Gündem Sakarya 2018 bayram namazı saat kaçta... Sakarya Kurban Bayramı namazı vakti...

Sakarya 2018 bayram namazı saat kaçta... Sakarya Kurban Bayramı namazı vakti...

Paylaş
Sakarya 2018 bayram namazı saat kaçta... Sakarya Kurban Bayramı namazı vakti...

'2018 Sakarya Kurban Bayramı namaz vakti saat kaçta?' sorusu, Sakarya'da ikamet edip bayram namazını eda edeceklerin en önemli gündem maddesi durumunda... Sakaryalılar, sabahın erken saatlerinde kalkıp camilere akın edecekler. Ardından kurban kesenler alanlarda yerini alacaklar. Kesmeyenler ise eş, dost, akraba ziyaretinde bulunacaklar.

Sakaryalılar "2018 Kurban Bayramı namazı saat kaçta?"sorusuna yanıt arıyor. Bu hayırlı günde yüz binlerce Sakaryalı, sabahın ilk ışıklarında camilerdeki yerlerini alıp bayram namazını kılacaklar. Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan Kurban Bayramı'nda sevgi, hoşgörü ve yardımlaşma had safhaya çıkacak.

Haberin Devamı

SAKARYA BAYRAM NAMAZI VAKTİ

Diyanetin Kurban Bayramı namaz vaktine göre Sakarya'da yurttaşlar saat 06.55'te ibadetlerini yerine getirecekler.

KURBAN NİÇİN KESİLİR?

Kurban Allah rızası için kesilir. Müslümanlar arasında sevgi, dostluk, kardeşlik, yardımlaşma duygularını geliştirir. Zenginle fakir arasında bir gönül köprüsünün temellerini atar. Kurban kesen kişinin Allah'a bağlılığı artar. O'na yakın olmanın huzurunu yaşar.

Kurban kesen kişi, Hz. İbrahim ve İsmail gibi Allah'ın emirlerine uymaya hazır olduğunu sembolik bir davranışla göstermiş olur.

Ayrıca kurban, insanın sevdiği şeyi Allah için feda etmesi demektir. Kurban kesen kişi, Allah'ın rızasını kazanmak için sevdiği şeyleri başkalarıyla paylaşarak bu amacı gerçekleştirmiş olur.

Haberin Devamı

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban ibadeti dinen maddi açıdan uygun sayılan her Müslüman'ın yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

KURBAN KESERKEN OKUNACAK DUA

Kurban keserken okunacak dua kısa ve ezberlemesi basittir. Ancak ezberleyemeyenler en rahat okuyacağı şekilde bir kağıda yazarak da kurban başında duayı okuyabilir.

İşte Kurban keserken okunacak dua: "Allahümme inni veccehtü vechiye lillezii fetara's-semavati vel-arda hanifen ve ma ene mine'l-müşrikiin"

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban kesim vakti, bayram namazının kılındığı yerlerde namazın ardından, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazından sonra başlar. Ancak kurban kesim zamanı konusunda mezheplere göre farklılıklar vardır. Hanefilere göre kurban kesimi bayramın 3. gününün akşamına kadar devam ederken, bu süre içerisinde gece ve gündüz kurban kesilebilir, fakat gündüz kesilmesi daha uygundur. Diğer taraftan Şafiilerde ise 4. günün gün batımına kadar kurban kesimine devam edilmesinde bir sakınca yoktur.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kurban kesilirken kıbleye çevrilir boğaz tarafı kıbleye çevrilir. Hayvana acı çektirecek, canını yakacak hareketlerden kaçınarak, eziyet etmeden sol yanı üzerine yatırılır.

Daha önce dediğimiz gibi besmele çekmekle ve dua okumakla başlanan kurbanlık kesiminde; usulüne göre kesim yapmak için hayvanın nefes ve yemek borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. İslamiyet'te hayvanın omuriliğinin kesilmesi ise mekruh (yasak olmasa da, yapılmaması istenen) kabul edilir. Bu işlemin ardından hayvanın canının çıkması beklenir. Hayvanın başı gövdesinden canı çıktıktan sonra ayrılır. Kurbalık keserken hayvana kesinlikle eziyet edilmemelidir. Ayrıca acı çektirmemeye özen gösterilmelidir. Bu nedenle kurbanın işin ehli ki kanları, ödleri, bezeleri, idrar torbaları, cinsel organları, dübürleri ve yumurtaları (husye) tahrimen mekruh olarak kabul edilir. Öte yandan Maliki ve Şafii mezheplerinde ise kurbalığın yumurtalarını (husye) yemek caizdir. Bu kısımların toprağa gömülmesi yahut kedi ve köpek gini hayvanlara verilmesi doğrudur.

Haberin Devamı

KURBAN BAYRAMI'NDA NELER YAPILMALI?

Arefe Gecesi ve bayram gecelerini ibadet ve zikrullahla ihya etmek. Zira Rasûlullah(s.a.v) Efendimiz:“Herkim Ramazan ve Kurban Bayramı gecelerini ihya ederse, kalplerin öleceği gün onun kalbi ölmez.” buyurmuşlardır.(İbn-i Mâce, 563, 1782)

Haberin Devamı

* Bayram sabahı erken kalkmak

* Gusül abdesti almak

* Misvak kullanmak

* Güzel koku sürünmek

* En güzel elbiseleri giyinmek

* Güler yüzlü olmak ve tatlı söz söylemek

* Kurban kesildikten sonra iki rekât şükür namazı kılmak. Bu namazın birinci rekâtında el-Kevser, ikinci rekâtında el-İhlâs sûreleri okunur.

* Sadaka vermek