Gündem Samast'a 22 yıl 10 ay hapis

Samast'a 22 yıl 10 ay hapis

Paylaş
Samast'a 22 yıl 10 ay hapis

Dink'in katili Ogün Samast, 'tasarlayarak adam öldürmek'ten 21 yıl 6 ay, 'ruhsatsız silah taşımak'tan ise 1 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katili Ogün Samast, bugün çıkarıldığı Çocuk Mahkemesi tarafından 22 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Samast, 'Tasarlayarak adam öldürmek' suçundan 21 yıl 6 ay, 'Ruhsatsız silah taşımak' suçundan ise 1 yıl 4 ay hapis cezası aldı. Suçu işlediği tarihte çocuk yaşta olması nedeniyle de ceza indiriminden faydalandı.

Haberin Devamı

Baba Samast: Bu kadar ceza beklemiyorduk


10 YIL 8 AY YATACAK

Ogün Samast, Ceza İnfaz Kanunu uyarınca 22 yıl 10 ay hapis cezasının 3'te 2'sini yatacak. O da 14 yıl 8 aya denk geliyor. Samast'ın tutuklandığı tarihten bu yana geçen 4 yıllık süre de cezasından düşülecek. Böylece Samast, 10 yıl 8 ay daha cezaevinde yatacak.


Hrant Dink 19 Ocak 2007'de vurulmuştu...

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Davanın görüldüğü Çağlayan Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Dink’in ailesinin avukatı Fethiye Çetin kararı değerlendirdi. Çetin, “Ogün Samast’ın öldürme ve ruhsatsız silah kullanma suçlarıyla ilgili ayrılan dosyasında bildiğiniz gibi karar verildi. Ceza hukukunun amacı hepinizin bildiği gibi sadece adaleti gerçekleştirmesi değil, aynı zamanda toplumsal barışın korunması, bütün farklılıklarımızla bir arada yaşama kültürünün sağlanmasıdır" dedi.

Haberin Devamı

'MAHKEME ÜST SINIRA YAKLAŞARAK CEZA VERDİ'

“Ogün Samast’ın içinde bulunduğu örgüt, her şeyden önce birlikte yaşamımızı tehlike altına sokan ve sadece bu günümüzü değil, geleceğimizi de ilgilendiren son derece tehlikeli bir suç işlemişlerdir. Bu nedenle biz mahkemeden bu kıstasın yoğunluğu, ırkçı nefret saiki ve birlikte yaşama kültürümüzü yok eden kasıtları nedeniyle ağırlaştırılmış haliyle yani kanunda yazılı hakların üst sınırından ceza verilmesini talep etmiştik.

Mahkeme bugün tasarlayarak öldürme suçuna uyan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını yaş küçüklüğü nedeniyle bir indirim yaptı ama, kanunda bunun hadleri şöyle yazılmıştır. 18 yıldan 24 yıla kadar hapis. Mahkeme 21 yıl 6 ay cezaya hükmetti. Yani alt sınırdan uzaklaştı, üst sınıra yaklaşarak ceza verdi. Yine aynı şekilde 6136 sayılı kanunla ilgili olarak da alt sınır 1 yıl olmasına rağmen 2 yıl verdi.

'ÖRGÜTE DAHİL OLMA' DAVASI SÜRECEK

Ancak ceza kanunun 62. maddesinde öngörülen indirimi yapmadı, savunmalara bu anlamda itibar etmedi. Bu suçla Ogün Samast’ın davaları elbette bitmiyor. Örgüte dahil olma suçuyla ilgili davası devam edecek" diye konuştu.

Haberin Devamı

“YARGITAY’IN KARARI BOZACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Ogün Samast’ın avukatı Levent Yıldırım ise, “Tasarlayarak adam öldürmekten ceza verildi. Olayda tasarlamanın uzaktan yakından alakası yok. Ogün’ün son ana kadar kafası karışık ne yapacağını bilmiyor. Birçok yönden Yargıtay’ın kararı bozacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

SAMAST: 'BEN NEREDEN BİLİRDİM AGOS'U, HRANT'I!'

Yeni Adalet Sarayı'ndaki 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Ogün Samast ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, Samast’ın esas hakkındaki 15 sayfalık savunması okundu.

Samast kötü bir eğitim sonucu suça sürüklendiğini savunarak, bu durumundan faydalanan Yasin Hayal’in kendisini yönlendirdiğini iddia etti. Samast bazı gazetecilerin yazılarından etkilendiğini söyleyerek, "Ben nerden bilirdim Agos’u, Hrant Dink’i... Onlar da vicdan katilleridir" diye konuştu.