Siyaset Savcılara MİT tırpanı
Paylaş
Savcılara MİT tırpanı

HSYK, kamuoyunda “3. Yargı Paketi” olarak bilinen yasa kapsamında kaldırılan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri yerine görev yapacak mahkemeleri belirledi

İstanbul Başsavcı vekili Fikret Seçen, özel yetkili savcılardan MİT soruşturmasının yürüten Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar ile Balyoz soruşturmasını yürüten Hüseyin Ayar'a yeni düzenleme kapsamında yetki verilmedi.

Kamuoyunda 3. yargı paketi olarak bilinen düzenlemenin ardından kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri'ne ve Terörle Mücadele Savcılıklarına HSYK tarafından atamalar yapıldı. HSYK, 26 'özgürlük hakimi' atadı. Özel yetkili mahkemeler yerine 11 ilde 13 mahkeme görevlendirildi. 145 hakim ve savcı bölge mahkemelerinde görev yapacak.

Atamalar kapsamında İstanbul'da 4 önemli ismin görev tanımları değişirken İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekili Fikret Seçen’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olarak görevine devam edeceği öğrenildi. İstanbul Terörle Mücadeleden Sorumlu Başsavcıvekilliğine Fikret Seçen'in yerine savcı Oktay Erdoğan atandı.

SEÇEN: ATAMALAR DOĞRUYSA HSYK'NIN TAKDİRİ

DHA'ya konuşan Fikret Seçen, ''Şu an için resmi bir bilgi gelmedi. Ancak bu atamalar doğruysa HSYK'nın takdiridir. Saygı duyuyorum" dedi.

MİT SORUŞTURMA SAVCISINA 'TERÖRLE MÜCADELE'DE GÖREV YOK


Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) adli kaynaklardan derleği bilgilere göre, İstanbul Özel Yetkili Başsavcı vekili Fikret Seçen, MİT görevlilerinin ifadeye çağrıldığı soruşturmayı yürüten savcılar Sadrettin Sarıkaya ve Bilal Bayraktar, Balyoz savcısı Hüseyin Ayar'a yeni düzenlemede görev verilmedi.

Bu 4 isim yeni düzenleme kapsamında "terörle mücadele" başlıklı soruşturmaları yürütemeyecek.

DİNK DAVASI SAVCISINA DA GÖREV YOK


Dink davasında mahkemenin savcısı Hikmet Usta terörle mücadele soruşturmalarında görev yapmayacak. Usta mahkemenin kararına "örgüt var" diyerek itiraz etmişti.

9 ESKİ ÖZEL YETKİLİ SAVCIYA GÖREV


HSYK, 13 ağır ceza mahkemesi başkanı, 26 ağır ceza mahkemesi üyesi ve bu kanun kapsamında görev yapacak 26 özgürlükler hakimi olmak üzere, hakim sınıfından 65, 11 Cumhuriyet başsavcıvekili, 69 Cumhuriyet savcısı olmak üzere, savcı sınıfından 80, toplamda ise 145 hakim ve Cumhuriyet savcısını kanundan kaynaklanan suçların soruşturma ve kovuşturmasında görev almak üzere ihtisas mahkemelerinde yetkilendirdi.

HSYK, yeni mahkemeler için yetki verilen hakim ve savcıların 41'ini, bulundukları yerde CMK 250'nci madde ile yetkili ağır ceza mahkemelerinde görevli olanlardan, geriye kalan 104 hakim ve Cumhuriyet savcısını ise o yerlerde görev yapan diğer hakim ve Cumhuriyet savcıları arasından seçti.

9 eski özel yetkili savcıya bölge mahkemelerinde görev verildi.

28 Şubat soruşturmasını yürüten özel yetkili savcı Mustafa Bilgili görevinde kaldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Kaya, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal oldu.

Eski özel harekat mensubu Ayhan Çarkın'ı geçtiğimiz yıl gözaltına aldıran İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali'nin yeni görev yeri yine İstanbul oldu. Bir diğer Özel Yetkili Savcı Muammer Akkaş da görev yeri değişmeyen bir diğer isim oldu.

Haberin Devamı