Sahura ne yapabilirim? Pratik sahur menüsü

Bütün gün oruçlu olacağınız için daha tok tutan bir sahur sofrası hazırlamaya özen gösteriyorsanız pratik sahur menüsü tam size göre. Eğer siz de bugün sahurda ne yapabilirim diye düşünüyorsanız ve pratik sahur menüsü tarifleri arıyorsanız "Sahurda ne yapabilirim, pratik sahur menüsü" haberimize bir göz atın.

09 Mayıs 2020, Cumartesi 18:16 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte sahur sofralarına ne yapılabilir telaşları başladı. Eğer siz de sevdiklerine hazırlamak için sahur tarifleri arıyor ya da sahurda ne yapabilirim diye araştırma yapıyorsanız "Sahurda ne yapabilirim, pratik sahur menüsü" haberimize bir göz atın.

Sahura ne yapabilirim? Pratik sahur menüsü


Talaş böreği tarifi

Talaş böreği tarifi

Talaş böreği malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 300 gram dana eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet soğan (ince yemeklik doğranmış)
  • 1 adet havuç (küçük küp doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • ½ su bardağı bezelye
  • ½ su bardağı et suyu
  • Tuz
  • Karabiber

Hamuru için;

  • 5,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı su
  • Tuz

Hamur ara katları için;

  • 100 gram tereyağı (eritilmiş)
  • ½ su bardağı ayçiçek yağı

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Çörekotu

Talaş böreği yapılışı

İç harcı için;

Etinizi düdüklü tencerede 30 dakika pişirin. Tencerenizi ocağa alın ve ısıtın. İçerisine zeytinyağını koyup ısıtın. Isınan yağınızın içerisine soğanları ilave edip yumuşayana kadar soteleyin. Havuçları ilave edin ve sotelemeye devam edin. Salçanızı ekleyin ve karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edin. Ardından bezelye ve et suyunu ilave edip kapağını kapatıp 15 dakika pişirin.

Hamuru için;

Bir sos tenceresine tereyağı ve ayçiçek yağını ekleyip tereyağını eritin. Ardından ocaktan alın. Bir karıştırma kabının içerisine un ve tuzu ekleyip karıştırın. Unun ortasını açıp su ve sirke ekleyin. Bir çatal yardımıyla karıştırın ve hamur kıvamına getirin. Tezgahınıza alın ve pürüzsüz bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamuru un serptiğiniz tezgahınıza alın ve iki bezeye ayırın. Bir bezeyi açabildiğiniz kadar büyük olacak şekilde merdaneyle açın. Açtığınız hamurun ortasına tatlı tabağı yerleştirin ve tabağın kenarlarını merkez alarak 8 eşit parçaya bölün. Tabağın çevresini de kesin ve tabağı kaldırın. Ortadaki parçaya hazırladığınız yağ karışımını sürün ve diğer katları da üst üste gelecek şekilde yağlayarak katlayın. En üstte kalan parçayı yağlamayın. Kat kat olan parçaları tekrar merdaneyle büyük bir kare olacak şekilde açın. Açtığınız hamuru 4’e bölün ve 4 eşit küçük kare hamur parçası oluşturun. Fırın tepsinize fırın kağıdı serin. Her karenin içerisine hazırladığınız iç harçtan koyup zarf şeklinde kapatın ve katladığınız kısım tepsiye gelecek şekilde yerleştirin. Tüm hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ile süsleyin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 – 40 dakika pişirin.


Ispanaklı makarna dolması tarifi

Ispanaklı makarna dolması tarifi

Ispanaklı makarna dolması malzemeleri

  • 1 paket doldurmak için boru makarna 
  • 250 gram ıspanak
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 200 gram lor peyniri
  • 3 çorba kaşığı ufalanmış beyaz ekmek içi
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 çorba kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri 
  • Tuz, karabiber

Ispanaklı makarna dolması yapılışı

Makarnayı az yağlı ve tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlayıp süzün. Ispanağı temizleyip ince doğrayın. Sarımsakları soyup ezin. Yoğurt ve lor peynirini bir kasede karıştırın. Ufalanmış ekmek içi, süt, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, ıspanak ve yoğurtlu karışımı mutfak robotunda karıştırın. Tuz, karabiber ve muskat ilave edip karışımı tatlandırın. Ispanaklı harcı krema torbasına aktarıp makarnaların içini doldurun. Ayrı bir kapta domates püresi, sarımsak, zeytin ezmesi ve kalan zeytinyağını karıştırın. Karışımı ısıya dayanıklı dikdörtgen bir fırın tepsisine yayın ve üzerine makarna dolmalarını dizin. Kavrulmuş dolmalık fıstık ve rendelenmiş parmesan peynirini serpiştirip fırının ızgara bölümünde peynirler kızarıncaya kadar pişirin. Sıcak servis yapın. 


Yumurta salatası tarifi

Yumurta salatası tarifi

Yumurta salatası malzemeleri

  • 4 tane yumurta
  • 1/2 limon suyu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/4 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 çay kaşığı pul biber
  • 1 tane yeşil soğan
  • 2 - 3 dal maydanoz
  • 3 - 4 yaprak taze nane

Yumurta salatası yapılışı

Yumurtaları katılaşana kadar haşlayın. Yeşillikleri yıkayıp doğrayın. Bir kaseye alıp içine yağı, limon suyu, tuz ve baharatları koyup karıştırın. İçine küp doğranmış yumurtayı koyup karıştırın. Bekletmeden servis yapın.


Mayasız poğaça tarifi

Mayasız poğaça tarifi

Mayasız poğaça malzemeleri

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Mayasız poğaça içi için:

  • Beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz

Mayasız poğaça üzeri için:

  • Yumurta sarısı

Mayasız poğaça yapılışı

Derin bir kap içerisine yoğurt, sıvı yağ, yumurta akı, toz şeker ve tuzu ekleyin. Tüm malzemeleri çırpıcıyla iyice çırpın. Daha sonra kabartma tozunu ekleyip yavaş yavaş unu ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin. Ayrı bir kaba kullanacağınız miktarda beyaz peynir ekleyip üzerine yıkanmış ve ince ince kıyılmış maydanozları ekleyip iyice karıştırın. Mayasız poğaça hamurundan ceviz büyüklüğünde alın ve düz zeminde parmaklarınızla açın. İçerisine peynirli karışımı ekleyip D şeklinde kapatın. Uç kısımlarına parmak uçlarınızla bastırıp pşirme kağıdı serdiğiniz tepsinin içerisine dizin. Bütün hamuru bitirip tepsiye serdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.


Patatesli omlet tarifi

Patatesli omlet tarifi

Patatesli omlet malzemeleri

  • 2 orta boy patates
  • 3 yumurta
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Tercihe göre baharat

Patatesli omlet yapılışı

Patatesleri soyup iyice yıkayın. Ufak olacak şekilde küp küp doğrayın. Yapışmaz tavada yağı kızdırın. Kızan yağın içerisine doğradığınız patatesleri ekleyin ve kızarmalarını bekleyin. Bir kase içerisine 3 yumurtayı kırıp iyice çırpın. İçerisine kullandığınız kadar tuz ve istediğiniz baharatı ekleyin. Kızaran patateslerin üzerine çırpılmış yumurtayı ekleyin. Yumurtanın tamamı pişene kadar kısık ateşte pişirin. Sıcak servis edin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü (09 Mayıs 2020)