Anneniz haklıydı: Havuç gözleriniz için çok faydalı! Ama en az onun kadar faydalı başka besinler de var... Ulusal Amerikan Göz Enstitüsü tarafından yürütülen bir çalışma bazı antioksidanların ve çinko zengini besinler tüketmenin görme kaybı riskini azaltabileceğini söylüyor. Enstitü herkese aynı rejimi önermese de uzmanlar sağlıklı beslenme planınızda bunlardan bol bol almanız gerektiğini söylüyor: C vitamini (turunçgiller, çilek, dolmalık biber, Brüksel lahanası ve brokoli), E vitamini (avokado, kuruyemişler, çekirdek ve buğday rüşeymi), beta-karoten (havuç, tatlı patates, kayısı, şeftali, kıvırcık karalahana, yeşil lahana, ıspanak gibi parlak turuncu veya koyu yeşil renkli besinler) ve çinko (hindi, tavuk, istiridye, nohut ve zenginleştirilmiş gevrekler) Somon ve sardalye gibi yağlı balıklarla, ceviz gibi kuruyemişlerde bolca bulunan omega-3 yağ asitleri sadece kalp sağlığınızı korumakla kalmaz aynı zamanda yavaş yavaş görüş alanınızın ortasında görüntünün kaybedilmesine yol açan ‘maküler dejenerasyon’ riskini azaltmaya da yardımcı olur. Siyah frenk üzümü gece görüşüne iyi gelmeye yardımcı olan antosiyanosit bileşiğini içerir. Göz sağlığına iyi gelen diğer iki besin maddesiyse ‘lutein’ ve ‘zeaksantin’. Hiç duymamış olabilirsiniz fakat bulunması zor değil. İyi ‘lutein’ kaynakları arasında; ıspanak, bezelye ve yeşil dolmalık biberi sayabiliriz. İyi ‘zeaksantin’ kaynakları arasındaysa; mısır, ıspanak, turuncu dolmalık biber ve turunçgiller var. Beyaz ekmek, mısır cipsi ve diğer işlenmiş tahıllar gibi karbonhidratlar çabuk sindirilir ve emilir. ‘Yüksek glisemik indeksi’ne sahip gıdalarca zengin diyetlerin ‘maküler dejenerasyon’ riskini artırabileceği söyleniyor.