Gündem Savcıya değil, Köşk'e gitti

Savcıya değil, Köşk'e gitti

Paylaş
Savcıya değil, Köşk'e gitti

Savcılık tarafından çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın dün İstanbul'da ifade vermesi bekleniyordu ancak Fidan Ankara'da Köşk'e çıktı

MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT’çi dün şüpheli sıfatıyla çağrılı oldukları özel yetkili savcılığa ifade vermeye gitmedi. Önceki akşam Başbakanlık’ta yapılan toplantıda, terörle mücadele kapsamındaki faaliyetlerinden ötürü istihbarat örgütü yöneticilerinin soruşturulamayacağı görüşüne varıldı ve Başbakan’ın da bilgisi dahilinde Fidan’ın ifadeye gitmemesi kararlaştırıldı.

>> MİT HAKKINDA VAHİM İDDİALAR

>> MİT'TEN SAVCILIĞA İTİRAZ

MİT, dün İstanbul Başsavcılığı’na görev ve yetki itirazında bulundu.KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın şüpheli olarak ifadeye çağırdığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’in de aralarında bulunduğu 5 kişi dün ifade vermeye gelmedi. MİT Hukuk Müşavirliği, savcılığın ifade alma davetine yanıt olarak bir yazı göndererek, görev ve yetki açısından itirazda bulundu.

Haberin Devamı

Başbakanlık’ta toplantı

MİT Müsteşarı Fidan ve eski MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılması, önceki akşam Başbakanlık’ta yapılan bir dizi toplantıda değerlendirildi. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla harekete geçen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala’nın yanı sıra MİT, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı yöneticileri ve hukukçularıyla bir araya geldi.

MİT Müsteşarı gitmesin

Önceki geceki toplantıda hukukçular, terörle mücadele kapsamındaki faaliyetlerinden ötürü istihbarat örgütü yöneticilerinin soruşturulamayacağı sonucuna vardı. Gerekçe olarak da, suçlamaya konu faaliyetler özel yasası uyarınca kendilerine verilmiş istisnai görevler olarak değerlendirildi. Bu kapsamda, Başbakan’ın da bilgisi dahilinde MİT Müsteşarı Fidan’ın ifadeye gitmemesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Fidan, Köşk’e çıktı

Başbakanlık’taki temaslar dün de sürdü. İfade vermeye gitmeyen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, haftalık olağan görüşme için dün Çankaya Köşkü’ne çıktı. 14.30’da başlayan görüşme, 1.5 saat sürdü. Köşk kaynakları, “Önceden planlanan haftalık bir görüşmeydi. Cumhurbaşkanı, son gelişmeleri yakından izliyor. Bu olağan görüşmede de son gelişmeler üzerinde yoğunlaşıldı” bilgisini verdi.

MİT’ten itiraz dilekçesi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen, saat 16.00 sıralarında yaptığı açıklamada, Başbakanlık MİT Hukuk Müşavirliği tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na itiraz dilekçesi gönderildiğini söyledi. MİT tarafından gönderilen yazıda, iddia edilen suçlamanın, MİT kanunlarına göre görev suçu kapsamında olduğu belirtilerek, Başbakanlık’tan izin alınması gerektiği ifade edildi. Şüpheli olarak ifadeye çağrılan MİT’çiler hakkında izin alınmadığı belirtilen dilekçede, CHP’nin Oslo görüşmelerine ilişkin yaptığı suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nca bir soruşturma yürütüldüğü kaydedildi. MİT Müsteşarlığı’nın da Ankara’da olduğu belirtilerek, 5 MİT’çi hakkında görevsizlik ve yetkisizlik kararı verilerek soruşturma dosyasının Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi istendi.

Haberin Devamı

MİT nöbeti

BEŞİKTAŞ’taki İstanbul Adliyesi’nin önü dün yine gazetecilerle doluydu. Saat 07.00 sıralarında adliyenin önüne gelen gazeteciler, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya’nın ifade vermeye çağırdığı MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’in de aralarında bulunduğu 5 kişiyi beklemeye başladı. Yoğun kar yağışı altında adliye binasının önünde bekleyen basın mensuplarının savcılık binasına girmesi yasaklandı. Savcılık yetkilileri de basın mensuplarının görüşme taleplerini kabul etmedi. Saatler süren bekleyiş sonunda 5 MİT görevlisi ifade vermek için adliyeye gelmedi.