Ekonomi Sakin şehir Seferihisar'a turizm projesi

Sakin şehir Seferihisar'a turizm projesi

Paylaş
Sakin şehir Seferihisar'a turizm projesi

Sakin şehir Seferihisar, artan turist kapasitesini karşılayabilmek için kale içindeki evlerin birer odasını pansiyona çeviren bir projeye başladı

Farklı bir yaşam tarzını öngören sakin şehir (cittaslow) anlayışına sahip Türkiye’nin ilk kenti Seferihisar’da turizm tesislerinin yatak kapasitesi sorununu aşmaya çalışan belediye, tarihi Sığacık Kalesi içindeki tüm evlerin birer odasını tatil köyüne benzeyen merkezi bir sistemle pansiyona çevirecek.

Haberin Devamı

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, sakin şehir unvanını kazanmasıyla Seferihisar’a turistik ilginin arttığını belirterek, bunun memnuniyet verici olduğunu ancak ilçedeki askeri bölgeler ve sit alanları nedeniyle tesis yapacak arazi sıkıntısı yaşandığını söyledi.

İlçede günübirlik turizmin yanı sıra pansiyonculuğu geliştirmek üzere bir proje hazırladıklarını belirten Soyer, pansiyonculuk yapmak isteyen bölge halkına destek sağlayan bir sistemi devreye sokacaklarını anlattı. İlçedeki Sığacık Kalesi’nin 1500’ler başında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Rodos seferine hazırlık içi yaptırıldığını ve bu kale içinde 284 ev bulunduğunu dile getiren Soyer, 500 yıldan bu yana yaşamın devam ettiği evlerin sit alanı olması nedeniyle yıllardır bakım ve onarımının yapılamadığı söyledi.

Haberin Devamı

TEK RESEPSİYON, 284 EV

İzmir Valisi Cahit Kıraç’ın verdiği destekle İl Özel İdaresi kaynaklarını kullanarak evlerin restorasyon projesini hazırladıklarını ve planın uygulama sürecine başlanacağını belirten Soyer, "Dış cepheleri restore edilecek 284 evi yeni bir modelle pansiyon olarak kullanmaya başlayacağız. Her evin 1 odasını turizme açmayı hedefliyoruz. 284 odalı bir tatil köyü gibi bir bütün olarak bu evlerin organizasyonunu yapacağız. Ev sahiplerine istenen konfor standartlarına ulaşılması için yapacakları yatırımda rehberlik yapacağız. Bu konuda KOSGEB ve kamu bankalarının çok uygun koşullarda destekleri var. İlk yıl 40 ev ile başlayacağız. Bu evlerin tatil köylerindeki gibi ortak resepsiyonu, hizmet alanları olacak. Yönetim, tanıtım, pazarlama ve satış işlemleri tek merkezden belediye organizasyonuyla yürütülecek. İnternet ve TÜRSAB aracılığıyla pazarlama planlıyoruz. Ev sahipleriyse belirlenen standartlarda misafirleri ağırlayacak. Evini değerlendirmek isteyen çok vatandaşımız var. Bu işte öncü olmak isteyen ev sahipleri var. Onların başarısı sistemi hızla yayacak. Gelecek vadede buraya çeşitli organizasyonları da çekmeye çalışacağız" dedi.

PROJE İÇİN MEVZUAT DEĞİŞECEK

Belediye Başkanı Soyer, mevzuata göre 5 odanın altında pansiyon işletilemediğini, mevcut durumda bunun kayıt dışılığa neden olduğunu belirterek, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan 1 oda için bile olsa pansiyon izni verilmesi konusunda talepte bulunduklarını ifade etti. Soyer, "1 oda bile pansiyon olabilmeli ve bunlara yatırım ve vergi indirimi sağlanabilmeli. Bakanımız bunu olumlu karşıladı. Ümit ediyorum ki mevzuat değişikliği üzerinde çalışılıyordur. Böylelikle Mersin’den Karadeniz sahillerine kadar yüzlerce konutu turizmde değerlendirmenin de önü açılmış olacak" dedi. Türkiye’nin kitle turizmine yatırım yaptığını, diğer ülkelerden en büyük farkı ve zenginliği olan Türk insanının misafirperverliğinin ise bugüne dek çok değerlendirilmediğini kaydeden Soyer, bu modelin yayılması halinde Türkiye’de alternatif bir turizm hareketi yayılabileceğini öne sürdü. İzmir ve çevresindeki turizm hareketliliğinden bugün kadar yeteri kadar pay alamayan Seferihisar’da yatak sayısının 3 bine yakın olduğu tahmin ediliyor. İlçenin sakin kent unvanı alması sonrası turizm yatırımcılarının yatırım yapma isteğine rağmen ilçe sınırları içinde askeri tatbikatların yapıldığı alanlarla doğal ve arkeolojik sit alanlarının bulunması yatırımları engelliyor. Kitle turizmine yönelik büyük otel yatırımları için cazip olmayan ilçede yerel yönetim ve küçük girişimcilerin bu durumu avantaj olarak değerlendirmek üzere çalışma yaptığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı