Gündem Şehit Kubilay 80. yılında törenlerle anıldı

Şehit Kubilay 80. yılında törenlerle anıldı

Paylaş
Şehit Kubilay 80. yılında törenlerle anıldı

Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, şehit edilişinin 80. yıl dönümünde Menemen'de düzenlenen törenlerle anıldı. Kubilay'ın şehit edilişinin 80. yıl dönümü törenleri, Menemen ilçesi tren garı önünden "Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü" ile başladı

Vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla slogan atarak, Kubilay Anıtı’nın bulunduğu Yıldıztepe’ye kadar yürüdü. Yürüyüşte 380 metrelik Türk bayrağı da açıldı. Yıldıztepe’deki tören ise anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Buradaki törenlere Kubilay’ın torunları Vedat, Bircan, Kemal, Ayfer, Aktuğ, Müjgan, Hüseyin, Levent, Nihal ve Mustafa Kubilay ile İzmir Vali Vekili Ardahan Totuk, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Nusret Taşdeler, CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Nusret Güner, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Ziya Güler, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, CHP’li Alaattin Yüksel, CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol ile ilçe belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende Kubilay filminde Atatürk’ü canlandıran sanatçı Yalçın Mıhçı da yer aldı. Maltepe Askeri Lisesi öğrencisi Yunus Emre Kısak, Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni, aynı okuldan Enes Hızlı da Gençliğin Ata’ya Cevabı’nı seslendirdi. Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Yarbay Yaşar Tosun, millet ve cumhuriyet değerleri uğruna canını veren şehit Kubilay ve arkadaşlarını bir kez daha rahmetle andıklarını ifade etti.

Tosun, "Onlar cumhuriyeti koruma ve yaşatma uğruna hayatlarını feda etmişlerdir. Bu kararlı tutumlarıyla cumhuriyeti kuranların ve onu yaşatanların karşılarına çıkan tüm engelleri yok edebilecek kuvvet ve yetenekte olduklarını göstermişlerdir. Şehit Kubilay ve arkadaşları rahat uyusunlar. Şehitlerimizin bize emaneti olan cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini kimse yıkamaz. Çünkü Kubilay gibi içinde binlerce ferdi bulunan bir cumhuriyet gençliği vardır" dedi.

Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı ise Kubilay ile bekçiler Hasan ve Şevki’nin edilişlerinin 80. yıl dönümünde, cumhuriyet kahramanlarını şükranla yad ettiklerini ifade etti. Subaşı, Atatürk’ün "Fazilet rejimi" dediği cumhuriyetin, halkın egemenliğine dayalı halkın inanç ve düşüncelerine saygılı bir yönetim biçimi olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Cumhuriyet bu topraklarda yaşayan hiç kimseyi ötekileştirmez, onu hangi nedenle olursa olsun ayrıştırmaz ve onu koruyan, kucaklayan anlayışla hareket eder. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar üzerinde etnik, ideolojik sebepler ya da toplumu aldatmak, birbirine düşürmek amacıyla hukuk dışı yapılanmaların işlediği faili meçhul siyasi cinayetlerle sürekli çatışma ve kavga ortamı isteyenler ve tertipleyenlere diyoruz ki; Bu aziz milletin irfanı ne kadar tahrik edilirse edilsin kendi birliği ve bütünlüğü üzerinde oynanan oyunları idrake açıktır, hazırlanan tuzaklara düşmeyecektir. Aşırılıklar ve eski yaralar da demokratik, serbest bir hava içinde tartışılarak çözümlenecek, gerçek demokrasi Türkiye’de sonsuz maddi ve manevi ufuklar açacaktır." Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise Kubilay’ı anma törenlerinde halkın, Atatürk ilke ve devrimlerine sıkı sıkıya bağlılığını gösterdiğini söyledi.

GENELKURMAY BAŞKANI ORGENERAL KOŞANER’İN MESAJI

Törende Genelkurmay Başkanı Orgeneral Orgeneral Işık Koşaner’in mesajı okundu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "Asteğmen Kubilay ve arkadaşları büyük fedakarlıklarla kurulan cumhuriyetimizi ve onun kuruluş felsefesinin temel taşlarından olan laikliği hedef alan karanlık güçler karşısında canlarını feda ederek ölümsüzleşmişlerdir.

Bu eşsiz adanmışlık tablosu, Türk ulusunun, cumhuriyetimizin temel değerlerini ve devrimlerini koruma azim ve kararlılığının çok açık bir ifadesidir. Aklın ve bilimin rehberliğinde çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmayı hedef alan, ilkeleri ulusumuzun ihtiyaç ve isteklerinden doğmuş olan Atatürkçü Düşünce Sisteminin esasını laiklik teşkil etmektedir.

Laiklik, demokratik ve sosyal hukuk devletinin, bireysel özgürlüklerin ve insan haklarına dayalı bir sistemin varlığının ve devamının en büyük güvencesidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, varlığını ulusuna adamış fedakâr, disiplinli, cesur ve üstün nitelikli personeliyle, sarsılmaz bir azim ve kararlılıkla, milletinin hizmetinde, yüce Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık hedefine doğru ilerlemeye devam edecektir."

Törende daha sonra İzmir Vali Vekili Totuk ile Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Taşdeler, Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı. Şehit Asteğmen Kubilay anısına düzenlenen Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu’nda dereceye girenlere ödülleri, Vali Vekili Totuk, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Taşdeler ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verildi.

CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum ise gazetecilere yaptığı açıklamada, törene ilk defa katıldığını belirterek, "1930’da olmuş bir olayın 80. yılını yaşıyoruz ve aynı şeylerin bugün farklı boyutlarda ortaya çıktığını görüyoruz. Bunun gerçek göstergelerini bugün görüyoruz. Bu yüzden Kubilay törenlerine katılmak halen önem taşıyor.

Kimileri paranoya dese de biz bunun paranoya değil, gerçek olduğunu düşünüyoruz. 80. yılında aynı tehlikeyi yaşıyorsa hala, burada CHP, halk ve bizler varız. Burada yüzde 42 ve onun üzerine katılacak kitleler var" diye konuştu. Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren törenin ardından, Yıldıztepe Şehitliği’ndeki kabirlere çiçek konuldu.

2