Spor Şahika Ercümen, Salda Gölü'nde dünya rekoru kırdı

Şahika Ercümen, Salda Gölü'nde dünya rekoru kırdı

Paylaş
Şahika Ercümen, Salda Gölü'nde dünya rekoru kırdı

Serbest dalış dünya ve Türkiye rekortmeni, milli sporcu Şahika Ercümen, Salda Gölü'nde "Tatlı Suda Dünya Kadınlar Serbest Dalış Rekoru"nu kırdı. Şahika Ercümen, 1 dakika 58 saniyede 65 metreye tek nefeste tüpsüz ve paletsiz dalarak dünya rekorunun sahibi oldu

Milli sporcu Şahika Ercümen, "Tatlı Suda Dünya Kadınlar Serbest Dalış Rekoru"nu kırmak için Burdur'daki Salda Gölü'nde dalış yaptı. Göle botla açılan milli sporcu, sudaki hazırlıklarının ardından 184 metre derinliğiyle Türkiye'nin en derin 3'üncü gölü olan Salda'da, tek nefeste tüpsüz ve paletsiz daldı.

Haberin Devamı

Şahika Ercümen, 65 metre derinliğe 1 dakika 58 saniyede dalarak dünya rekorunun sahibi oldu.

Milli sporcu ile ekibi, rekorun ardından büyük sevinç yaşadı.

Havanın güneşli olmasına rağmen göl suyunun soğukluğuna vurgu yapan Şahika Ercümen, "Hava şartları suyun soğukluğu dışında lehimizeydi. Dalış 2 dakikaya yakın sürdü. Normal dalışlardan çok hızlıydı, nedeni su soğukluğuydu sanırım. Bugün su 7 dereceydi. Dipleri kontrol bile edemedim. Uzun süre hazırlandığımız için kendimize güveniyorduk. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesi bunu denk getirip cumhuriyete ithafen yapmak istedik. Tüm ülkemize hayırlı olsun" diye konuştu.

'AĞZIMI KAPALI TUTAMAMAKTAN KORKTUM'

Dalışta soğuk hava nedeniyle yaşadıklarını anlatan Şahika Ercümen, "Geçen yıl eylül ayında geldim, ılıman bir hava vardı. 1 hafta, 10 gün önce de ılık bir havaydı. Bu sabah uyandığımda telefonumda ekibimin gönderdiği fotoğrafları gördüm. Ekipmanlarım buz tutmuştu. Suya girdiğimizde o soğukluğu fark ettik. Ben dalış öncesi son nefesi alırken gerçekten soğuktu. Suyun altında ağzımı kapalı tutamamaktan korktum" dedi.

Haberin Devamı

RAPOR 2 HAFTA İÇİNDE HAZIRLANACAK

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) Teknik Kurul Başkanı Levent Ucuzal ise milli sporcunun rekorunun başarılı geçtiğini söyledi. Dalış süresinin 1 dakika 58 saniye, dalış mesafesinin 65,4 metre olduğuna değinen Levent Ucuzal, rekorun 65 metre olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti.

Rekorun kayıtlara geçiş sürecini anlatan Levent Ucuzal "Şahika’nın suya dalmadan önce dakikada 84 kalp atışı vardı. Kalp atışı dibe vardığında 49’a düşmüştü. Bu geçici bir sonuç, bütün denemelerde böyledir. CMAS kurulu gözlemciler, 2 hafta içerisinde rapor hazırlar. Doping testinin ardından sonuçları hem sporcu hem kulübe hem federasyona bildirilir. Sonuçlarda sorun çıkmazsa Yönetim Kurulu tarafından onaylanır. Şahika’nın denemesinde şu anda herhangi bir sorun yok. Son derece başarılı bir deneme" diye konuştu.

ŞAHİKA ERCÜMEN KİMDİR?

2014 yılı itibarıyla serbest dalış alanında 6 adet resmi dünya rekoru sahibidir. Şahika Ercümen, 16 Ocak 1985 tarihinde Çanakkale’de doğdu. Çocukluğunda yaşadığı astım rahatsızlığı üzerine spora başladıktan sonra su sporlarının birçok dalında şampiyonluklar elde etti. Çanakkale Milli Piyango Anadolu Lisesi'ni bitirdi. Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu'dur. Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Haberin Devamı