Gaziantep SANKO Üniversitesi’nden 'adli vakalara hemşirelik bakışı' sempozyumu

SANKO Üniversitesi’nden 'adli vakalara hemşirelik bakışı' sempozyumu

Paylaş
SANKO Üniversitesi’nden 'adli vakalara hemşirelik bakışı' sempozyumu

SANKO Üniversitesi’nden 'adli vakalara hemşirelik bakışı' sempozyumu

GAZİANTEP, (DHA)- SANKO Üniversitesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Şiddet İçimizde, Onu Yenmek Elimizde- Adli Vakalara Hemşirelik Bakışı” konulu sempozyum düzenlendi.

Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen sempozyumun başkanlığını yapan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Tuna, “Şiddete ve adli vakalara yönelik farkındalığımızı artıracak eylem planları geliştirmemize yardımcı olacak çok değerli hocalarımızı konuk etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz” dedi.

Prof. Dr. Tuna, “Günün sonunda Türkiye'nin en doğusundan en batısına hocalarımızla oluşturduğumuz bu mozaiğin şiddet ve adli vakaların önlenmesinde, hukukun adaletin işlemesinde bizlere önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

ÇOCUK İSTİSMARINDA HEMŞİRELERİN SORUMLULUĞU

Sempozyumda, “Çocuğa Yönelik İhmal ve İstismarda Hemşirenin Sorumlukları” konusuna değinen Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdagül Erdem, çocuk istismarının, çocuk hakları ihlali olarak önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Çocuğun her türlü istismardan korunması konusunda devletlerin her türlü önlemi alması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdem, çocuk istismarında hemşirenin sorumluluklarını şöyle sıraladı:

“İhmal ve istismarın önlenmesinde ailenin kapasitesinin geliştirilmesi, yüksek risk gruplarının belirlenmesi, spesifik bulguların farkındalığı, ihbar etme, öykü alma sürecine katılma, delil toplama, çocuğun kaygısını azaltma, yaşam kalitesini yükseltme, ailenin yeterlilik duygularını geliştirme, ihmal ve istismarın tekrarını ve ileri zedelenmeyi önleme ve konuya ilişkin ileri çalışmalar yapmaktır.”

'BİLGİSAYAR VE SOSYAL MEDYANIN YAYGIN OLARAK KULLANIMI BİLİŞİM SUÇLARINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR'

Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevinç Polat ise "Sharenting: Çocuk ve Anne Boyutuyla Bilişim Suçları” konusunda paylaşım yaptı.
Günümüzde kent yaşamında daha yüzeysel ve çıkar odaklı olan insan ilişkileri nedeniyle istemsizce yalnızlığı yaşayan çocuklar ve yetişkinler için internet ve sanal dünyanın giderek daha önem kazandığını kaydeden Prof. Dr. Polat, “Bilgisayar ve sosyal medyanın yaygın olarak kullanımı bilişim suçlarını doğrudan etkiliyor. Tüm yaş grubundan bireyler bu durumdan etkilemekle birlikte en fazla çocuklar maruz kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bilişim suçları konusuna da değinen Prof. Dr. Polat, bu suçların tehlikeli bilgisayar oyunları, internet ortamında yayınlanan çizgi filmler, diziler ve filmler ile siber zorbalık olduğuna vurgu yaptı.

Siber zorbalığı, “bilgi iletişim teknolojileri aracılığıyla bireylerin birbirlerine düşmanlık, korkutma, tehdit, sindirme, taciz amaçlı yazılı ve görsel iletileri kasıtlı ve düzenli bir şekilde göndermeleri” olarak tanımlayan Prof. Dr. Polat, sözlerini şöyle tamamladı: “Gerekli önlemler alınmazsa gelecek toplumlar, bilişim suçu failleri ve mağdurlarını kapsayan sağlıksız bireylerden oluşacaktır. Bilişim suçları diğer suç türlerine göre daha ağır maddi ve manevi sonuçlar doğurmaktadır. Bu nedenle bu konuda yeterli farkındalık oluşturulması ve her türlü önlemin acilen alınması son derece önemlidir.”

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Türkan Pasinlioğlu, çok sayıda akademisyen ve öğrencinin katıldığı sempozyumda sunumlarını ardından katılımcıların sorularını yanıtlandı, konuşmacılara SANKO Üniversitesi adına armağan takdim edildi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı