Siyaset Selahattin Demirtaş parti grubunda konuştu
Paylaş
Selahattin Demirtaş parti grubunda konuştu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Grup Toplantısı'nda konuştu

TBMM'de bugün 4 eski bakanla ilgili Yüce Divan oylaması gerçekleştiriliyor. Öte yandan partilerin grup toplantıları var. Bahçeli'nin ardından HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş parti grubunda konuştu.

Haberin Devamı

Demirtaş, atanamayan öğretmenlerle ilgili sözlerinde ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 16 Türk devletini temsil eden temsili askerler üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yüklendi. Demirtaş, 'Ben sınıf ortalaması 32 diyorum ama 80 öğrenci bir sınıfta ders yapıyor. Tablet dağıttık diyorlar ya, Saray'ın penceresinden bakınca öyle görünüyor. Duşakabinoğullarının yanından geçen kravatlı isim var ya. Gaziantep'te atama bekleyen bir adaya biz seni atamak zorunda mıyız demişti. Oyunu al git demişti. Seni atamak zorunda mıyız diyerek tam bir neoliberal, paraya tapan devlet anlayışının en net göstergesini ortaya koyuyor.' diye konuştu.

İşte Demirtaş'ın açıklamalarının satır başları:

Hrant Dink'in ölümünün üzerinden 8 yıl geçti. Dönemin başbakanı bu cinayeti aydınlatmak namus borcumuz demişti.

Haberin Devamı

İstanbul'da Alevi toplumunun önderleriyle bir araya geldik. İlk defa üst düzeyde Alevi örgütlerinin yöneticileriyle bir araya geldik. Hem alevi inancına sahip halkımızın taleplerini yüz yüze dinledik hem de diğer inanç ve kimliklerle birlikte Alevilerin sorunlarının nasıl çözüleceğini paylaştık. Garipdede Dergahında bizi ağırlayan bizim canımıza can katan yoldaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Talepleri taleplerimizdir. Biz Aleviler adına talep belirleme hakkını kendimizde görmedik.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI LÜKS ARACININ PENCERESİNDEN BAKARKEN...

Şimdi Cemevleri ibadethane sayılmadığı için elektirk fautralarını ödeyemiyor. Ey Diyanet İşleri Başkanı o lüks mersedesinin penceresinden bakargken bunları görmeyecek mi? Cemevleri resmi olarak ibadethane olmadığı için bu sorun yaşanıyor. Biz bu sorunu belediyeler aracılığıyla çözme kararı aldı. Belediyelerimiz cemevlerini ibadethane olarak tanıyacak ve sularını ücretsiz verecek.

Dün itibariyle Yargıtay 9. Dairesi ciddi bir hukuk ihlaline imza attı. 9. Ceza Dairesi'nin dağıtılan üyelerinin hepsi toplanıp bir dosyayı daha karara bağladılar. Dersim Baro Başkanı hakkında karar vermiş. Bir hukukçu, bir insan hakları savunucusu olarak basın açıklaması yapmış. Bir mayısta mitinge katılmış, cenaze törenlerine katılmış. Malatya Özel Yetkili Mahkemesi Başkana 6.5 yıl hapis cezası verildi. Bir doktora sen niye tansiyon ölçtün demenin başka bir durumu. Bunları yapmazsa meslek ilkelerini çiğnedi diye bu hükümet döneminde bir baro başkanı 9. Ceza Dairesi'nin onaylamasıyla 6.5 yıllık hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Bunun gibi binlerce örnek var.

Haberin Devamı

EVET SAYIN ARINÇ, CİZRE'Yİ SİZİN EŞKİYALARINIZDAN TEMİZLEMEK GEREK

Hükümet sözcüsü diyor ki Cizre'yi eşkiyalardan temizlemek lazım. Cümle olarak doğru söylüyor. Evet sayın Arınç, Cizre'yi eşkiyalardan temizlemek lazım. Eşkiyanız fişekle 12 yaşındaki çocuğu öldürdü. Kimyasal gaz atılıyor. 12 yaşındaki bir çocuğu bu fişekle öldürdüler. İnşallah AKP'nin eşkiyalarından Türkiye'yi temizleyeceğiz.

Bakın eşkiyalarınızdan bazıları bugün Meclis'te oylanacak. Biz iyi ki o komisyondan çekildi. Çünkü bu komisyonun bu kararı vereceğini biz biliyorduk. Biz istifa edene kadar Komisyon ne yapmıştı:

SORUŞTURMA KOMİSYONUNDAN ÇEKİLDİK ÇÜNKÜ

Haberin Devamı

1-Komisyonun başkanı yardımcıları seçilirken sözcü ve katiplerin tamamını AKP'lilerden seçtiler. Uzlaşmayı çiğnediler. Komisyonu AKP'nin elinde bir süreç işletttiğine dair mana ortaya çıktı.

2-Sanıkların tüm dosyalarının komisyonda olmasını istedik. Elimizden hiç bir dosya olmadan soruşturmaya başladık. Başlı başına bu bile, rüşvet aldığı iddia edilen adamdan avukatından dosya var milletvekillerinde dosya yok.

3-Bu komisyonda dinlenmesi gereken tanıkları birlikte belirleyecektik. Bunu da ihlal ettiler. Komisyon başkanı ve AKP'li üyeler tanıkları kendileri belirlediler. Tanıklar rüşvet yedi denilenlerin yakınlarıydı.

4-Rıza Sarraf ve Ali Ağaoğlu'nun dinlenmesi kararlaştırıldı. Diğer muhalefet üyelerinden habersiz alt komisyon kurdular gittiler İstanbul'da bunları dinlediler. Bizim komisyon üyemiz sarfetti ği Rıza Sarraf ve Ali Ağaoğlu dinlenmiş. Komisyon başkanı gidip mahkemeden gizlilik kararı aldı. Bunu da basından duyduk. Eski Bakan Erdoğan Bayraktar'ın dinlenmesi öyle bir saate getirildi ki BAkan'ın Yurt Dışı'na uçuşuna 2.5 saat kala Meclis'e davet edildi. Komisyon Başkanı 1 saat soru soracağız deyip yurt dışına çıktı.

Haberin Devamı

Siz bu komisyonun üyesi olsaydınız, bu aklama faaliyetine katılıp aklayalım mı dersiniz yoksa çekilip açıklayalım mı dersiniz. Biz çekilelimd edik.

Üyelerinin çoğu sizin atadığınız üyeler. Bu Anayasa Mahkemesi bizim partimizi kapattı. Sizin hazırladığı bilgi ve belgelerle bu Anayasa Mahkemesi partimizi kapattı. Size geldi mi güvensizlik duygusu yaratıyor da bize gelince niye güven duyuyorsunuz. Bakanların ayrıcalığı mı var. Biz kuzu kuzu gidip ifade veriyoruz da siz niye vermiyorsunuz?

Bugün kapattırdığınız dosyayı gün gelir devran döner HDP açtırmayı başarır. Sizler bu kadar açlığın olduğu ülkede ahlaki çöküntünün kalıcı hale geleceğini düşünerek adım atıyorsanız biz buna engel olacağız. Bu toplum bu çürümeyi kabul etmez edemez. Buradan hayır kararı çıkarsa, topluma 'Ey toplum hırsızlık normaldir' deyip halka oylatmaya çalışacaklar. Halk ve toplum duyarlı olmalı. Evet diyenler ise sizin emeğinizin arkasında olanlardır. Biz bakanlar suçludur demiyoruz yargılansınlar diyoruz. Bir mahkeme yargılanacak belki de aklanacaklar. Tarihe de yolsuzluk yapmayan bakan olarak geçecekler. Toplumdaki sefaletin açlık sınırının altında yaşayan nüfusun neredeyse yüzde 22'sine denk geldiği bir toplumda bunu bize normalmiş gibi davrananlara karşı el ele vermemiz gerekiyor.

Atanamayan öğretmenler intihar ediyor arkadaşlar. Büyük bir çıkmazdalar.. (Parti grubunda bir cep telefonunun çalması üzerine Demirtaş gülümseyerek) Valla drama uygun bir müzük oldu.

OECD üyesi ülkelerde ortalama 20 öğrenci bir sınıfta yer alırken bizde 32. 315 bin yeni derslik yapılırsa öğrencilerin sınıf başına ortalaması 20'ye düşüyor ve 315 bin derslik 315 bin öğretmen ataması yapılabilecek. Eğitimde kaliteyi arttırmanın da yolu budur.

DUCAŞAKABİNOĞLULLARI'NIN YANINDAKİ KRAVATLI ADAM VAR YA..

Ben sınıf ortalaması 32 diyorum ama 80 öğrenci bir sınıfta ders yapıyor. Tablet dağıttık diyorlar ya, Saray'ın penceresinden bakınca öyle görünüyor.

Duşakabinoğullarının yanından geçen kravatlı isim var ya. Gaziantep'te atama bekleyen bir adaya biz seni atamak zorunda mıyız demişti. Oyunu al git demişti.

Seni atamak zorunda mıyız diyerek tam bir neoliberal paraya tapan devlet anlayışının bir göstergesidir. Yeter ki çalmayın çırpmayın, gelir kaynaklarını adaletli dağıtın. Değil 300 bin öğretmeni işsizliği bir kaç ayda bitirebilirsiniz. Bizi bir yandan işsiz bırakarak ucuz işçi bulmanın yollarını aramış oluyorlar. Emeğimizi ucuza satmazsak dışarıdaki işsizle bizi korkgutmaları lazım.

Bizler direnirken alın teri olanlar olarak yan yana duralım. Biz Metal İş Sendikası üyesi işçilerin taleplerinin yanında olmaya devam edeceğiz.

BUGÜN ORDULU ARICI KARDEŞLERİMİZ ARAMIZDA

Bugün Ordu'dan Arıcılar Birliği üyesi arkadaşlarımız da aramızda. Sizlerin de yaşadığınız emek sorunlarının bir parçası olduğunun farkındayız. Arıcılıkla ilgili bir şey yapılmadı demeyeceğim ama potansiyel itibariyle Çin'in bir kaç kat katlayabilecek potansiyele sahibiyiz. Dünyanın en zengin florasına sahip topraklar var ülkemizde. Arılar olmazsa 4 yıl içinde insan ve doğa hayatı felakete uğrayabilir. Amerika'da arıların ölümü felaketi yaşandı tüm ülke seferber oldu. Bütn bu insan doğa yaşamının gelişimine katkı sunang arıcılar da bin dokun bin ah işit trajedisi yaşıyorlar. Hem ürettiklerinin hakkını alamıyorlar hem de pazarlama ve güvenlik sorunları yaşıyorlar.

Ordu Türkiye'de bal üretiminde birinci sırada. Hakkari'nin yaylallarında da Muş'ta Ağrı'da da Ordulular var. İran'dan Çin'den gelen sahte ballarla piyasa sahtekarlığının yapıldığı bir dönemde bu ziyaret bizim için önemlidir. Tarım Bakanlığı ve Belediyelerimiz nezdinde kendilerine yardım için seferber olacağız. Her yaylada misafirimiz baş tacı edilmelidir.