Sağlık Bir çorba kaşığı baharat metabolizma dostu!

Bir çorba kaşığı baharat metabolizma dostu!

Paylaş
Bir çorba kaşığı baharat metabolizma dostu!

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar "Metabolizmayı hızlandırmanın birçok yöntemi bulunmaktadır. Hızlı bir metabolizma ise, daha fazla kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Bir çorba kaşığı baharat, metabolizmayı hızlandırır" dedi

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olacak önerilerde bulundu.

Genel olarak erkeklerin kas kitlesinin yüksek olması nedeni ile vücutlarının daha fazla kalori yaktığını söyleyen Serkan Tutar daha sonra şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Çoğu insan için 40 yaşından sonra metabolizma hızı yavaşlamaya başlar. Ayrıca genetik faktörlerde metabolizma hızı üzerine büyük etkisi bulunmaktadır. Bunlara rağmen sizinde metabolizma hızınızı arttırabileceğiniz bazı önemli nokta bulunmaktadır.

Kas kitlesini arttırmak; Kas kitlesi direk olarak kalori yakımı ile doğru orantılıdır. Eğer kas oranınız normale göre yüksek ise metabolizma hızınız olması gerekenden daha yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımını iki katına yakın yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Gün içerisinde yapılacak düzenli egzersiz ile kalori yakımını iki katına yakın artırabilirsiniz. Egzersizin düzenli yapılması buradaki en önemli unsurdur. Uzun süre ama daha orta tempo ile yapılan egzersizin, hızlı tempo ile daha kısa süre yapılan çalışmalara göre daha verimli sonuçlar vereceğini de unutmamalısınız. Yapılan bir çalışmada günde 8 bardak su içen kişilerin vücutlarının yakmış olduğu kalorinin 4 bardak içenlere göre daha fazla olduğu gösterilmiştir. Gün içerisinde alınan sıvı miktarına taze sebze ve meyvelerinde katkı sağladığını unutmadan bunları da günlük beslenme programınızda bulundurmanız önemlidir.

Haberin Devamı

Sık besin tüketilmesi kilo alımına neden olabilir; ama bu tüketmiş olduğunuz besinin kalori ve besin değerleri ile doğru orantılı olarak değişebilir. Eğer yüksek kalorili atıştırmalıklar tüketirseniz kilo almanız kaçınılmaz olacaktır. Genel olarak ana yemeklerin arasının uzun süre açlık ile geçmesi metabolizma hızınızın yavaşlamasına neden olur. Sağlıklı ara öğün alternatifleri ile hem metabolizmanız hızlanacaktır hem de bir sonraki ara öğünde kalori alımı düşecektir.

'BAHARAT KULLANIN'

Baharatlı gıdalar metabolizmayı yüksek vitese almak anlamına gelmektedir. Kırmızı biber veya diğer baharatlardan toplamda ortalama bir çorba kaşığı olarak yemeğe eklenmesi metabolizma hızınızı arttırır. Bu metabolizma hızlandırıcı etki yapılan egzersiz gibi kalıcı bir metabolizma artışı sağlamasa da anlık işe yaradığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Protein tüketin: Proteinli besinlerin termojenik etkileri karbonhidrat ve yağlara göre daha yüksektir. Yani proteinli besinler sindirilirken vücudumuz daha fazla kalori harcar. Bu durumda metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar. Protein içeriği en yüksek olan besinler, yağsız sığır eti, hindi, balık, tavuk, fındık, yumurta, süt ve ürünleridir.

Koyu kahve için: Bir kahve tiryakisi iseniz, sabah ritüeli olan kahve içiminin keyfini çıkarmalısınız; çünkü kahve hem metabolizma hızlandırıcıdır hem de konsantrasyonu artırır. Kahvenin metabolizma hızlandırıcı etkisi de baharatlar gibi anlık olmaktadır. Miktarına ve sıklığına dikkat ederek gün içerisinde kahve tüketebilirsiniz.

Yeşil çay için: Yeşil çay kafein içeriği nedeni ile metabolizmanın birkaç saat hızlanması için kombine fayda sunmaktadır. Yapılan araştırma göstermiştir ki egzersiz yapılmadan önceki zaman aralığında 2-4 bardak su, 2 bardak yeşil çay orta yoğunlukta bir egzersiz anında yüzde 17 kalori daha fazla yakıldığı gözlemlenmiştir."

Haberin Devamı

İHA