Ekonomi Sanayide çarklar hızlandı

Sanayide çarklar hızlandı

Paylaş
Sanayide çarklar hızlandı

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi aralıkta, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25.2 arttı

BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE

Sanayi üretimi aralıkta moral verdi. Aylık Sanayi Üretim Endeksi, Aralık 2009’da önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25.2 ile beklentilerin 10 puan üzerinde arttı. Artış, kasım ayına göre de yüzde 8.7 oldu. Üretimdeki yükselişte, hem çalışma günü sayısının Aralık 2008’e göre fazla olması hem de önceki yıl çok düşük üretim yapılması etkili oldu. Aralık 2008’de kriz ve bayram tatili üretimi düşürmüştü.

YENİDEN BÜYÜME OLACAK

Sanayi üretimi ekimde yüzde 6.5 artmış, kasımda yüzde 2.2 düşmüştü. Bu sonuçlar yılın son üç ayında ekonominin yeniden büyüdüğü yönündeki umutları güçlendirdi. Sanayi üretimi, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 15.4, imalatta yüzde 28, elektrik, gaz ve suda yüzde 10.9 arttı. Ana sanayi gruplarına göre, aralıkta önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 33.2 ile ara malı imalatında görüldü.

EN ÇOK ARTIŞ OTOMOTİVDE

Sanayi Üretim Endeksi alt gruplarının aralıkta, 2008’in aynı ayına göre değişim oranlarında en yüksek artış yüzde 85.3 ile motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatında görüldü. Bunu yüzde 45.7 ile tütün ürünleri, yüzde 44.7 ile plastik ve kauçuk ürünleri izledi. Deri ve tabakanın işlenmesinde yüzde 41.8, makine ve cihaz imalatında yüzde 39.2, tekstil ürünlerinde yüzde 36.2 artış oldu.

GIDA VE İÇECEK ÖNE ÇIKTI

Üretim, gıda ve içecekte yüzde 19.5, giyim eşyasında yüzde 13, ağaç ve ağaç mantarı ürünlerinde yüzde 28.2, basım ve yayımda yüzde 29.2, kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünlerinde yüzde 4.2 arttı. Öte yandan metalik olmayan diğer mineral ürünleri imalatında yüzde 28, ana metal sanayinde yüzde 15, tıbbi hassas ve optik aletlerle saat imalatında yüzde 11.2 ve mobilyada da yüzde 17.8 artış kaydedildi.

İYİLEŞME DEVAM EDECEK

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Sanayi üretimindeki iyileşme, 2010’da da sürecek” dedi. En çok artışın imalat sanayinde yaşandığına dikkat çeken Nihat Ergün, “Bunlar önümüzdeki dönemde hem mevcut yatırımlar hem de yeni yatırımlar yönünden de olumlu bir sürece girdiğimizi göstermektedir” dedi. Üretimdeki bu artışın ‘sürpriz’ olmadığını belirten Ergün, artan ihracatın, üretimin de artacağına işaret ettiğini vurguladı.

İHRACAT ÖNCÜ GÖSTERGE

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, sanayi üretimi endeksinin, Türk ekonomisinin ihracata dayalı büyüme ihtiyacında olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu kaydetti. İhracattaki artışın sanayi üretimindeki artışın öncü göstergesi olduğunu belirten Zafer Çağlayan, “Aralık dış ticaret verileri, ihracatımızın aralık ayında yüzde 30.3 artarak 10 milyar 62 milyon dolara ulaştığını göstermişti” dedi.

3

Haberin Devamı