Beden Sağlığı Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Yanık için hangi doktora gidilmeli? Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir

Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Yanık için hangi doktora gidilmeli? Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir

Paylaş
Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir, nasıl geçer? Yanık için hangi doktora gidilmeli? Yemek borusu yanmasına ne iyi gelir

Yemek borusu yanmasına evde yapacağınız bazı yöntemler ile engelleyebilirsiniz. Özellikle kekik, patates suyu, elma sirkesi, zencefil, bal, nane ve rezene tohumu yemek borusundaki yanmayı engellemekte etkilidir. Yemek borusundaki yanma durumunda doktora gitmek isterseniz Dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Yemek borusu yanması ne iyi gelir ve nasıl geçer araştırarak sizler için derledik.

Yemek borusu yanması hissediyorsanız sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekir. Bu süreçte bol ılık su tüketebilir ve sabahları bal yiyebilirsiniz.

Yemek borusu yanması ne iyi gelir?

Pek çok kişi bazı zamanlarda yemek borusunda yanma hissedebilir. Bu durumun bazen besinlerden kaynaklanabildiği gibi bazen de farklı sebepleri olabilir. Yemek borusunda meydana gelen yanmanın sebebini öğrenmek tedavi için önemlidir. Eğer yemek borusu yanması şikayetiniz varsa öncelikle evde bazı tedaviler deneyebilirsiniz. Nane genellikle mide problemlerinde etkili sonuç verir. Nanenin etkisini artırmak için içme suyunuza ekleyebilirsiniz.

Nanenin etkisi sayesinde yemek borusunu ferahlatabilir ve yanma hissini de engelleyebilirsiniz. Rezene tohumu da yemek borusundaki yanma ve ağrının engellenmesine yardım eder. Rezene tohumları mide asidini dengeler ve yemek borusunun da yanmasını engeller. Zencefil de mide asidi emer ve yemek borusundaki yanmayı dindirir. Zencefili yemeklerinize baharat olarak katabilir ya da çay olarak tüketebilirsiniz.

Nasıl geçer?

Yemek borusu hassas bir yapıya sahiptir. Oluşacak olan hasarı önlemek için mutlaka sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak gerekir. Ilık ya da ılığa yakın besinler tüketmelisiniz. Yemek borusundaki yanma hissi genellikle yüksek asitten kaynaklanır. Bunu engellemek için asitli içeceklerden de uzak durmalısınız. Bazı durumlarda ilaçların yan etkisi de boğazda yanmaya neden olduğundan ilk kez kullandığınız ilaçlara dikkat etmelisiniz. Eğer kullandığınız ilaçlar sonrasında boğazınızda yanma olursa mutlaka doktorunuza danışın. Kızarmış yiyecekler de yemek borusunu yakar. Bu nedenle sağlıklı beslenerek yanma hissini engelleyebilirsiniz.

Yanık için hangi doktora gidilmeli?

Yemek borusundaki yanma hissini sonlandırmak için çok fazla zaman kaybetmeden hastanelerin İç Hastalıkları yani dahiliye bölümüne gitmelisiniz. Yanmaya sebep olan durum incelendikten sonra doktor sizi yönlendirir. Yanma hissinin daha detaylı incelenebilmesi için de Gastroenteroloji bölümüne gidebilirsiniz. Yanma hissinin ortadan kalkması için yanmaya sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Mide asidinin dengelenmesi için de proton pompa tedavisi ya da serum takviyesi alınabilir. Eğer yanma yemek borusu iltihabından kaynaklanıyorsa iltihap giderici ilaçlar da kullanılabilir. Reflüden kaynaklı bir yanmaysa beslenme düzenini de değiştirmek gerekir. Çok ileri boyutta bir yanma varsa yemek borusu kanseri olabilir. Bu durumda da lazer tedavisi ya da kemoterapi kesin tedavi olabilir.

Yemek borusundaki yanma hissi nasıl engellenir?

Yemek borusunda meydana gelen yanma hissini elma sirkesi ile engelleyebilirsiniz. Bunun için her gün bir fincan sirkeli su içmeniz gerekmektedir. Elma sirkesi yanma hissinin önüne geçmek için etkili bir yöntemdir. Kısa süreli yanma hissi yaşıyorsanız elma sirkesini su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz. Yemek borusundan mideye doğru giden bir yanma hissediyorsanız güne başlarken bir çay kaşığı bal yiyebilirsiniz. Bal vücutta antioksidan etkisi yaratarak yanmaya sebep olan bakterileri yok eder. Yanma ve kuruluk hissini sabahları bal tüketerek engelleyebilirsiniz.

Haberin Devamı