Dünya Samsung İran'ı çileden çıkardı

Samsung İran'ı çileden çıkardı

Paylaş
Samsung İran'ı çileden çıkardı

İsrail'de yayınlanan Samsung tablet bilgisayarı reklamı, İran'ı çileden çıkardı. HOT kablolu televizyonunda yayımlanan reklam nedeniyle İran, Samsung ürünlerine geçici yasak getirdi

Reklam filminde, İsfahan kentindeki uranyum zenginleştirme tesisi havaya uçuyor. Reklamın başında, nükleer tesisin yakınlarındaki İsrail casusu vakit geçirmek için Samsung tablet bilgisayarında video izlerken görülüyor. Bu esnada, İsrail’de yayınlanan Asfur dizisinde rol alan üç karakter, kadın kılığına girerek İsrailli casusun yanına gidiyor.

Haberin Devamı

Canı sıkılan casus, kendisiyle sohbete başlayan kadın kılığındaki erkeklere Samsung tablet bilgisayarının özelliklerini anlatmaya başlıyor. Tableti incelemeye başlayan kadınlardan biri yanlışlıkla bir tuşa basınca, arka plandaki tesis havaya uçuyor.

“ESRARENGİZ BİR PATLAMA DAHA”

Patlamanın ardından aynı karakter, “Ne? İran’da esrarengiz bir patlama daha mı?” ifadesini kullanıyor. Bu sözüyle, İran’da bombalı suikastlar sonucu ölen nükleer fizikçiler ile başkent Tahran’daki bir füze tesisinde Kasım ayında yaşanan patlamaya gönderme yapıyor.

Tahran rejimini öfkelendiren reklam filmi hakkında açıklamada bulunan İranlı bir milletvekili, “aşağılayıcı reklam nedeniyle Güney Koreli markayla ticari ilişkileri kesebileceklerini” ifade etti.

Haberin Devamı
Aynı milletvekili, “reklamda İran’ın ilkel bir toplum olduğu ve İsrail tarafından nükleer tesislerinin kolayca yok edilebileceğinin ima edildiğini” söyledi.

“ÖZÜR YETERLİ OLMAYACAK”

İran Meclisi Enerji Komitesi’nden Arsalan Fathipour ise İngilizce yayım yapan Press TV’ye yaptığı açıklamada, “Samsung’un İsrail’e yanaşmayı tercih ederek İran’la olan yüksek ticari hacmini göz ardı ettiğini” belirtti. Fathipour, “Samsun’un özür dilemesi ilişkilerin düzelmesi için yeterli olmayabilir” ifadesini kullandı.

Samsung, İran’ın tepkisi üzerine yaptığı yazılı açıklamada, reklamın şirketin İsrail bürosu tarafından çekildiğini ve Tahran’daki Samsung temsilciliğiyle bir ilişkisi olmadığını belirtti.

SUİKAST VE PATLAMALAR

İran’da son iki yıl içinde beş nükleer fizikçi suikasta uğradı. En son kurban, 11 Ocak günü Tahran’da aracına manyetik bomba yerleştirilen 32 yaşındaki Mustafa Ahmedi Roşan oldu. Roşan, Natanz nükleer tesisinde çalışıyordu.

Tahran’daki önemli füze tesislerinden birinde Kasım ayında büyük bir patlama yaşanmış, patlamada İran füze programının en önde gelen isimlerinden Tuğgeneral Hasan Tehrani Mukaddam ölmüştü.

İran, nükleer fizikçilerini hedef alan suikastların ardında her defasında İsrail ve ABD’nin olduğunu öne sürerken, Kasım ayındaki patlamanın “bir kaza” sonucu yaşandığını belirtmişti.