Merkez Seçer: Mersin daha yeşil olabilir

Seçer: Mersin daha yeşil olabilir

Paylaş
Seçer: Mersin daha yeşil olabilir

Seçer: Mersin daha yeşil olabilir

MERSİN, (DHA)-MERSİN Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi tarafından 5-11 Haziran Dünya Çevre Günü ve Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında çevreye ve doğaya saygının artırılması amacıyla düzenlenen farkındalık etkinlikleri devam ediyor.
‘Çevre Karikatürleri Sergisi’ ile başlayan etkinlik, ‘Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu Kapanış Toplantısı’ ve ‘Circular II. Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ açılışı ile devam etti. Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki etkinliklere Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte katıldı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi koordinesinde 6 aylık bir sürede hazırlanan Mersin İli Sera Gazı Emisyon Envanteri Raporu kamuoyuyla paylaşıldı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir’in açılış konuşması ile başlayan toplantıda Başkan Seçer, hazırlanan rapor hakkında bir değerlendirme yaptı.
Başkan Seçer, sera gazı miktarındaki artışın yüzyılın ve belki de gelecek 50 yılın en büyük sorunu olabilecek iklim değişikliğine sebep olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili kentte nasıl önlemler alınabileceğine dair Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Akdeniz’deki 2 santigrat derece artışının olumsuz sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Seçer, "Şiddetli yağışlar, sellerin artması, sıcak hava dalgaları, orman yangınlarının hem sayısının hem etkisinin artmasıdır. Tarımsal üretim merkezi biliyorsunuz Mersin, 400 bin hektara yakın tarım alanımız var. Burada önemli verim kayıpları oluyor ki bu ürünler de katma değeri yüksek ürünler. Yani Anamur’un muzu, Mut’un kayısısı, Tarsus’un üzümü, Silifke’nin çileği baktığınız zaman katma değeri yüksek ürünler ve bunlarda da önemli üretim kayıpları oluyor. Üretim kaybı demek bir anlamda para kaybı demek, para kaybı demek ekonomimizdeki küçülme, daralma demek. Dolayısıyla sadece Mersin’de ya da ülkemizde değil bütün dünyada buna dur diyebilmemiz için insan eliyle karbondioksit, metan gibi gazların miktarını azaltmak, ona göre üretimler planlamak, ona göre kentler planlamak, ona göre makineler yaratmak ve bu miktarı azaltmak gerekiyor" dedi.
Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren binaların karbon ayak izini hesapladıklarını ve raporladıklarını da belirten Başkan Seçer, "Kendi yerleşkelerimizin karbon ayak izini hesapladık ve raporladık. Biz ne yapıyoruz? Doğaya biz ne kadar zarar veriyoruz, bu zararı ne kadar aşağı indirebiliriz, hangi birimimizle? MESKİ’de, Makine İkmal’de ya da arıtma tesislerimizde neler oluyor? Bunlarla ilgili çalışmalarımızı raporladık. ‘Dünya Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne imza atarak iklim değişikliğine karşı şehrimizde iklim değişikliğine neden olan olumsuzlukları azaltmak ve uyum sağlamak için de çalışmalarımızı başlattık ve şu anda da devam ediyor. Yine iklim değişikliği ile mücadele için ‘Akdeniz Kentler Birliği ve Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler’ gibi uluslararası kuruluşlara üye olduk. İklim değişikliği ile mücadeleye verdiğimiz önemi dünyaya tekrar etmiş olduk" diye konuştu.
Yenilenebilir enerjilerin gereklilikten öte bir zorunluluk olduğunu ifade eden Başkan Seçer, MESKİ’de bir AR-GE birimi oluşturduklarını ve bu alanda önemli çalışmalara imza attıklarını belirtti. Başkan Seçer, Mersin’de devreye aldıkları 51 akıllı durak ve merkez 4 ilçedeki 70 adet akıllı kavşakla ilgili de detayları paylaşarak, "Akıllı kavşaklar enerji tasarrufu demek. Günlük ortalama 6 ton yani 6 bin litre bu da yaklaşık 100 aracın deposu demektir; yakıt tasarrufu ortaya çıkıyor. Bu önemlidir, değerlidir. Aynı zamanda bu akıllı duraklar 7 tona yakın karbon salınımının azalmasını sağlıyor" ifadelerine yer verdi. Başkan Seçer, çalışmasını yürüttükleri Peyzaj Master Planı hakkında da katılımcılara şu bilgileri verdi:
"Mersin'de olmamış bir şey. Yeşil, park, ağaç, bitki önemli ama nerede ne var kimse bilmiyor. Bir envanter, plan, program yok. Bu çalışmaları da yapıyorlar. Bir yandan bitki envanteri çıkıyor, bir yandan Peyzaj Master Planı yapılıyor. Bitmek üzere. Üniversiteyle, uzmanlarla iş birliğimiz var. Daha sonra bu Master Plan çerçevesinde de uygulama planları devreye alınacak. Geçtiğimiz aylarda bizatihi ben bir kampanya başlattım. 700 bin adet fide-fidan dikeceğiz dedik ve bunu gerçekleştiriyoruz. Mersin'de mümkün olan her alana bizim ağaç dikmemiz lazım. Mersin yeşil bir kent, güzel ama çok daha yeşil olabilir. Yeterli değil. Çok iyi, mükemmel diyemeyiz ama neden mükemmel olmasın? Bu bilince sahipsek bu imkanı da yaratmak zorundayız ki imkanlı da bir kentiz. Daha güzel bir çevre için her noktayı yeşile büründüreceğiz"
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin İli Sera Gazı Emisyon Envanteri çalışmasının 6 ay sürdüğünü belirterek, "Bunu rapor haline getirdik ve bu çalışmamızın neticesinde iklim değişikliği uyum ve azaltım planımızı önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz. Bu plan sonunda da yapacağımız aktiviteleri, iklim değişikliklerine neden olan olumsuzlukları engelleyici faaliyetleri yine sizlerle paylaşacağız" dedi.
Etkinliğin sonlanmasıyla birlikte Başkan Seçer, eşi Meral Seçer ile birlikte Kongre Sergi Sarayı’nda açılışı yapılan Circular II. Ulusal Çevre ve Sanat Sergisi’ni gezdi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı