SağlıkFarklı ekmek türlerinin vücuda etkisi ne olur?

Farklı ekmek türlerinin vücuda etkisi ne olur?

Paylaş
Farklı ekmek türlerinin vücuda etkisi ne olur?

Tam tahıllı ekmek, tahılın tüm kısımlarını içerir. Bu ekmekler, B grubu vitaminleri (vücudumuzun enerji üretmesine yardım eden vitaminler), magnezyum ve demir gibi önemli besinlerle zengindir. Lif sayesinde yiyecekler midede daha yavaş sindirilir, bu da kan şekerimizin birden yükselmesini önler.

Esilay Kaya – Posta.com.tr / Tam buğday ekmeği ise sadece buğday tanesinin tamamından yapılır. Kepek, rüşeym ve endosperm bir aradadır. Bu ekmek, lif, vitamin ve minerallerle doludur. Sindirimi kolaylaştırır, uzun süre tok tutar ve kan şekerini dengede tutar. Yulaf ekmeği, yulaf ve buğday ununun karışımından yapılır. Yulafta beta-glukan denen özel bir lif bulunur. Bu lif, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca, yulaf ekmeği yavaş sindirilen karbonhidratlar içerir.  Çavdar ekmeği, çavdar tahılından yapılır ve genellikle daha koyu renkli, yoğun bir ekmektir. Çavdar, lif bakımından çok zengin. Beyaz ekmek, lif, vitamin ve mineral açısından diğer ekmeklere göre daha fakirdir. Az lif içerdiği için kan şekerimiz hızlıca yükselebilir ve çabuk acıkabiliriz. Ekşi mayalı ekmek de doğal bir yöntemle mayalanır. Bu süreçte, tahıllardaki bazı maddeler parçalanır ve sindirimi kolaylaşır. Ekşi maya, bazı karbonhidratları dirençli nişastaya dönüştürür. Bu sayede kan şekerimiz dengeli olur. Ekmek seçerken lif oranı yüksek, glisemik indeksi düşük ve az işlenmiş olanları tercih etmeliyiz

Haberin Devamı