Siyaset Seçim maratonu başlıyor
Paylaş
Seçim maratonu başlıyor

Seçim tarihine ilişkin kararın cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte büyük maraton da başlıyor. 3 bakan Anayasa gereği istifa edecek; aday olmak isteyen memurlar da görevlerini bırakacak

Genel Seçimlerin 12 Haziran Pazar günü yapılmasına ilişkin karar yarın TBMM Genel Kurul’da alınacak. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye resmen seçim sürecine girmiş olacak. Seçim kararının Resmi Gazete’te yayımlanmasından 5 gün sonra Anayasa gereği; İçişleri, Adalet ve Ulaştırma bakanları istifa edecek.

>> HANGİ İL KAÇ VEKİL ÇIKARACAK?

Haberin Devamı

2011 Genel Seçimlerinin, 12 Haziran Pazar günü yapılmasına ilişkin karar yarın TBMM Genel Kurulu’nda alınacak.

-SEÇİM TAKVİMİ NASIL İŞLEYECEK-

3 Mart Perşembe günü seçim kararının Genel Kurul’da alınmasının ardından, kararın 4 Mart Cuma günü Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bunu takiben 5 gün sonra, 9 Mart Çarşamba günü üç bakanın istifası gerçekleşecek.

Seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından beş gün sonra Anayasa’nın 114’ncü maddesine göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın görevlerinden istifa edecek. Üç bakanın yerine atanan kişiler ertesi günü TBMM Genel Kurulu’nda milletvekili yemini edecekler ve seçimlerin ardından yeni hükümet görev başına gelene kadar bakanlık görevini yürütecekler.

Haberin Devamı

Seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Türkiye resmen seçim sürecine girmiş olacak. Siyasi partilerde aday listesi telaşı yaşanmaya başlanacak. Siyasi parti liderleri ise seçim kararının alınmasının ardından daha çok meydanlarda olacak.

-KAMU GÖREVLİLERİ İSTİFA EDECEK-

Seçim kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından bir hafta sonra, seçimlere aday olacak memurların da görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Aday olmak isteyen hakimler, savcılar, yüksek yargı mensupları, öğretim elemanları, memurlar, belediye başkanları, subaylar, astsubaylar, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, seçim kararının ilanından başlayarak yedi gün içinde görevlerinden istifa edecekler.

Milletvekili olmak isteyen TOBB, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, TESK, Türk-İş, Hak-İş, TİSK, Mimar ve Mühendis Odaları, Kamu-Sen, Memur-Sen gibi oda, birlik ve sendika başkanları ile yönetim kurulu üyeleri de yine 1 hafta içinde görevlerinden ayrılmak zorunda kalacak. İstifa eden memurlar eski görevlerine geri dönebilirken, oda ve sendika yöneticileri ayrıldıktan sonra göreve dönemeyecek.

-YSK BELİRLEYECEK-

Seçim kararının ardından YSK, genel seçimlere girecek siyasi partileri belirleyecek. Seçime girecek siyasi partiler ise, seçimin yapılacağı takvimden 45 gün önce milletvekili kesin aday listelerini YSK’ya bildirecekler.

Haberin Devamı

Siyasi partiler Milletvekili kesin aday listelerini 26 -27 Nisan tarihlerinde YSK’ya sunmaları bekleniyor. Siyasi partiler milletvekili kesin aday listelerini, YSK’ya sunduktan sonra meydanlara inmeye başlayacaklar.

-MECLİS NİSAN’IN İLK HAFTASINA KADAR ÇALIŞACAK-

Bu arada siyasi partilerin meydanlara inmesini ise Meclis’in çalışma takvimi belirleyecek. Hükümet, yasalaşması zorunlu ve öncelikli olan yasaları Nisan ayının ilk haftasında TBMM Genel Kurulu’ndan geçirmeyi planlıyor.

Meclis’in tatile girmesinin ardından, milletvekili listeleri de kesinlik kazanmaya başlayacak.