Sarımsağı bütün yutmayın çünkü...

Sarımsağın faydasını bilmeyen yok. Peki sarımsağı nasıl tüketmeliyiz? Diyetisyen Şeyma Yılmaz, doğal mucize sarımsağın faydalarını sıraladı, halk arasında merak edilen “Sarımsak yutmak faydalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.

09 Şubat 2019, Cumartesi 11:56 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Önceki Fotoğraflar
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR

selenyum ve diğer antioksidanlarla vücuda zarar veren maddeleri zararsız hale getirir, vücudu yaşlandıran, damarları hasara uğratan serbest radikallerden korur. Ayrıca sarımsak kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

 

DAMAR SERTLİĞİNİ ÖNLÜYOR

Kalp sağlığı denince ilk akla gelenlerden biri sarımsaktır. Yapılan çalışmalara göre sarımsak kanda, damar sertliğine yol açan madde olan kolesterolü düşürmektedir. Kandaki iyi huylu kolesterolü (HDL) yükseltip, kötü huylu kolesterolü (LDL) ve trigliseriti düşürmektedir. Kanda oluşan pıhtıları çözen sistemi aktifleştirir ve kanda pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin bu eğilimini azaltır. Dolayısıyla kanı sulandırır. Bütün bu etkiler sarımsağın damar sertliğini önleyici özelliğini desteklemektedir. 

HAP GİBİ SARIMSAK YUTMAK FAYDALI MI?

HAP GİBİ SARIMSAK YUTMAK FAYDALI MI?

Sarımsağı ezme, çiğneme gibi işlemler sonucunda allinaz enzimi aktifleşir ve sarımsakta bulunan aliin adlı sülfür bileşiğinden "allicin" isimli sarımsağın aktif öğesi oluşur. Bu nedenle hap gibi sarımsak yutmanın bir anlamı yoktur. Enzim aktifliği ve allicin oluşumu için sarımsağın diş yapısı bozulmalıdır. Sarımsağın faydalı özelliklerinden yararlanmak için çiğ olarak yemeklere eklenmeli ve çiğnenerek, doğranarak yada ezilerek tüketilmelidir. 

SARIMSAK KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLUYORSANIZ?

SARIMSAK KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLUYORSANIZ?

Çiğ sarımsağın kokusundan rahatsız olanlar, bağırsakta çözünen toz ve tabletleri kullanılabilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler, tansiyonu düşük olanlar ve kan pıhtılaşma karşıtı aspirin ve diğer antikoagülan ilaç kullanan kişiler sarımsağı dikkatli tüketmelidir. İçerisindeki sülfürlü bileşiklerin bazı bireylerde alerjiye neden olabileceği ve sarımsağın emziren annelerde anne sütünün tadını değiştirebileceği unutulmamalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
SIRADAKİ HABER Obezite riski 6 saatten az uyuyanlarda daha fazla