Çocuk Sağlığı Kız ve erkek çocuklarınızı bu kansere karşı aşılatın!
Paylaş
Kız ve erkek çocuklarınızı bu kansere karşı aşılatın!

Önlenebilir tek kanser türü olan rahim ağzı kanseri ve "human pappilloma" virüsünün neden olduğu diğer kanser türleri için aşı konusunda bilinçlenme çok önemli. Kız ve erkek çocukların aşılanması ile hastalığın ortadan kalkacağı bilincini ve aşının ulusal aşı programına alınması için “Kanser Olma Aşı Ol” başlığı ile bir sosyal sorumluluk projesi geliştirildi.

“Kanser Olma Aşı Ol” projesi, önlenebilir tek kanser türü olan rahim ağzı kanseri ve insan papilloma virüsünün neden olduğu diğer kanserleri önlemede aşı bilinci ve erken tanı farkındalığı oluşturmak amacıyla 2017 yılında Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Nur Topçu tarafından oluşturuldu.

Haberin Devamı

Önlenebilir tek kanser türü olan rahim ağzı kanseri ve insan pappilloma virüsünün neden olduğu diğer kanser türleri için aşı konusunda bilinçlenme çok önemli. Kız ve erkek çocukların aşılanması ile hastalığın ortadan kalkacağı bilincini ve aşının ulusal aşı programına alınması için “Kanser Olma Aşı Ol” başlığı ile bir sosyal sorumluluk projesi geliştirildi. Proje, kız ve erkek çocukların aşılanması ile hastalığın ortadan kalkacağı bilincini ve aşının ulusal aşı programına alınması için kamuoyu oluşturuyor.

Yalnızca kadınların ve kız çocuklarının değil, erkek çocukların da risk grubunda olduğunu vurgulayan hizmet projesi, 2021 yılında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından oluşturulan farkındalık projesi örneklenerek, Fenerbahçe Lions Kulübü imzasıyla ve diğer birçok sivil toplum kuruluşunun desteği ile Umay Kadın ve Çocuk Platformu kapsamında revize edildi.

Haberin Devamı

Bu yıl da yapılan tüm çalışmaların yanı sıra, “Kanser Olma Aşı Ol” videosuyla farkındalık yaratma çalışmaları devam ediyor. Proje, "Sağlıklı nesiller için şimdi, hemen kanser olma, aşı ol! diyor.

Şimdi harekete geçmezsek, rahim aǧzı kanseri nedeniyle yaşanacak ölümler 2040 yılına kadar %50 artacak. 2020 yılında yapılan araştırmalara göre Türkiye'de ise her yıl 1245 kadın rahim aǧzı kanserinden hayatını kaybediliyor. Rahim aǧzı kanseri tüm kadın ölüm nedenlerinde 12'nci, 15-44 yaş arası kadın ölüm nedenlerinde ise 8’inci sırada.

RAKAMLARLA RAHİM AĞZI KANSERİ

  • Her yıl 600 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuluyor.
  • Her 2 dakikada bir kadın, rahim aǧzı kanserinden ölüyor.
  • Ve bu, yılda 300 binden fazla ölüm anlamına geliyor.
  • Rahim aǧzı kanseri; dünyada tüm kadın ölümlerinde 4. ölüm nedeni.
  • 15-44 yaş arası kadın ölümlerinde 2. ölüm nedeni.
  • Bu ölümlerin %90'ından fazlası düşük ve orta gelirli (LMIC) ülkelerdedir.
  • Rahim aǧzı kanseri annelerimizi, kızlarımızı, kız kardeşlerimizi ve büyükannelerimizi elimizden alıyor.
  • Toplumlarımızı etkiliyor ve toplumun sosyal ve ekonomik dokusunu tehdit ediyor.
  • Rahim aǧzı kanseri önlenebilir, tedavi edilebilir ve kesin bir eliminasyon yolu olan tek kanser türüdür.
  • Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Rahim ağzı kanserinin sebepleri nelerdir? Önlenebilir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Naki, rahim ağzı kanseri hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.