Gündem Samsun'da TKP'lilere taşlı saldırı

Samsun'da TKP'lilere taşlı saldırı

Paylaş
Samsun'da TKP'lilere taşlı saldırı

Samsun'da BDP'li vekillerin ziyaret etmeyi planladığı 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği'nin bulunduğu binanın önünde toplanan yaklaşık 1000 kişilik grup ile onlara engel olmak isteyen polisler karşı karşıya geldi

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı derneğin yanı sıra TKP, halkevleri ve Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin il teşkilatlarının da bulunduğu binaya girmek isteyen kalabalığa polisler biber gazı sıkarak müdahale etti. Göstericiler bu sırada taş atarak binanın camlarını kırdı. Bunun üzerine binanın çatısına çıkan 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği, halkevleri, TKP ile Eşitlik ve Demokrasi Partisi üyeleri de aşağıdaki gruba gelen taşları attı.

Haberin Devamı

>> BDP KARADENİZ GEZİLERİNİ İPTAL ETTİ!

>> BDP'DEN SAMSUN'DA BASIN AÇIKLAMASI


Polis, binaya girerek TKP tabelasına bayrak asan kişileri güçlükle dışarı çıkardı. Çevreden ayrılmamakta direnen göstericiler sloganlar atarak BDP heyetini protesto etti.

KARAYOLUYLA ANKARA’YA DÖNDÜLER

Omtel Otel’den geniş güvenlik önlemleri altında çıkıp ters yönden otomobillerle Kurupelit Düğün Salonu’na giden BDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve bağımsız milletvekili Levent Tüzel, burada yaklaşık 100 kişilik gruba hitaben bir konuşma yaptı. Ertuğrul Kürkçü konuşmasına, "Samsun’un orta yerinde saatlerce taşlanarak direnmekte olan TKP, Halk Evleri, 78’liler Federasyonu ve bunların değerli üyelerine, onların fedakar çalışanlarına teşekkür ediyorum" diyerek başladı.

Kürkçü, "Kalbimiz onlarla beraber. Ne yazık ki, fiziken birlikte olamadık. Gördük ki bizim sloganımız her zaman olduğu gibi doğruydu. Kurtulmak yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Başka bir konjonktürde olsaydık, bugünkü toplantımızı yapmak için bu kadar telaş, bu kadar kaç göç içerisinde bulunmayacaktık. Onların gerisinde bir akıl var. Bir strateji var. Onların gerisinde ana akım partilerinden herhangi birine ait olmayan bir nefret bir gericilik, şiddet koolisyonu var. Bunlar Türkiye’de sürüp giden ebediyen devam etmesini isteyen bundan nemalanan, bunun yarattığı karşılıklı korku ve nefret duyguları üzerinden siyaset yapan bu korkuları örgütleyerek insanları birbirinde ayırarak birbirine düşman yaparak bir hakimyet şeklini sürdürmek isteyen kişiler var."

Bağımsız milletvekili Levent Tüzel ise, "Karadeniz gezisini erteledik. Hakların demokrasi kongresi barış, emek ve demokrasi yürüyüşü devam edecektir" dedi.

Daha sonra polis konvoyu eşliğinde Samsun’dan ayrılan BDP heyeti Ankara’ya doğru yola çıktı. Yolda bazı gruplar konvoya taş attı. Konvoy kırmızı ışıkta da durmayarak yoluna devam etti. Adalar mevkiinde karayolunda trafik, polis tarafından Ankara’dan Samsun’a geliş yönü kesildi. Konvoyun tek şerit üzerinden güvenlik içinde gidişi sağlandı. Yaklaşık 10 dakika sonra trafik normale döndü.

Öte yandan Samsun İlkadım İlçesi Gazi Caddesi’ndeki olaylar da yatıştı. Kalabalık grup BDP heyetinin kentten ayrılması ile birlikte dağıldı.

SİNOP BELEDİYE BAŞKANI CHP’Lİ ERGÜL’DEN, BDP’Lİ ÖNDER’E YANIT


Sinop Belediye Başkanı CHP’li Baki Ergül, "Olaylarda MHP’nin bir vebali yoktur. Biz orada bazı tespitler yaptık, gözlemlerde bulunduk. MHP’liler bu kalabalıklar arasında yoktu. Ancak maalesef CHP’li yetkililerin vebali vardır. CHP’li Sinop Belediye Başkanı’nın provokatif açıklamaları olmuştur. Ben eminim Karadeniz halkı bizi tekrar çağıracaktır" sözlerine yanıt verdi.

Pazar günü öğleden sonra eşinin hastanedeki tahlilileri için Samsun’a gittiğini pazartesi günü saat 19.00’da Sinop’a döndüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Olayları ben de televizyondan izledim. Bir insan iki yerde aynı anda olamaz heralde. Sayın vekiller, bizim seçilmişlere saygımız sonsuz, herkese olduğu gibi. Neyi amaçlıyorlar onu bilmiyorum. Bir hafta içinde ne yerel basında ne genel basında ne radyoda ne televizyonda hiç bu anlamda bir temasım olmamıştır. Ben de son derece üzgünüm. Kentimde böyle olayların olmasını kesinlikle tasvip etmiyorum. Ben eşimin problemleriyle uğraşırken, hiç hakkım, günahım olmadığı halde böyle bu anlamda ifadelerde bulunulması onların yapılarını gösterir diye düşünüyorum."

İSPAT ETSİNLER SİNOP’U TERK EDERİM

BDP’li milletvekillerini Allah’a havale ettiğini dile getiren Ergül, "İnsan bir yalan söylerken veya birisi hakkında suçlamada bulunurken önce elini vicdanına koyacak. ’Acaba karşıdaki bunu hak edecek mi?’ diye. Hiç bunları yapmadan böyle karalamayı, ’çamur at izi kalsın’ gibi son derece yakışıksız bir davranış olarak görüyorum. Olaylarda dahlimin olduğunu ispat etsinler, değil Belediye Başkanlığını, Sinop’u terk ederim. Samsun’da da olaylar oldu. Samsun’dakileri de birisi mi provoke etmiş yani" diye konuştu.

BDP’li milletvekillerinden kendisini ziyaret etmek için hiçbir talebinin gelmediğini söyleyen Ergül, "O gün içerisinde Sayın Valiyi veya belediye başkanını ziyaret etme talepleri olsa seçilmiş milletvekillerimizdir tabii ki kapıyı kapatacak halimiz yok. Biz 24 saat çalışıyoruz. Telefonumuz 24 saat açık. Her kesimden insan telefonla görüşebilir, derdini anlatır, ziyarete gelir. Onlar gelmişler de biz ’Gelme’ mi demişiz? Bu ne demek oluyor?" dedi.

Haberin Devamı

DHA

Haberin Devamı