Google News

Vertigo türleri nelerdir? Manevra tedavisi hangi durumlarda tercih edilir?

Nöroloji Prof. Dr. Dilek Necioğlu Örken, vertigo nedir, türleri nelerdir ve manevra tedavisi hangi durumlarda tercih edilir tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
15 Nisan 2022 , Cuma 08:35

Baş dönmesi ya da bir diğer deyimle vertigo kişinin kendisinin ya da etrafının dönmesi, hareket etmesi hissidir. Vertigo baş dönmesinin Latince adıdır ve dolayısı ile bir hastalık değil bir belirtidir. Günlük pratikte hastalarımızdan sıklıkla sanki bir tanıymış gibi benim vertigom var cümlesini duyarız. Oysa bu yanlış bir bilgidir çünkü vertigo bir hastalık değildir. Bu belirtiye yol açan pek çok hastalık vardır. Önemli olan baş dönmesine neden olan altta yatan hastalığın tanısının konmasıdır.


Baş dönmesinin türleri ilk önce santral ve periferik olarak ikiye ayrılabilir. Baş dönmesinin en sık görülen nedenleri periferik diye adlandırdığımız iç kulakla ilgili hastalıklardır. Ancak her baş dönmesinde mutlaka santral, yani beyinle ilgili hastalıklar dışlanmalıdır. Özellikle denge organımız olan beyincik ya da beyin sapında olabilecek inme, tümör gibi hastalıklar ayırıcı tanıda yer alır.

DEVAMINI GÖSTER