Sarımsak ve soğan halk arasında doğal antibiyotik olarak anılmaktadır. Onlara bu özelliği veren ise içeriğinde bulunan, kükürtlü bir bileşik olan allisindir. İngiltere'de yapılan bir çalışma bu konudaki şehir efsanesini doğrulayan sonuçlara sahip... Sarımsak ve soğanın faydaları çok eski tarihlerden beri biliniyor ve adeta kuşaktan kuşağa aktarılarak beslenme konusunda yıllardır efsane haline geliyor. Özellikle soğuk algınlığı, grip, halsizlik, sinüzit gibi başımıza sürekli bela olan hastalıkların tedavisinde kullanılan soğan ve sarımsak çok iyi birer antioksidan kaynağıdır ve kansere karşı koruma özelliğine sahiptir. Kötü kolesterolü ( Ldl ) düşürüp, iyi kolesterolü ( Hdl ) yükseltmektedir. İdrar söktürücü özelliği olan soğan, vücuttaki ödemin atımına yardımcı olmaktadır.Sarımsak, antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı da korumaktadır. Tüm bu etkileri araştırmak isteyen bilim insanları bir deney yapmaya karar vermişler. İngiltere'de yapılan araştırmalar; 12 hafta boyunca plasebo ve sarımsak özütü verilen 146 kişiden, sarımsak alanların üçte iki oranında soğuk algınlığı riskinin düştüğünü göstermektedir.Bununla birlikte haftada altı dişten fazla sarımsak yiyenlerde %30 daha düşük kolorektal kanser oranı ve %50 daha az mide kanseri oranı olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlar, sarımsak ve soğanla ilgili şehir efsanelerinin doğruluğunu da böylelikle kanıtlamış...