Gündem Sebahat Tuncel gözaltına alındı

Sebahat Tuncel gözaltına alındı

Paylaş
Sebahat Tuncel gözaltına alındı

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, bu sabah geldiği Atatürk Havalimanı'nda polislerce gözaltına alındı

Eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel’in, İstanbul’da 2010 ve 2013’te katıldığı toplantılardaki konuşmalarında "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ifadesine başvuruldu.

Haberin Devamı

Hakkındaki yakalama kararı üzerine Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınan ve Bakırköy Adliyesi’ne getirilen Tuncel, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçları Bürosu’nca hakkında yürütülen soruşturma kapsamında ifade verdi.

Savcılık, "terör örgütü propagandası yaptığı" iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen Tuncel’i, adli kontrol tedbirleri uygulanarak yurt dışına çıkış yasağı konulması talebiyle mahkemeye sevk etti.

Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği, "isnat edilen suçun vasıf ve mahiyetini, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut delillerin varlığını, mevcut delil durumunu, suç için öngörülen cezanın üst sınırını" dikkate alarak, Tuncel hakkında adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına ve yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Tuncel, hakimlikteki savunmasında, milletvekilliği yaptığı sürede parti faaliyetleri çerçevesinde çeşitli toplantılarda konuştuğunu söyledi. Sebahat Tuncel, 2010’da Bağcılar’da, 2013’te Nevruz kutlamalarında partisinin bilgisi dahilinde ve faaliyetleri çerçevesinde suça konu konuşmaları yaptığını belirterek, "Konuşmalarım suç unsuru içermemektedir. Aynı konuşmaları Meclis kürsüsünde de yaptım. Konuşma düşüncelerimi açıklama içindir. Şu anda milletvekili olmasam da Parti Meclisi üyesiyim. Siyasi faaliyetlerim devam etmektedir. Bu yüzden adli kontrol uygulanması talebinin reddini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Eski HDP Milletvekili Tuncel’e, ifadeye gelmesi için sistemdeki kayıtlı adresine yapılan tebligatın, şüphelinin bu adreste bulunamaması nedeniyle geri döndüğü, bunun üzerine Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

'KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ'

Sebahat Tuncel, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, yakalama kararının, "hukuksuz olarak, tebligat yapılmadan" çıkarıldığını savunarak, şunları kaydetti:

"En son yaptığım adres değişikliği nedeniyle adresimin belli olmadığına dair bir yaklaşımla yakalama kararı çıkartılmış. Ama savcının yaklaşımı çok belliydi; mesele ifade almak değil, mesele adli kontrol vermek. Yurt içinde yaptığım konuşmalar nedeniyle yurt dışı yasağı verilmiş oldu. Geçen hafta Anadolu Adliyesi’nde 11 kez ifade verdim. Hiçbirinde de böyle bir yaklaşımla karşılaşmadık. Genel merkezimize bile tebligat gönderseler, avukatlarımıza ulaşsalar bize ulaşılacak."

Haberin Devamı

Tuncel, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini belirtti.

Bu arada, Sebahat Tuncel’e destek olmak için HDP Milletvekili Pervin Buldan da adliyeye geldi.

AA