Çocuk Sağlığı Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü?
Paylaş
Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü?

Son günlerde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü bütün dünyada korku ve paniğe neden oldu. Şu ana kadar 10 ülkede yaklaşık 100 vakanın tespit edildiği virüsün ikinci bir pandemiye neden olup olmayacağı merak ediliyor.Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de görülüp görülmediği de merak konusu oldu. Peki, maymun çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Virüs çocukları nasıl etkiler? Maymun çiçeği virüsünün çocuklardaki seyri ile ilgili Başhekim ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert açıklamalarda bulundu. , Maymun çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Virüs çocukları nasıl etkiler? İşte tüm bu soruların cevapları…

 Maymun çiçeği virüsü Orthopoxvirus virüsün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Özellikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve zamanla diğer ülkelere yayılan virüs klinik olarak ateş, kızarıklık ve şişmiş lenf düğümleri ile kendini gösterir.Tüm dünyada büyük bir korkuya neden olan maymun çiçeği virüsünün ülkemizde de görülüp görülmediği merak ediliyor. İnternet ortamında herkes maymun çiçeği virüsü nedir, maymun çiçeği virüsü belirtileri nelerdir, maymun çiçeği virüsü Türkiye'de görüldü mü, sorularına cevap arıyor. Başhekim ve Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Sert açıklamalarda bulundu. , Maymun çiçeği virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? Virüs çocukları nasıl etkiler? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?


İnsandan insana bulaşma, solunum salgıları, enfekte bir kişinin cilt lezyonları veya yakın zamanda virüs bulaşmış nesnelerle yakın temastan kaynaklanabilir. Virüs vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor.

Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Ormanlık alanlarda veya yakınında yaşayan insanlar, enfekte hayvanlara dolaylı virüse maruz kalabilirler.
Bulaşma, plasenta yoluyla anneden fetüse (doğuştan maymun çiçeği hastalığına yol açabilir) veya doğum sırasında ve sonrasında yakın temas sırasında da olabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gündür. Ancak bazı durumlarda 21 güne kadar uzayabilir.
Belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, lenfadenopati (lenf düğümlerinin şişmesi), yaygın kas ağrısı ve şiddetli halsizliktir. Belirtilerin başlamasından 1-3 gün içinde döküntüler başlayabilir. Bu döküntüler çiçek hastalığına benzer özelliktedir ve daha çok üst ekstremite dediğimiz yüz, gövde, sırt ve kollarda daha yoğun görülür. Oldukça kaşıntılı olan bu döküntüler hastalığın seyri ile birlikte kabuk oluşturarak dökülmektedir. Yoğun döküntü tablosunda ise vücutta iz bırakabilir.
Maymun çiçeği hastalığında lenfadenopati yani lenf düğümlerinin şişmesi diğer döküntülü hastalıklar arasında ayırt edici semptom kabul edilmektedir.

Haberin Devamı

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN BELİRTİLERİ



Maymun çiçeği hastalığı 2 ila 4 hafta süren semptomlar sonrasında geriler yani hastalık kendi kendini sınırlar. Erişkinlerde daha sık görülmesine rağmen çocuklarda hastalık şiddetinin daha yoğun olduğu bildirilmiştir. Özellikle bağışıklık sistemi yetersiz olan yani immün yetmezliği olan ve kronik rahatsızlığı olan çocuklarda enfeksiyon daha ağır seyredebilir. Çocuklarda görülen ateş, aşırı halsizlik, bitkinlik, döküntü gibi durumlarda beklemeden bir hekime başvurulmalıdır.

Tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi maymun çiçeği virüsünde de teması azaltmak ve el hijyeni önemli. Çocukların elleri sık sık yıkanmalıdır. Kapalı ortamlardan uzak durulmalıdır. İthal edilen pet hayvanları risk oluşturabilir. Bu konuya dikkat edilmeli ve özellikle çocuklar ithal, kaynağı belli olmayan pet hayvanlarından uzak tutulmalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlü tutmak, sebze ve meyve ağırlıklı beslemek, bol sıvı tüketmeleri, yaz aylarında güneşten faydalanmalarını sağlamak bu virüsten korunmada ve hastalığın daha hafif atlatılmasına yardımcı olur.

Haberin Devamı