Çocuk Sağlığı Çocuklarda boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısını geçirecek yöntemler
Paylaş
Çocuklarda boğaz ağrısı neden olur? Boğaz ağrısını geçirecek yöntemler

Solunum yollarında pek çok nedenden dolayı boğaz ağrısı yaşanabilir. Boğazın arka kısmında acı, ağrı ve akıntıya yol açan bu enfeksiyonlar, özellikle kış ve ilkbahar mevsimlerde görülür. Sıklıkla farenjit ve bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısına, boğaz bölgesinde acı, yanma, yutkunma zorluğu, ateş, halsizlik, baş ve kulak ağrısı gibi belirtiler eşlik edebilir. Peki, çocuklarda boğaz ağrısı neden olur? Çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Yaşlarının küçük olmasından dolayı bağışıklıkları düşük olan çocuklar, her an hastalık belirtisi gösterebilirler. Çocuklarda en sık görülen hastalık ise boğaz ağrısı. Peki, çocuklarda boğaz ağrısı neden olur? Çocuklarda boğaz ağrısına ne iyi gelir? İşte, çocuklarda boğaz ağrısına iyi gelecek yöntemler...

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA BOĞAZ AĞRISI NEDENLERİ

Çocuklarda boğaz ağrısı, bakteri ve virüs gibi patojenlerin yol açtığı rahatsızlıklardan biridir. Boğazın arka kısmında, yutak bölgesinde ağrı ve acı ile karakterizedir. Soğuk algınlığı, grip, akciğer enfeksiyonları, tonsilit ve boğaza kaçan yabancı cisimlerden oluşabilen boğaz ağrısı şikayetlerinin en yaygın sebepleri arasında farenjit ve bademcik iltihabı olarak bilinen tonsillit yer alır.

ÇOCUKLARDA FARENJİT

Boğazın arka duvarı, tıp dilinde farenks olarak adlandırılır. Bademciklere komşu olan bu dokuya bağlı enfeksiyonlar genellikle hem bademcikleri hem de farenksi etkiler. Farenjit ise farenks bölgesinde oluşan tahriş ya da iltihaba bağlı olarak oluşan rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Farenjit sıklıkla virüslere bağlı olarak gelişse de kişide bakteri kaynaklı olarak da farenjit görülebilir. Bakteri bazı vakalar, romatizmal ateş ya da böbrek hastalıklarına yol açabilir. Tüm bunların yanı sıra çocuklarda boğaz enfeksiyonu türlerinden biri olan farenjit, ağız yoluyla solunuma, burun tıkanıklığına ya da boğaz kuruluğuna bağlı olarak da oluşabilir.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARDA FARENJİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Farenjit varlığında boğaz ağrısı en yaygın görülen belirtidir. Bunun yanı sıra şu belirtiler de ortaya çıkabilir:

  • Boğazın arka kısmında kızarıklık,
  • Boğazda yanma,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Boğaz akıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Halsizlik,
  • Öksürük,
  • Hapşırık,
  • Boyunda yer alan lenf bezlerinde şişlik ve / veya ağrı.

ÇOCUKLARDA BADEMCİK İLTİHABI

Ağız yoluyla vücuda girmeye çalışan bakteri ve virüslere karşı ilk savunmayı gerçekleştiren bademcikler, zaman zaman iltihaplanabilir. Boğaz ağrısının yaygın nedenlerinden biri olan bu durum, bademciklerde patojenlerin çoğalmasına bağlı olarak oluşur. Boğazın arka kısmında, her iki tarafta bulunan bademciklerin iltihaplanması, bu yapıların üzerinde beyaz oluşumlar şeklinde ortaya çıkar. Yutkunmanın zorlaşmasına yol açan bu bademcik iltihabı, zaman zaman solunumun da güçlenmesine neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bademcik iltihabına yol açan bakteri ve virüsler bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürük yoluyla enfekte kişiden sağlıklı bireye bulaşabilir.

ÇOCUKLARDA BOĞAZ AĞRISI NASIL GİDERİLİR?

Çocuklarda boğaz ağrısı pek çok farklı hastalığa bağlı olarak gelişebileceği gibi soğuk algınlıklarından da kaynaklanabilir. Bu nedenle hastalığın etkeninin saptanması için hekime görünmek son derece önemlidir. Boğaz ağrısına neden olan patojenin ve hastalığın tanısının koyulmasının ardından kişiye özel olarak tedavi düzenlenir.

Haberin Devamı

Sıklıkla sorulan “Çocuklarda boğaz ağrısı nasıl giderilir?” sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt da evde uygulanabilen basit tedavi yöntemleridir. Bol sıvı tüketmek, sağlıklı beslenmek, boğaz bölgesini sıcak tutmak ve ortamı havalandırmak gibi yöntemler boğaz ağrısının daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir.