Yazgülü Aldoğan Sanat Güneşi Bodrum’da yeniden doğdu
HABERİ PAYLAŞ

Sanat Güneşi Bodrum’da yeniden doğdu

Haberin Devamı

Türk Sanat Müziği’nin “Sanat Güneşi”, unutulmaz sesi Zeki Müren’in ölümünün 20. Yılı’nda Bodrum’daki mütevazı evinin bir köşesinde, adeta canlanıp da gelivermiş gibi duran balmumu heykelini görünce heyecanlanmadım değil!

24 Eylül 1996’da hayata 65 yaşında veda eden Zeki Müren, o gün bugündür bütün servetini bağışladığı Türk Eğitim Vakfı ve Mehmetçik Vakfı tarafından çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Sabah mevlit okutuldu, öğleden sonra Bodrum Kale’deki müze evi ziyaret edilip balmumu heykeli açıldı, akşam da Kale’de konseri oldu. İnşallah olacak, çünkü tahmin edersiniz ki bu satırlar konserden önce yazılıyor!

Zeki Müren, çağının çok ötesinde bir sanatçıydı, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nü bitirmiş, evi kendi çizdiği desenler, kendi çizimlerinden yapılmış sahne kıyafetleriyle dolu.

Servetini bağışladığı iki kurumun seçimi bile çok anlamlı değil mi: Çağdaş eğitime destek olan TEV ve şehit yakınları ve gazilere destek olan Mehmetçik Vakfı!

Görsellikte çığır açtı

Sanat hayatına sahnede şarkı söyleyerek başlayan, birkaç müzikal film çeviren Zeki Müren, kitlelerin beğenisini kazandıkça sahnede de görselliğe önem vermiş, pullu boncuklu sahne kıyafetleri tasarlamış, sahnesini özel olarak dekore ettirmiş ama en çok da güzel sesiyle tane tane okuduğu şarkılarıyla gönüllere taht kurmuş bir sanatçı.

Yaşadığı evi görünce “Bir Tom Jones’un, Madonna’nın evi böyle mi olur?” diye şaşıyorum. Mutfakta bir köşe masada yemek yiyor, alçak tavanlı sıradan bir iki katlı evde yaşıyor.

Türkiye’nin koşulları o günlerde bu kadar. Ama en önemlisi o parasını çarçur etmiyor, bıraktığı servetiyle TEV, yüzlerce öğrenciye burs veriyor. Kulaklarımda meşhur şarkısı “Manolyam...

Hani o bırakıp giderken seni böyle bakmayacaktın” var. Ölümünün üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına karşın Zeki Müren unutulamaz, unutulmuyor. Sesi, müziği, her an her yerde.

Günümüzün en popüler sanatçılarından Tarkan bir albüm çıkarıyor, onun şarkılarına yer veriyor ve yer yerinden oynuyor. Büyük sanatçı da böyle olunuyor.

Zeki Müren Mme Tussauds Müzesi’nde

Aralık’ta İstanbul Grand Pera’da dünyadaki 21. Şubesi açılacak olan Mme Tussauds Müzesi’nde Zeki Müren’in dışında Mevlana, Kanuni gibi 60 figür yer alacak.

Zeki Müren’in heykeli 68 yılındaki bir fotoğrafından, Bodrum’dan gitmiş kostümü yeniden İngiltere’de hazırlanmış ve çok da başarılı olmuş.

1500 burs için 40 bin kişi başvurdu

Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ile yaptığımız sohbet, gençlerin eğitim için desteklenmesinin çok önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yıl 40 bin kişi 1500 burs için başvurmuş. Vakıf yarım asır içinde 225 bin öğrenciye destek olmuş. Üstün yetenekli öğrencilerin seçilerek yatılı okutulduğu TEVİTOL ise her yıl sadece 40-50 öğrenci mezun edebiliyor ve yurtdışından pek çok üniversite bu öğrencilere burs vermek için sırada bekliyor.

Kurumlar kadar kişilerin de bağışları önemli. Sadece cenazelerde değil, düğünlerde, doğum günlerinde, hediye alırken kafanız karıştığında da, bir öğrenciye burs vererek hediye alacağınız kişiye jest yapabilirsiniz, unutmayın!

Sinematek yaşatılıyor, yaşıyor!

Sinemayı vizyonda gösterilen sulu komedi ya da vurdulu kırdılı aksiyon filmlerinden ibaret sanmayın. Sinema klasiklerini izlemek için bir okul gibi olan sinematekler vardır.

Bizim ülkemizde de Onat Kutlar ve Jak Şalom tarafından kurulmuş, yıllarca sinemaseverlere hizmet etmişti. Sinematek’in kuruluşunun 50. Yılında, bir suikaste kurban verdiğimiz Onat Kutlar’ın anısına 50. Yılda, 50 Film, 50 Sunum etkinliğinin ikinci dönemi 27 Eylül’de başlayıp 13 Ocak 2017’ye kadar sürecek.

Her filmi ünlü bir isim tanıtacak. 23 Aralık günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde Wong Kar-wai’nin Aşk Zamanı filmini ben tanıtacağım! Beklerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder