Sahura ne yapabilirim? Pratik sahur menüsü

Bütün gün oruçlu olacağınız için daha tok tutan bir sahur sofrası hazırlamaya özen gösteriyorsanız pratik sahur menüsü tam size göre. Eğer siz de bugün sahurda ne yapabilirim diye düşünüyorsanız ve pratik sahur menüsü tarifleri arıyorsanız "Sahurda ne yapabilirim, pratik sahur menüsü" haberimize bir göz atın.

26 Nisan 2020, Pazar 17:04 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sahur sofralarına ne yapılabilir telaşları başladı. Eğer siz de sevdiklerine hazırlamak için sahur tarifleri arıyor ya da sahurda ne yapabilirim diye araştırma yapıyorsanız "Sahurda ne yapabilirim, pratik sahur menüsü" haberimize bir göz atın.

Sahura ne yapabilirim? Pratik sahur menüsü


Boyoz tarifi

Boyoz tarifi

Boyoz malzemeleri

  • 500 gram un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3/4 su bardağı ayçiçek yağı

Boyoz yapılışı

Unu eleyip derin bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ve tuz ilave ettiğiniz una azar azar ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. 10-15 dakika kadar yoğurduğunuz hamurdan kulak memesi yumuşaklığından bir parça daha sert olacak bir hamur hazırlayın. Üzerini streç filmle kapladığınız hamuru, oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin. Dinlenen hamuru rulo şeklinde açtıktan sonra ceviz büyüklüğünde hamur bezeleri hazırlayın. Üzerini nemli bir bezle örttüğünüz hamur bezelerini oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletmeye devam edin. Dinlenen hamurları merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde açın. Üzerlerini ayçiçek yağıyla yağladığınız hamurları, üst üste koyduktan sonra olabildiğince ince bir hal alana kadar açın. Yağlı hamurları açma işlemini mümkünse mermer bir tezgah üzerinde yapmanız hamurları açma işlemini oldukça kolaylaştıracaktır. Üst üste dizdikten sonra incecik açtığınız yağlı hamur katlarını, zarf şeklinde katladıktan sonra rulo şeklinde sarın. Hazırladığınız yağlı hamur rulosunu oda sıcaklığında son kez 20 dakika kadar bekletin. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Fırın tepsisinin üzerini yağlı kağıtla kaplayın. Dinlenen yağlı hamurdan 3-4 cm. büyüklüğünde hamur parçaları kesin. Elinizde hafifçe yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına baş parmağınızla bastırdıktan sonra fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Fırının orta katında üzeri kızarana kadar pişirdiğiniz boyozları sıcak olarak bekletmeden servis edin.


Biberli yumurta tarifi

Biberli yumurta tarifi

Biberli yumurta malzemeleri

  • 4 yumurta
  • 4 tane uzun biber
  • 1. 5 çay kaşığı tuz
  • Yağ

Biberli yumurta yapılışı

Tavaya yağ dökülür ve biraz kızdırılır. Bu arada yumurtalar bir kaseye kırılır ve iyice çırpılır. Biberler yıkanır ve ince ince doğranır. Tavada kızan yağın içerisine biberler eklenir. Ortalama 7 - 10 dakika kavrulan biberlerin üzerine çırpılmış yumurta eklenir. Yumurtaların üzerine tuz serpilir. Yumurta iyice pişince ocaktan alınıp servis edilir.


Ispanaklı volovan tarifi

Ispanaklı volovan tarifi

Ispanaklı volovan malzemeleri

  • 10 adet milföy

Ispanaklı volovan içi için;

  • 250 gram ıspanak
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet arpacık soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 200 gram labne
  • Tuz, karabiber ve pul biber

Ispanaklı volovan yapılışı

Milföylerden 5 tanesini yuvarlak şeklinde kesin. Sonrasında çatalla delin. Kalan 4 milföyden halka kesin ve yuvarlakların üzerine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında 10-15 dk sonrasında 180 derecelik fırında 15-20 dk pişirin. Sonra milföyleri çıkarıp soğutun. İçi için olan malzemelerden arpacık soğanı ve sarımsağı zeytinyağından soteleyin. Sonrasında ıspanakları ilave edin. Krem peyniri ekleyin ve karıştırın. Hazırladığınız milföylerin içine doldurun.


Muhammara tarifi

Muhammara tarifi

Muhammara malzemeleri

  • 1 su bardağı domates salçası
  • 1 su bardağı acı biber salçası
  • 1 su bardağı süzme zeytinyağı
  • 2 su bardağı ekmek kırıntısı
  • 1 su bardağı ezilmiş ceviz
  • 6 diş ezilmiş sarımsak
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
  • 2 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu veya nar ekşisi (isteğe bağlı)

Muhammara tarifi yapılışı:

Bütün malzemeleri karıştırma kabına alın ve iyice birbirine yedirene kadar karıştırın. Ağzı kapalı cam kavanoza doldurup dolapta muhafaza edin. İstediğiniz zaman servis yapabilirsiniz.


Dereotlu poğaça tarifi

Dereotlu poğaça tarifi

Dereotlu poğaça malzemeleri

  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta (1 yumurtanın sarısı üzeri için)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet dereotu
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

Dereotlu poğaça içi için:

  • Peynir

Dereotlu poğaça üzeri için:

  • Yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı sıvı yağ
  • Susam
  • Çörekotu
  • Mavi haşhaş

Dereotlu poğaça yapılışı

Dereotunu yıkayıp kurulayın ve saplarını kesip yapraklarını ince kıyım doğrayın. Unu yoğurma kabına alın üzerine kabartma tozunu serpin. Unun ortasını havuz gibi açın. Ortasına oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurt, sıvı yağ, sirke, mahlep, tuz ve kıyılmış dereotunu ekleyip yoğurmaya başlayın. Gerekirse biraz daha un ekleyin. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparın. Oval şeklinde açıp içine yeteri kadar peynir koyun ve açık uçları pide şeklinde kapayın. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklarla sıralayın. Üzerine sıvı yağ ile çırpılmış yumurta sarısını sürün. Üzerinde susam, çörek otu veya mavi haşhaş serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


İki peynirli ekmek tarifi

İki peynirli ekmek tarifi

İki peynirli ekmek malzemeleri

  • Bayat ekmek dilimleri
  • 1 kase beyaz peynir 
  • 1/2 kase kaşar peyniri (peynirleri isteğinize göre değiştirebilirsiniz)
  • 3-4 kaşık süt
  • İsteğe bağlı 1 yumurta
  • 2 sivri biber
  • 10 dal maydanoz
  • Kekik, pul biber ve az nane

İki peynirli ekmek üzeri için;

  • Domates dilimleri
  • Biberiye

İki peynirli ekmek yapılışı

İstediğiniz iki çeşit peyniri rendeleyin ve 3 - 4 kaşık süt ile kıvam almasını sağlayın. Kıvam verdiğiniz peynirlerin içerisine maydanoz, dilimlenmiş biberleri ve baharatları ekleyip karıştırın. Bayat ekmek dilimlerinin üzerine bir miktar tereyağ sürün ve hazırladığınız peynir karışımından üzerine ekleyin. Son olarak üzerine dilimlenmiş domateslerden ekleyip bir kaç dal biberiye koyun ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızartın.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü (26 Nisan 2020)