Çocukluk Sandviç yöntemi nedir? Çocuğunuzun davranışını nasıl dönüştürebilir?
Paylaş
Sandviç yöntemi nedir? Çocuğunuzun davranışını nasıl dönüştürebilir?

Ebeveyn olmak zor bir iştir. Bir çocuğa zarar vermeden eğitmek, değerleri öğretmek ve olumsuz davranışları düzeltmek neredeyse imkansız gibi görünebilir. Ancak araştırmacılar, çocuğa doğru bir şekilde yaklaşarak yapıcı eleştiri ile bunun kolay olabileceğini söylüyor. Uzmanlar sandviç yöntemi ile ebeveynliği her iki taraf için daha etkili ve eğlenceli hale getirebileceğinizi söylüyor. Peki, Sandviç yöntemi nedir? Çocuğunuzun davranışını nasıl dönüştürebilir? Çocuğunuzu kırmadan ve incitmeden nasıl eleştirebilirsiniz? İşte Sandviç Yöntemi ile ilgili bilmeniz gerekenler...

'Çocuğum çok yaramaz, söz dinlemeyen çocuk ile nasıl iletişim kurabilirim? Çocuğum çok inatçı ve hareketli ne yapmalıyım?' sözlerini anne ve babalardan sık sık duyarız. Uyuşmazlık söz konusu olduğunda ebeveynler çoğu zaman çocukları ile nasıl iletişim kurabileceğini konusunda kararsız kalıyor. Çocuklarının duygusal olarak zayıf hissetmesini istemeyen ebeveyler uyuşmazlığın çözümü noktasında daha yumuşak ve keyifli hale getirmenin yollarını arıyor. Çocuğa değerleri öğretmek, doğru eğitimi vermek ve olumsuz olan davranışlarını düzeltmek isteyen ebeveynler için Sandviç Yöntemi etkili bir iletişim yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.

Haberin Devamı

Sandviç yöntemi nedir? Çocuğunuzun davranışını nasıl dönüştürebilir?

Çocuk psikiyatrı Dr. Daniel Amen , birçok ebeveynin şikayetlerini çok kaba bir şekilde ifade ettiğini veya bunun aksine ebeveynlerin çocuklarıyla çok sert konuşmaktan korktuğunu söylüyor. Dr. Amen, ebeveynlikte olumlu bir fark yaratabilecek 2 özellik tanımlıyor: "hem sert hem de sevgi dolu olmak."

Ebeveynler istenmeyen davranışlar konusunda spesifik ve sert davranıyor ancak ebeveynlerin çocuklarına sevgi, nezaket ve özen gösterdiğinde, daima iyi sonuçlara sahip olacaklarını ifade ediyor. Dr. Amen, "eleştiriyi yumuşak ama doğru yorumlarla yapın ve çocuğunuza övgülerle yaklaşın. Böylece çocuk sözlerinizi sert eleşti olarak kabul etmez." diyor.

Çocuğunuzla konuşacağınız konuya gelmeden önce, sohbeti çocuk hakkında olumlu bir şeyle başlatmaya çalışın. Bu aradaki buzları kırar ve stresi azaltır. Burada spesifik olmak önemlidir, “iyi bir çocuksun” gibi genel kelimeler işe yaramaz. Davranışları hakkında konuşacaksanız, çocuğun iyi davrandığı bir anı ve belki de başkaları üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bir anı hatırlamak daha iyidir.

Haberin Devamı

Fikrinizi belirtin, detaylı ve spesifik olun

Çocuğun sizi duyduğundan emin olduğunuzda, sorunları veya sorunlu davranışları ele alabilirsiniz. Yine, gözlemler, yorumlar ve açıklamalar özel olmalıdır. “Davranışlarını beğenmedim” veya “Bir daha asla yapmamalısın” gibi ifadeler yalnızca çocuğun neyi yanlış yaptığını açıklamaz, aynı zamanda çocuğu konuşmadan uzaklaşmasını da sağlayabilir. Çocuğu azarlama ve onlara nasıl davranacaklarını söylemeyin, bunun yerine durumu iyileştirmek için eşit şartlarda konuşarak bir çözüm bulmaya çalışın.

Onların fikrini isteyin

Çocuğunuzla konuşacağınız konuyu bitirdikten sonra çocuğunuzdan geri bildirim almaya çalışın. Çocuğun mesajını nasıl aldığını bilmek önemlidir. Çocuğa neyi açıkladığınızı anlayıp anlamadıklarını sorun. Buna katılıyorlar mı, ekleyecek bir şeyleri var mı?

'Çocuğunuza sevdiğinizi söyleyin'

Konuşmayı doğru şekilde sonlandırmanız önemlidir, böylece çocuğunuz sizi hayal kırıklığına uğrattığını ve artık onu sevmediğinizi düşünmez. Bunu doğru olarak yapmazsanız bu çocuğun aklında güçlü bir suçluluk duygusu geliştirebilir veya daha kötü davranmaya başlayabilir. Bu yüzden konuşmayı bir övgüyle sona erdirmek önemli. Burada genel ifadeleri ve fazla kullanılmamış kelimeleri kullanmamaya çalışın. Onlara gerçek, olumlu duygularınızı anlatın.

Haberin Devamı

Bright Side