Gündem Samast çocuk gibi yargılanacak

Samast çocuk gibi yargılanacak

Paylaş
Samast çocuk gibi yargılanacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın dosyası çocuk mahkemesine gönderildi

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Ogün Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel getirildi. Tutuksuz sanık Ahmet İskender'in katıldığı duruşmada müdahiller Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Hosrof Dink ve kızı Delal Dink ile gazeteci Ali Bayramoğlu da hazır bulundu.

SAVCI: ÇOCUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLSİN

Mahkeme Başkanı Erkan Canak, duruşma savcısının bir talebi olduğunu söyledi. Savcı Mustafa Çavuşoğlu, olay tarihinde 18 yaşından küçük olan sanık Ogün Samast'la ilgili dosyanın “Terörle Mücadele Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına" dair 6008 sayılı kanun kapsamında çocuk mahkemesine gönderilmesini istedi.

Savcı, özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen CMK'nın 250. maddesine bir fıkra ekleyen kanundaki değişiklik nedeniyle dosyanın görevli çocuk mahkemesine gönderilmesini talep etti.

AVUKAT YILDIRIM: ÇOCUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLSİN

Samast'ın avukatı Levent Yıldırım ise 21 Ekim'de “dosyanın çocuk mahkemesine gönderilmesine" ilişkin talepleri içeren dilekçesini hatırlatarak savcının görüşü doğrultusunda karar verilmesini ve müvekkilinin tahliye edilmesini istedi. Samast da avukatının görüşlerine katıldığını belirtti.

ÇOCUK MAHKEMESİNE GÖNDERİLDİ

Mahkeme ise 22 Temmuz 2010'da yürürlüğe giren “Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına" dair 6008 Sayılı Kanunun 8. maddesinin, özel yetkili mahkemelerin görev alanını belirleyen CMK'nın 250. maddesine bir fıkra eklediğini belirtti. Kanundaki “Çocuklar, bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamazlar ve bu mahkemelere özgü soruşturma ve kovuşturma hükümleri çocuklar bakımından uygulanmaz" hükmünün göz önüne alındığını ifade eden mahkeme, 1990 doğumlu olan Samast'ın suç tarihinde 17 yaşında olduğunu hatırlattı.

DİNK'İN KARDEŞİ VE EŞİ TEPKİ

Hrant Dink'in kardeşi Hosrof Dink mahkemenin Samast ile ilgili kararını açıklamasının ardından, “Adaleti doğru işletseydiniz böyle olmazdı. Size düşen sorumluluğu hatırlatıyorum. 4 yıl oldu" diye tepki gösterdi.

Dink'in eşi Rakel Dink de “Cinayeti işleyenler ne olacağını biliyordu” dedi. Mahkeme Başkanı ise “Ne yapalım yasa böyle" diye açıklama yaptı.

Duruşmaya verilen öğle arasında adliyeden çıkan Rakel Dink'e karara ilişkin görüşleri soruldu. Sorular karşısında bir süre sessiz kalan Dink, daha sonra, "Adalet kanunlarla prangalara vurulmuş. Hakimler de uyguluyorlar" ifadesini kullandı.

SAMAST CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Mahkemenin kararını açıklamasının ardından Ogün Samast duruşma salonunda çıkarıldı. Samast tekrar cezaevinde gönderildi.

Selahattin GÜNDAY-Taner YENER/İSTANBUL (DHA)