Beden Sağlığı Sedef hastalığında yanlış uygulamalara dikkat! (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Sedef hastalığında yanlış uygulamalara dikkat! (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Paylaş
Sedef hastalığında yanlış uygulamalara dikkat! (Sedef hastalığı nedenleri ve tedavisi)

Sedef hastaları çok zararlı uygulamalara maruz kalabiliyor. Bu noktada hastaların bilinçli olması çok önemli

Dermatoloji Uzmanı Prof.Dr. Server Serdaroğlu anlattı:

Sedef tedavisi ne kadar sürüyor?

Bunu söylemek güç. Hastadan hastaya değişiyor. Aylarca iyilik dönemleri olabildiği gibi, 15 gün sonra tekrarlayan tedaviler de var. Buradaki amaç düzenli tedaviyle belirtileri kontrol altında tutmaktır. Hastalığın tekrarlayıcı olduğu akıldan çıkarılmamalı. Sedef tıpkı migren, şeker, tansiyon gibi hastaya eşlik eden ama düzenli takiple kontrol altında tutulabilen bir hastalıktır. Hastalığı baskılayabilmek için sabırlı olmak şart.

Kömür katranının tedavi etkisi var mı?

Bundan 20 yıl önce kullanıyorduk ama artık bu yönteme başvurmuyoruz. Bu maddenin sedefe yol açan hücre üremesini yavaşlatma özelliği var. Ancak kanserojen etkileri de olduğu için kömür katranı çok gündemde değil.

Sedef saçlı derideyse tedavi nasıl planlanıyor?

Hastalığı şiddetine, saçın uzunluğuna ve hastanın yaşam tarzına göre planlarız. Kortizon içeren bazı şampuanlar ve solüsyonlar kullanılır. Hasta saçlı derisini sert bir şekilde şampuanlamaktan, şiddetle kaşımaktan kaçınmalı.

Tırnak sedefi nasıl tedavi edilir?

Normal sedef kadar ciddi bir tedavi gerektirebilir. Ama hasta tırnaklarındaki görüntüyü düzeltmek için uzun süreli, ciddi bir tedaviyi isteyip istemediğini doktorla konuşmalı. Hastaya asla sedefin geçici olduğu izlenimi verilmemeli. Aksi halde hasta iki kez doktora gidip belirtileri tekrarladığında alternatif tedaviler aramaya başlıyor. Maalesef bu konuda da çok sıkıntılar yaşanıyor. Bazıları, sedefi tamamen geçireceğini iddia ediyor. Mucize gerçekleştirebilecekmiş gibi! Hastanın doktoru değiştirmesinden çok, doktorun gerekirse tedaviye değiştirmesi lazım. Yalnız tedavi değişikliğini de hastaya iyi anlatması gerekir. Çünkü açıklama yapmadan, devamlı tedavi değiştiren doktor, güvensizliğe neden olabilir. Ayrıca doktorun hastaya zaman ayırması gerekiyor. İlacı nasıl kullanacağını anlatmak kolay, önemli olan hastayı ikna etmek, bunları yapmasını ya da devamını sağlayabilmek...

Yararsız tedaviler neler?

Mesela bazı bitkisel ilaçlar. Hastalar yosunlardan medet umuyorlar. Daha da kötüsü, çok zararlı uygulamalara maruz kalabiliyorlar. Örneğin sedefli alana benzin sürebiliyorlar. Tamamen tıp dışı bu uygulamalar, ticari amaçlarla, sağlık sisteminin dışındaki kişiler tarafından yapılıyor. Bu kişilere karşı neler yapılabilir, bilmiyorum. Bir kısmı şikayet edildi, mahkemelik oldu. Ama hâlâ kontrol dışı çalışıyorlar. Hastaların bilinçli olması lazım.

İĞNE TEDAVİSİ KİME UYGULANIR?

Biyolojik ilaçlarla iğne tedavisi, diğer tedavileri kullanıp başarı elde edilmeyenlere uygulanıyor. Tüm dünyada olduğu gibi devlet ödemek için bazı şartlar koşuyor. Sistemik ilaçları veya puva tedavisinin başarısız olması ya da hastanın yan etki görmüş olması lazım. Araştırma ya da üniversite hastanelerinde heyet raporuyla verilebiliyor. Bağışıklığı baskıladığı için yan etki olabiliyor ama eski tedavilere göre daha güvenilir.

Haberin Devamı