Gündem Sahurda yenen ağır yemeklere dikkat!

Sahurda yenen ağır yemeklere dikkat!

Paylaş
Sahurda yenen ağır yemeklere dikkat!

Sahurda yenen ağır yemeklerin metabolizma hızını düşürdüğünü belirten uzmanlar, yemeklerin daha çabuk yağa dönüştüğünü ve kilo alımına neden olduğunu söylüyor

Bugün ilk oruç tutuldu ve ilk iftar da bugün yapılacak. Uzmanlar, özelikle sahurda ağır yemekler tercih erilmemesi uyarısında bulunarak, bu yemeklerin metabolizma hızını düşürdüğünü ve daha çabuk yağa dönüşerek kilo alımın da kolaylaştırdığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Daha çabuk kilo alımına neden oluyor

Yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi gerektiğini dile getiren Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır; çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır” dedi.

Dengeli beslenmeye dikkat edin

Ramazan ayında yapılan en önemli şeyin beslenme değişiklikleri olduğunu belirten Dr. Nergiz, “Oysa oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Sahurda hafif kahvaltı yapılmalı

Oruç tutanlar için sağlık beslenme önerileri de veren Dr. Nergiz, şunları söyledi: “Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftarda iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.”

Su tüketmeyi unutmayın

“İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler tercih edilmelidir. Günde ortalama 2- 2,5 litre su içmeye, bununla birlikte enerji verirken sıvı ihtiyacını da karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları içmeye özen gösterilmelidir. İftarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Yemekleri hızlı yemekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek yenilmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir.”

Haberin Devamı

İHA