Pratik Bilgiler Sakız Sardunya Çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Sakız Sardunya Çiçeği hikayesi nedir?

Sakız Sardunya Çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Sakız Sardunya Çiçeği hikayesi nedir?

Paylaş
Sakız Sardunya Çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Sakız Sardunya Çiçeği hikayesi nedir?

Balkon ve bahçelerin vazgeçilmezi olan sakız sardunya çiçeği, doğru bakıldığında uzun yıllar yaşayan enfes bir çiçek. Peki, sakız sardunya çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Sakız sardunya çiçeği hikayesi nedir? Sakız sardunya çiçeği bakımı ve sulaması hakkında merak edilenler haberimizde.

Turnagagasıgiller familyasından bir bitki türü olan sakız sardunya çiçeği, genellikle kırmızı, pembe, beyaz, sarı renkleriyle gözleri büyülüyor. Peki, sakız sardunya çiçeği bakımı ve sulaması nasıl yapılır? Özellikleri nelerdir? Sakız sardunya çiçeği hikayesi nedir? Sakız sardunya çiçeği bakımı ve sulaması hakkında bilinenler...

Haberin Devamı

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEĞİ BAKIMI VE SULAMASI NASIL YAPILIR?

Sardunyaların "balkon güzeli" olarak bilinmesinin en önemli nedenlerinden biri güneş. Gün ışığı canlı çiçeklere sahip sağlıklı sardunyalar için oldukça önemli bir faktör. Bu nedenle, evde sardunyalarınızı günde en az 6-8 saat bol güneş alacak şekilde yerleştirmelisiniz. Doğrudan güneş görmese de bitkinizi bolca ışık alabileceği aydınlık bir köşeye yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Sıcağı ve güneşi seven sardunyalar soğuktan hoşlanmaz. Ortam sıcaklığının gündüz 18-21 derece olması yeterli olurken, gece 15 derecenin altında kalmaması gerekir.

Kış mevsiminin ağır koşulları dış mekan sardunyaları için de uygun değildir. Eğer sardunyalarınızı yaz aylarında balkonunuzda yetiştirmeye başladıysanız, sonbaharda iç mekana alarak korumanız gerekir.

Haberin Devamı

Sardunyalar rüzgar ve hava akımlarından da fazla hoşlanmazlar. Evde sardunya yetiştirirken, bitkiyi soğuk hava akımından uzak tutmaya özen gösterin.

Sardunyalar kil ve gübre bakımından zengin, katkılı toprakları sever. Çiçekçilerden sardunyalara özel hazırlanmış toprak karışımları alabileceğiniz gibi torf katkılı toprakları da tercih edebilirsiniz.

Sardunyalarınıza ev sahipliği yapacak saksının büyüklüğü de çok önemli. Sardunyaların gelişimi açısından çok büyük saksılar tercih etmek doğru olmaz. Bitkinizin boyutuna uygun bir saksı seçmeye özen gösterin.

Seçtiğiniz saksının fazla suyu süzecek deliklerinin olmasına dikkat edin.

Sardunya bakımı sulaması düşüldüğünde, birkaç nüans dışında diğer ev bitkilerinden çok da farklı değildir. Sardunya fazla suyu sevmez ancak uzun süre susuz da kalamaz.

Bitkinize çok fazla su vermek ya da uzun süre susuz bırakmak gelişimi ve çiçeklenmesini olumsuz etkiler.

Sardunyanızı kış aylarında haftada bir kez, yaz aylarında ise haftada iki kez sulamanız yeterli olur. Sardunyanızı sularken sabit ölçüde su verebilmek için mümkünse hep aynı sulama kabını kullanın.

Her bitkide olduğu gibi sardunya türlerinin de su ihtiyacı farklılaşabilir. Bitkinizi gözlemleyerek ideal sulama takvimini kendiniz belirleyebilirsiniz. Ancak sulama yapmadan önce mutlaka bitki toprağının nemini parmağınız ile kontrol etmeyi unutmayın.

Haberin Devamı

Hassas sardunya kökleri soğuğa karşı dayanıklı değildir. Özellikle kış aylarında sardunyanızı oda ısısında bekletilmiş su ile sulamaya özen gösterin.

Bitki köklerinin hassasiyeti sardunyanızı sulamanız gereken zamanı da etkiler. Akşam saatlerinde sulama yapmak, bitkinin köklerinde küf ve böceklenmeye neden olabilir. Bu nedenle gün içinde toprağın suyu çekmesine zaman tanımak için sulamayı sabah saatlerinde yapmaya çalışın.

Saksı tabağında biriken su varsa bekletmeden dökün.

Sardunyaya yılda iki kez ilkbahar ve sonbahar aylarında olmak üzere gübre verebilirsiniz. Gübreleme dönemlerinin arasında en az 6 ay olmasına özen göstermeyi unutmayın.

Sardunyanıza ne kadar bakarsanız bakın, bir türlü büyümüyor mu? Belki de sardunyanıza budama yapmanızın zamanı gelişmiştir.

Çiçekli ev bitkilerinin birçoğu için budama gerektirmese de sardunyalar gelişmek için budanmaya ihtiyaç duyar. Ancak budamanın gelişigüzel yapılmaması gerekli. Sardunyanızı budamak için en ideal zaman çiçeklenmenin sona erdiği aylardır. Sardunya çiçekleri sararıp dökülmeye başladığında uzamış dallar için budama işlemi yapabilirsiniz. Böylece diğer çiçekleri solmaktan kurtaracağınız gibi bitkinizin kurumasını de engellemiş olursunuz. Budama yapmayı ihmal ettiğinizde sardunyanızın yeni çiçeklenme dönemi de verimli geçmez.

Haberin Devamı

Budama; sardunyanızda büyüme isteği doğurarak kısa sürede gelişmesine yardımcı olur. Bitki ve çiçek bakım uzmanlarına göre sardunyaları budamak için en uygun dönem Şubat-Mart aylarıdır. Bu aylarda sardunyanızın fazla uzamış dallarını kesebilirsiniz. Etkili ve doğru budama için küçük bir makas kullanabilirsiniz. Dökülen sardunya yaprak ve çiçeklerini ise yıl boyu düzenli olarak temizlemeye devam edebilirsiniz.

SAKIZ SARDUNYA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Çok fazla rengi bulunan sardunyaların en sık rastlanan renkleri arasında mor ve mavi yer alıyor. Ceylangözü ve sakız sardunya ismiyle bilinen çeşitleri de mevcuttur. Tüm yıl boyunca aralıksız çiçek açabilirler. Uzun ömürlü bitkiler arasında yer alan sardunyaların özellikle bodur olanları çok daha dayanıklıdır. Dayanıklı olmasındaki en büyük etken yarı odunsu yapısıdır. Bu sayede çevre şartlarından ve ani ısı değişimlerinden bile etkilenmez. Sıcak ve ılıman iklimleri seven bu çiçekler Türkiye'de ise en çok Akdeniz ve Ege bölgesinde yetiştiriliyor.

Haberin Devamı

SAKIZ SARDUNYA ÇİÇEĞİ HİKAYESİ NEDİR?

Bilinen bir hikayesi yoktur.