Beden Sağlığı Yılan zehri kanseri tedavi edebilir mi?

Yılan zehri kanseri tedavi edebilir mi?

Paylaş
Yılan zehri kanseri tedavi edebilir mi?

Kuzey Colorado Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı, yılan zehri üzerinde deneyler yaptı. İçeriğinde yüzde 100 kimyasal bileşik barındıran yılan zehrinin, kansere çare olup olmayacağı araştırılıyor. Yapılan ön araştırmalar, yılan zehrinin kanser hücrelerini öldürebileceğini gösterdi. Ancak insanı öldürmeyecek düzeyde bir doz tutturulmasının biraz zor olduğu ifade ediliyor.

Bilim insanları, yılan zehrinin meme ve kolon kanseri tümörlerini hızlı bir şekilde öldürebileceğini iddia ediyor. Ancak bunun için zehri doğru oranda tutturmak oldukça zor. Kuzey Colorado Üniversitesi'ndeki ekip, yüzlerce çeşit yılanın zehirlerini kanser tedavisine bir çare bulmak amacıyla araştırıyor. Ekip, laboratuvarda yapılan ön araştırmaların ardından, yılan zehrinin insan hastalıklarını iyileştirmede bir potansiyeli olduğu söylüyor. Yılan zehri son derece ölümcül ve yılanlar tek ısırıkta avları kolayca yok edebilirler. Bilim insanları, zehri insanları öldürmeden kullanmanın oldukça zor olacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

Kanser, dünya üzerindeki en ölümcül hastalıklardan biri ve tedavi arayışı hala sürüyor. Yılan zehri, sayısız protein ve kimyasal içerdiği için, ayrıca yüzyıllardır yerel halkların kullandığı bir bileşen olduğu için bilim insanlarının ilgisini çekiyor.

Tek bir yılanın zehri, yüzlerce bileşen içerebilir. Şu anda doğada bilinen 26 yılan ailesi bulunuyor.

Yüksek tansiyon için kullanılan bir ilaç olan kaptopril, yılan zehirinden izole edilen bir peptidin yapısına dayanarak tasarlandı. Bu ilacın ABD'de ve İngiltere'de 40 yıldan fazladır kullanılıyor olması bilim insanlarını yılan zehrinden üretilecek yeni ilaçlar aramaya yönlendiriyor.

Dr. Stephen Mackessy, Kuzey Colorado Üniversitesi'nin yılan zehirini kanserle savaşmak için olası bir hedef olarak araştıran ilk yer olduğuna inanıyor. CBS Denver'a açıklama yapan Mackessy, 'Bunlar diğer hayvanları ve başka şeyleri öldürebilmek için evrim geçire bileşikler. Genel olarak yaşayan sistemlere zarar veriyor' dedi.

Haberin Devamı

Engerek zehri cilt kanserini öldürmüyor

Araştırmada görevli olan doktora adayı Tanner Harvey, özellikle engerek zehrini araştırıyor. Harvey, zehrin her bir dozuna bağlı olarak farklı yaklaşımlarda bulunduğunu keşfediyor. Harvey, 'Düşük dozda bir engerek zehri, meme kanseri hücrelerini ve kolon kanseri hücrelerini hızlı bir şekilde öldürür. Ancak melanomu (cilt kanseri türü) öldürmez' dedi.

Öte yandan, diğer zehirler cilt kanserinin yaygın bir şekli olan melanoma agresif bir şekilde saldırabiliyor.

Yılan zehri kanser için bir umut olarak görülse de araştırma hala başlangıç aşamasında.