalıdır? Normal tansiyon değerleri nelerdir?

Tansiyon kısaca atardamarların içindeki kan basıncını belirten bir terimdir. Yüksek tansiyon hipertansiyon olarak adlandırılırken düşük tansiyona ise hipotansiyon adı verilir. Tansiyonun normal değerler dışında olduğu her iki durum da kişinin sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Peki, tansiyon kaç olmalıdır? Normal tansiyon değerleri nelerdir? İşte normal tansiyon hakkında bilmeniz gerekenler…

Yüksek tansiyonda baş ağrısı, burun kanaması ve kulaklarda çınlama gibi belirtiler görülürken, düşük tansiyonda halsizlik ve bayılma gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda kişinin tükettiği gıdalardan, ruh haline kadar pek çok etken tansiyonda değişikliklere neden olabiliyor. İşte normal tansiyon değerleri ve tansiyon hakkında bilinmesi gereken ayrıntılar…

Haberin Devamı

NORMAL TANSİYON DEĞERLERİ NELERDİR?

Normal tansiyon değerleri, kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 değerleri arasında olması normal kabul edilir. Gençlerde ve çocuklarda tansiyonun düşük değerleri normal kabul edilebilir.


HİPOTANSİYON (DÜŞÜK TANSİYON) NEDİR?

Hipotansiyon yani düşük tansiyon çok belirgin olmadığı müddetçe kişide herhangi bir belirti göstermez ve sakıncalı değildir. Hatta öyle ki kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinde azalmaya yol açtığı için olumlu olarak bile görülür. Ani tansiyon düşmesi halsizlik, baş dönmesi ve baygınlığa neden olabilir.

HİPERTANSİYON (YÜKSEK TANSİYON) NEDİR?

Kişide tansiyon değerlerinin 140/90 mmHg üzerinde olmasına hipertansiyon hastalığı olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon genellikle yaşlılıkla ilişkilendirilse de bebeklik döneminden itibaren her yaşta görülebilen bir durumdur.

Haberin Devamı

HİPERTANSİYON NEDENLERİ NELERDİR?

Hipertansiyonun en yaygın nedenleri şu şekilde sıralanabilir. Fakat hipertansiyon hastalarının pek çoğunda herhangi bir neden bulunamaz. Bunlara esansiyel hipertansiyon denir.

  • Stres
  • Aşırı tuz tüketimi
  • Kalp damar hastalıkları
  • Obezite
  • Şeker hastalığı
  • Genetik faktörler
  • Böbrek hastalıkları
  • Böbrek üstü bezinin hastalıkları
  • Tiroid hastalıkları

HİPERTANSİYONUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipertansiyon yıllar boyu hiçbir belirti göstermeyebilir. Ancak zaman ilerledikçe baş ağrısı, burun kanaması, halsizlik, kulaklarda çınlama, sık idrara çıkma ve bacaklarda şişlik gibi belirtiler görülmeye başlar. Tansiyon yüksekliği ile birlikte bu belirtilerin görülmeye başladığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.