Siyaset Sanki devlet sırrı!
Paylaş
Sanki devlet sırrı!

Sanki devlet sırrı!

Amerika Başkanı Barack Obama’nın Nisan 2009’da Türkiye’ye yaptığı ziyaret her yönüyle çok konuşuldu. Ancak liderlerin birbirlerine verdikleri hediyelerin neler olduğu açıklanmadı.

Haberin Devamı

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, ‘Bilgi Edinme Yasası’ kapsamında hediyeleri öğrenmek için 8 Ocak’ta Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına resmen sordu. Başbakanlık’tan Akdeniz’e herhangi bir yanıt verilmedi.

HERKES BAŞINDAN SAVDI

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nden ise Doç. Akdeniz’e şu yanıt verildi: “Devlet başkanlarının yabancı ülkeleri ziyaretleri sırasında hediye alışverişi yapmak tüm dünyada kabul gören bir protokol kuralıdır. Ancak, hediyelerin makul bir süre geçmeden kamuoyuna duyurulması milletlerarası nezaket kuralları ile bağdaşmayacağından, bu safhada açıklanması uygun bulunmamaktadır.” Doç. Dr. Yaman Akdeniz bu yanıt üzerine karara itiraz ederek Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvurdu. Kurul, Doç. Akdeniz’e istenilen bilgilerin, erişime açılması gereken bir bilgi niteliğinin bulunmadığını bildirdi.

Haberin Devamı

BAKANLIĞA DAVA AÇTI

Doç. Akdeniz aynı taleple Amerika Dışişleri Bakanlığı’na da başvurdu. Onlar da “Size yardımcı olamayacağız” yanıtını verdi. Doç. Akdeniz, bu yanıt üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı’na karşı dava açtı. Sonunda Amerika Dışişleri Bakanlığı sır gibi saklanan hediyeleri açıklamak zorunda kaldı.

Buna göre Obama, Gül’e 2 bin dolar değerinde özel baskı el yapımı cam biblo, Erdoğan’a da 1880 dolar değerinde ‘Çeşmibülbül’ olarak bilinen cam kase hediye etti. Erdoğan, Obama’ya kıymetli iki kalem, Gül, Obama’ya Paşabahçe’den el yapımı “Gece mavisi” isimli bir vazo, Hayrünissa Gül de Obama’ya fildişi ve pırlanta süslemeli kol düğmeleri hediye etti.

Mesut Hasan BENLİ