Yaşam 'Selanik Atatürk Evi' ziyarete hazır

'Selanik Atatürk Evi' ziyarete hazır

Paylaş
'Selanik Atatürk Evi' ziyarete hazır

Atatürk'ün 1881 yılında Selanik'te doğduğu ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığının yaklaşık üç yıldır süren yenileme çalışmalarıyla çağdaş bir müze kimliği kazandı

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1881 yılında, Selanik’te doğduğu ev ilk ziyarete açılmasından 60 yıl sonra Kültür ve Turizm ile Dışişleri Bakanlıklarının yenileme çalışmalarıyla çağdaş müze kimliğine kavuştu.

Haberin Devamı

Ziyaretçileri, silikondan yapılan Atatürk heykelinin karşıladığı evde, Büyük Önderin yaşamına ait kesitler güçlü görseller, arşivlerden elde edilen bilgiler ışığında hazırlanan panolar ve belgesel filmler sunuluyor.

Üç kattan oluşan binanın zemin katında yer alan "Atatürk ve Çocuk Odası" ile başlayan tarihi yolculukta, her oda Atatürk’ün yaşamını ziyaretçilere tüm canlılığıyla aktarıyor.

Binanın üst katlarındaki sofalarda, evin eski teşhir düzenini gösteren maketler sergilenirken 1. katta "Selanik", ve "Manastır", 2. katta "İstanbul" ile Atatürk’ün koltukta oturduğu bir heykelinin bulunduğu "Ankara" adı verilen odalar yer alıyor.

1453 YILLIK MİLLİ TARİH

Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfınca 1870 yılında yaptırılan evi Ali Rıza Efendi, Atanın doğumundan birkaç yıl önce kiraladı. Atatürk bu evin ikinci katında, güney taraftaki odada doğdu ve babasının vefat ettiği 1888 yılına kadar burada ikamet etti. Ali Rıza Efendi’nin vefatından sonra, Zübeyde Hanım çocuklarıyla birlikte Atatürk’ün doğduğu evin bitişiğindeki daha küçük bir eve taşındı.

Haberin Devamı

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Selanik’te görevlendirilen Atatürk, bir dönem annesi ve kız kardeşiyle burada kaldıktan sonra tekrar evden ayrıldı. Bir süre burada kalan annesi ve kardeşi, 1912 yılında Selanik’in Yunanistan yönetimine geçmesiyle İstanbul’a gelmek durumunda kaldı.

Bundan sonraki süreçte ev, Türkiye ve Yunanistan arasındaki anlaşma gereğince Yunan Hükümeti’ne bırakıldı. Evi önce Yunan bir aile, ardından Atatürk’e hediye edilmek üzere Selanik Belediyesi satın aldı. Evin anahtarı ise 19 Şubat 1937 tarihinde Türkiye’nin Selanik Başkonsolosluğuna teslim edildi.

Binada 1950 yılında başlatılan çalışmalar tamamlanarak, Atatürk’ün ölümünün 15. yıldönümünde "Atatürk Evi" olarak ziyarete açıldı.

Apostolou Pavlu Caddesi 17 numaradaki yapı, günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu ile aynı yerleşkenin parçası olarak müze kimliğiyle hizmet veriyor.

AA