Sağlık 'Sahuru geçiştirmeyin'

'Sahuru geçiştirmeyin'

Paylaş
'Sahuru geçiştirmeyin'

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, ramazanda oruç tutacak kişilerin sahuru geçiştirmemesini istedi

Yaz aylarında iftarın geç saatlere denk geldiğini anlatan Prof. Dr. Yeşim Taşova, "Ramazanda dengeli beslenmek çok önemli. Bizim gibi sıcak ülkelerde özellikle sıvı kaybına dikkat edilmeli. En azından sahurda bir iki lokma bir şeyler yenip sıvı tüketilmeli" dedi.

Haberin Devamı

Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde sıvı kaybının son derece önemli sıkıntılara yol açabileceğini vurgulayan Prof.Dr. Taşova, şunları kaydetti:

"Ramazanda bizim gibi sıcak ülkelerde sıvı kaybına dikkat edilmeli. Yeterince sıvı alınmalı iftarda ve sahurda. Ancak böbrek, şeker, kalp gibi kronik hastalığı olanlar mutlaka doktorlarının tavsiyesine uygun olarak oruç tutup tutmamaya karar vermeli. Bu rahatsızlıkları bulunanların son derece dengeli yaşamaları gerekiyor. Düzenli almaları gereken ilaçları var. Bu dengenin nasıl korunacağı, ilaçların nasıl alınacağına uzman doktorun karar vermesi gerekiyor.

'SU İÇİN'

Özellikle ileri yaşlardaki kişilerde sıvı kaybı son derece önemli sıkıntılara yol açabilir. Akut böbrek yetmezliğinden tutun da daha ileri sorunlara neden olabilir. O yüzden iftar ve sahurda sıvı alımına dikkat edilmesi gerekiyor. Çok aşırı değil ama 2-2.5 litre su alınmalı. Oruç tuttuğu zamanlarda aşırı terlemesine neden olacak ortamda bulunulmaması gerek.

Haberin Devamı

Sağlıklı insanlar da yeme ve içmelerine özen göstermeli. İftar ve sahurda dengeli beslenmeye dikkat etmeli. Her çeşit gıdadan ve sıvıdan düzenli ve eşit olarak yararlanmalı. Ramazan'da sahur atlanmaması gerek. Oruç tutanlar çok sıcakta bulunmasınlar, çok terlemesinler."

Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, (DHA)