Sağlık 'Tiroid kanseri son 10 yılda 7 kat arttı'

'Tiroid kanseri son 10 yılda 7 kat arttı'

Paylaş
'Tiroid kanseri son 10 yılda 7 kat arttı'

Yapılan araştırmalara göre; tiroid kanserinde son 10 yılda 7 kat artış yaşandığı belirlendi

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Uğur Emre, tıptaki gelişmeler ve ultrasonografinin daha etkin kullanılmaya başlanması ile erken evrede tespit edilmeye başlanan tiroid kanserinde son 10 yılda 7 kat artış yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Doç. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid kanserinin, hastalarda görülen kanser türlerinin yüzde 2’sini oluşturduğunu, kadınlarda erkeklere oranla 3- 4 kat daha fazla görüldüğünü kaydetti.

Tiroid kanserinin erken dönemde belirti vermediğini, ancak yapılan muayeneler ve ultrasonografiler sırasında tespit edilebildiğini vurgulayan Doç. Dr. Emre, şöyle konuştu:

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

"Son 10 yılda tiroid kanserinde 7 kat artış var. Ancak bu artış tiroid kanserinin daha fazla ortaya çıkmasından ziyade, tıptaki gelişmeler ile ultrasonografinin daha etkin kullanılmaya başlanması ve tiroid bezindeki nodüllerin ultrasonografi eşliğinde iğne biyopsileri ile değerlendirilebilme imkanının sağlanması sayesinde kanserin erken teşhisi sonucu olmuştur."

Haberin Devamı

AMELİYAT SES TELLERİNE ZARAR VERİR Mİ?

Tiroid kanserinin genetik faktörler dahil bazı etkenler ile ortaya çıktığını ifade eden Doç. Dr. Emre, şişmanlık, radyasyona maruz kalma ve iyot eksikliğinin en önemli etkenler olduğunu belirtti.

Neden ne olursa olsun hastalığın başarılı bir şekilde tedavisi için erken teşhisin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Emre, tiroid cerrahisinde en çok çekince yaratan durumun ise ses kısıklığı konusu olduğunu söyledi. Doç. Dr. Emre, şöyle devam etti:

"Tiroid ameliyatları, ses tellerine giden sinirlerin olduğu bölgede yapılan bir ameliyattır. Daha önce guatr ameliyatı geçirmiş insanlarda tekrarlayan cerrahilerde ses kısıklığı riski 10 kat artmaktadır. Ancak günümüzde tiroid cerrahisinin sık yapıldığı, sinir monitörizasyonu tekniği ile sinirin korunması konusunda donanımı tam olan endokrin cerrahi merkezlerinde ve bu konuda uzmanlaşmış cerrahların elinde bu risk yüzde 1’in altındadır. Yine de bu sinirler ameliyat alanı içerisindedir ve belli bir risk altındadır."

DHA