Samandağı Samandağ'da yıkım gerginliği sürüyor

Samandağ'da yıkım gerginliği sürüyor

Paylaş
Samandağ'da yıkım gerginliği sürüyor

Samandağ'da yıkım gerginliği sürüyor

Ali ARSLAN/SAMANDAĞ,(Hatay),(DHA)- HATAY'ın Samandağ ilçesinde, kıyı kenar çizgisinde bulunan ve izin alınmadan inşa edildikleri belirtilen yapıların yıkım çalışmalarında gerginlik sürüyor. Sahil yolunda evleri ve işyerleri bulunanlar, işgalci olmadıklarını, dede ve atalarından kalan miraslarının ellerinden alınmak istendiğini savundu.
Samandağ ilçesinin sahil şeridinde bulunan yapılar için 'kıyı kenar çizgisi ve devlet hazinesi içerisinde yer alıp izin alınmadan inşa edildikleri' gerekçesiyle yıkım kararı verildi. Belediye ekiplerince yıkım çalışmalarına başlandı ancak bölge sakinleri tepki gösterdi. Yıkımı engellemeye çalışan bölgedekiler ile belediye çalışanları arasında gerginlik yaşandı.
Deniz-Çevlik sahil yolunda evleri ve işyerleri bulunanlar ilçede bir kafede bir araya gelerek, açıklamalarda bulundu. Grup adına konuşan Demet Düzel, 10 yıldan beri ikamet ettikleri ev ve iş yerlerinin yıkılmak istendiğini kaydederken, "Biz kıyı kenar çizgisi mağduru, işgalci değiliz. Dede ve atalarımızın malları üzerinde alınan kararlar uygulanmaya çalışılıyor. Kaçak yapı denilen yerlerin her birinin tek tek elektrik ve su sayaçları vardır. İş yerlerimizin ruhsat ve vergileri tamdır. Hepimiz İmar Barışı Kanunu'ndan faydalanarak yapı kayıt belgelerini aldık. Kanun gereği bakanlık kararı olmadan yıkım yapılamaz. Belediyemiz yasal projelerle hukuka aykırı ve suç teşkil eder yıkımlar yapmaktadır. Birkaç ay önce almış olduğumuz yapı kayıt belgeleri geçersiz sayılmıştır. Hiçbir yasal dayanak söz konusu olmadan yıkıma gelinmiştir" dedi.

KOMİSYON KARARI BEKLENMELİ
Dava açıp yıkımı durdurduklarını kaydeden Düzden, şunları söyledi:
"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm Türkiye’de yapı kayıt belgelerini denetlemek üzere komisyonlar kurmuştur. Bakanlığın prosedüre uygun bir bilirkişileden oluşturacağı yetkili komisyonlar Hatay’da yapı kayıt belgelerinin geçerli olup olmadığı kararını vermesini her yetkili beklemelidir. Bunun dışında yapılan her şey yasalara aykırıdır, büyük bir suçtur. Yapılan bu yasadışı uygulama ile güvenlik güçleri ile karşı karşıya gelmemiz sağlanmaktadır. Biz Samandağ Turizmi'nin küçük ve orta ölçekli birer parçasıyız."


FOTOĞRAFLI - GÖRÜNTÜLÜ

Haberin Devamı