Beden Sağlığı Sahte parfüm kullananlar dikkat!

Sahte parfüm kullananlar dikkat!

Paylaş
Sahte parfüm kullananlar dikkat!

Sahte parfüm kullananlarda cilt lekenmeleri ortaya çıkabiliyor. Bu kalıcı lekenmeler, hemen ortaya çıkmadığı için anlaşılamayabiliyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Burhan Engin, orijinal parfümde birçok kimyasal madde bulunduğunu, sahte üretimlerinde ise bu oranın ve çeşidin daha fazla olduğunu belirterek "Sahte parfüm kullanmak cildinize, derinize, en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına geliyor" dedi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Engin, orijinal parfümlerin büyük firmalar tarafından denetlendiğini, insan sağlığını olumsuz etkileyecek etkenlerin en aza indirildiğini kaydederek "Sahteleri ise testler yapılmadığı ve denetlenmediği için insan sağlığını olumsuz etkileyecek maddeler içerebiliyor. Bu ürünlerde antifiriz, alkol gibi ucuz katkı maddeleri kullanılabiliyor" diye konuştu.

Engin, orijinal parfümlerde bile birçok kimyasal madde bulunduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti: "Sahtelerinde ise bu oran ve çeşit daha fazla. Bu ürünlerin deride en fazla kontakt dermatite yol açtığını görüyoruz. Yani temasa bağlı olarak egzama gibi reaksiyon oluşuyor. Özellikle yanma, kızarıklık, şişlik, birinci derecede yanık gibi etkiler meydana getirebiliyor. Bazen de uzun dönem kullanıldığında özellikle boyun ve yüz bölgelerinde kalıcı lekelenmelere yol açıyor. Aslında sahte parfümlerin hepsini tek tek test edemediğimiz için ne kadar zararlı olduğunu kestiremiyoruz bile. Mesela derinin bir koruyucu tabakası var. Bu belirli bir orana kadar emiliyor. Oran çok önemli yani. Sahte parfümlerde plastik ve kauçuklarda kullanılan bazı kimyasallar da var. Onlar da deriye zarar veriyor."

Haberin Devamı

HEMEN ANLAŞILMIYOR

Burhan Engin, sahte parfüm kullananların "deride kızarıklık ve yanma" şikayetiyle hastaneye başvurduğunu, lekelenmenin ön planda olmadığını anlatarak, kalıcı lekelerin hemen ortaya çıkmadığı için anlaşılamayabileceğini vurguladı.

Doç. Dr. Engin, sahte parfüm kullanılmaması gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:

"Parfüm kullanırken derinin güneşe temas etmemesi gerekiyor. Sahte parfüm kullanmak cildinize, derinize en hassas bölgelerinize zarar verme anlamına geliyor. Bu parfümlere katkı maddeleri kontrolsüz bir şekilde konulduğu için alerji yapma ve deride uzun süreli değişikliklere neden olma ihtimalleri çok yüksek."

AA