Beden Sağlığı Sedef hastalığı romatizmaya yol açabilir (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Sedef hastalığı romatizmaya yol açabilir (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Paylaş
Sedef hastalığı romatizmaya yol açabilir (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Sedef, eklemleri tutarak sedef romatizması oluşturabiliyor. Tüm romatizmal hastalıkların yüzde 10’u sedef hastalığına bağlı olarak oluşuyor

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Server Serdaroğlu anlattı:

Vücudun hangi bölgelerinde görülür?

Sedef hastalığının birkaç türü var. Klasik sedef hastalığında özellikle diz ve dirsekte, kalça bölgesinde, vücudun sürtünmeye maruz kalan bölgelerinde kızarıklık, beyaz pullar şeklinde ortaya çıkabilir. Vücudun kasık, göğüs altı, göbek, sünnet derisi gibi katlanan bölgelerinde görülebilir. Bazen sedef sadece saç ve tırnakları tutabilir. Tırnak tutulumunda tırnakta noktalar şeklinde çukurcuklar veya tırnak kalınlaşmaları görülebilir. Bazen de sedef sadece avuç içi ve ayak tabanını tutabilir. Sedef hastalığı eklemleri tutarak ‘sedef romatizması’da oluşturabilir. Sedef hastalığının belki de en önemli tutulum yeri, eklemlerdir. Sedef tüm deride görülebilir. Bu, sedef hastalığının ağır seyreden şeklidir. Bütün deri kırmızıdır. Sedef hastalığı deri üzerinde iltihabi görünümde de seyredebilir. Bu tür rahatsızlıkta kızarık zemin üzerinde, toplu iğne başı şeklinde, çok sayıda, küçük iltihabi kabartılar görülebilir.

Sedef sağlığı nasıl bozuyor?

Sedef genellikle görsel bir hastalık, iç organlarda hasar oluşturmuyor. Ancak iltihaplı sedef denilen bir hastalık var. Bunun vücuttaki yaygın formları sağlığı bozabiliyor. Çünkü tüm vücutta boş yer kalmayacak şekilde kızarıklık ve küçük iltihaplı kabarcıklara yol açıyor. Ancak iltihap derken yanlış anlaşılmasın çünkü bunlar mikrobik değil. Bu iltihap vücudun savunma sisteminin farklı çalışması sonucunda gelişiyor. Vücutta çok geniş alanlarda yerleşebiliyor ve damarların genişlemesine yol açıyor. Bu da kalp yükünü artırıyor. Ki



Romatizmal sedef nedir?

Sedef, eklemleri tutarak sedef romatizması oluşturabilir. Tüm romatizmal hastalıkların yüzde 10’u sedef hastalığına bağlı olarak oluşur. Sedef hastalığının belki de en önemli tutulum yeri, yarattığı sonuç itibariyle eklemlerdir. Ellerde, parmak kemiklerinde, ayaklarda kalıcı çarpıklıklara yol açabilir. Bu gruptaki hastalara ne kadar erken müdahale ederseniz tedavi başarı şansınız o kadar yükselir.

Klasik sedef, sağlığı bozan sedef türlerine dönüşür mü?

Böyle bir risk var. Ama hangi hastada bu riskin olduğunu bilme şansımız yok. Bazen hatalı tedaviler bu dönüşümü sağlayabiliyor. Bazen de hiç bilmediğimiz nedenler yüzünden böyle bir risk ortaya çıkıyor.

Saç döker mi?

Hayır. Sedef direkt olarak saç döken bir hastalık değil. Ancak saçlı deriyi tutan sedefte, çok kalın kabukları sökmeye çalışırken saçlar dökülebilir. Fakat bu dökülme genellikle kalıcı değildir, yerine yenileri çıkar.

BELİRTİLER HER YAŞTA FARKLI

birden çok görülen formu var. Mesela çocuklarda görülen belirtiler yetişkinlerden biraz farklı. Çocuklarda yeni başlamış olduğu için küçük çaplı, kırmızı renkli, üzeri kepekli belirtiler görülür. Erişkinlerde genellikle çocuklardakilere benzeyen daha büyük çapta belirtiler var. Yaşlılarda ise hastalık uzun süreden beri devam ettiği için daha büyük çapta, çocuklardakine oranla daha soluk renkte ve üzerinde kepekten çok, deri kalınlaşması halinde belirtiler görülür. Hastalığın alevlendiği dönemlerde, yaşlılarda bile kırmızı ve kepekli belirtiler ortaya çıkabilir.

YARIN: SEDEFİN DİYETİ VAR MI?

Haberin Devamı