Gündem Sele kapılıp kaybolan askerin son sözü: Yüzme bilmiyorum, bırakıyorum kendimi

Sele kapılıp kaybolan askerin son sözü: Yüzme bilmiyorum, bırakıyorum kendimi

Paylaş
Sele kapılıp kaybolan askerin son sözü: Yüzme bilmiyorum, bırakıyorum kendimi

Tekirdağ’ın Saray ilçesinde şiddetli yağış sonucu taşan derenin üzerindeki köprüde mahsur kalan vatandaşları kurtarmaya giden askeri araç sele kapıldı. Zırhlı personel taşıyıcıda bulunan 4 askerden biri sele kapılıp kaybolurken, 3 asker, 2 polis ve 1 sivil vatandaş yaralı olarak kurtarıldı. Kayıp askeri arama çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Sele kapılarak kaybolan ve rütbesinin onbaşı olduğu öğrenilen askerin son sözünün "Yüzme bilmiyorum" olduğu öğrenildi.

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde sabahın erken saatlerinde başlayan şiddetli yağmurla birlikte Ergene Çayı’nın kolu Galata Deresi taştı.

Pazarcık Mahallesi Kiremithane yolu üzerindeki köprüde mahsur kalan vatandaşları kurtarmak için yola çıkan ve 3. Zırhlı Tugay Komutanlığına bağlı olduğu öğrenilen zırhlı personel taşıyıcı, köprüden geçerken sele kapılarak devrildi.



Zırhlı personel taşıyıcıda bulunan 4 askerden biri sele kapılıp kaybolurken, 3 asker, 2 polis ve 1 sivil vatandaş yaralı olarak kurtarıldı ve hastaneye kaldırıldı.

KAYIP ASKER, 'YÜZME BİLMİYORUM' DEMİŞ


Sele kapılan askeri personel taşıyıcı araçta kaybolan askerin rütbesinin 'Topçu Onbaşı' olduğu ve terhisine 15 gün kaldığı öğrenildi. Olay sırasında bir süre araca tutunan askerin yanında bulunanlara, "Yüzme bilmiyorum, bırakıyorum kendimi" dedikten sonra sularda kaybolduğu belirtildi.



İSTANBUL'DAN DESTEK YOLA ÇIKTI


Arama çalışmalarının, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri, AFAD, Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Polisi Sualtı ekibinin sürdürdüğünü ifade eden Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, ayrıca İstanbul’dan arama çalışmalarına destek olmak amacıyla 1 bot 2 araç ve yeteri kadar dalgıçla bir arama ekibinin yola çıktığını kaydetti.


Ceylan, zırhlı personel taşıyıcıda bulunan 3 asker, 2 polis ve 1 sivil vatandaşın tedavilerine Saray ve Çerkezköy devlet hastanelerinde devam edildiğini ifade ederek, "Askerimizin aranmasına devam ediliyor, yaralıların ise sağlık durumları iyi durumda çok şükür. Ancak bir süre müşahade altında tutulacaklar. Bölgede yağmur azalmış durumda. Meteoroloji yetkililerinden aldığımız bilgiye göre yağmur akşama kadar devam edecek. Bizim tedbirlerimiz sürüyor. "



VALİLİK'TEN YAZILI AÇIKLAMA:


Tekirdağ Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "25.10.2017 Çarşamba günü ilimiz Saray İlçesi'nde etkili olan yağış neticesinde sel riski bulunan Saray İlçesi Kiremithane Deresi mevkiini kontrol etmek üzere 3'ncü Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan saat 11.30 da bölgeye hareket eden 1 adet zırhlı personel taşıyıcı içerisinde bulunan 4 askeri personel, 2 emniyet görevlisi ve 1 sivil vatandaşımız, bölgede incelemelerde bulunurken Kiremithane Deresi mevkiinde köprü üzerinde sel suyuna kapılmış olup 3 askeri personel, 2 emniyet görevlisi ve 1 sivil vatandaşımız araç içinden çıkmayı başararak yüksek bir yere sığınmışlardır. Daha sonra bulundukları yerlerden AFAD ekipleri tarafından kurtarılmışlardır. Ancak aynı olayda sel suyuna kapılan 1 askeri personelimiz halen kayıp olup arama kurtarma çalışmaları AFAD ekipleri ve Deniz Polisi tarafından sürdürülmektedir."


'ARAÇTAN ATLADILAR'


AA muhabirine konuşan görgü tanığı İsmail Ataç, evinin balkonundan dereye bakarken, bir askeri aracın derenin karşısına geçmeye çalıştığı sırada köprüde devrildiğini gördüğünü belirtti. Araçtakilerin dışarıya çıktıklarını görerek hemen yardıma koştuğunu anlatan Ataç, olayı gördüğünde çok korktuğunu belirtti. Olay sonrası bir askerin araçta olduğunun söylenmesi üzerine arama çalışmaları başlatıldığını aktaran Ataç, "Askeri araç yolun karşısına sağanak yağış nedeniyle mahsur kalan vatandaşları kontrol etmeye gidiyormuş. Zırhlı personel taşıyıcı, yolun karşısına geçmek isterken, köprünün sol tarafına düşerek suya kapıldı. Araçta bulunanların bazıları dışarı atladı. İlk müdahaleye biz koştuk ve araçtan atlayan vatandaşları kurtardık. Araç sürüklenerek aşağıya gitti. Biz 6 kişiyi kurtardık. Bir askerin ise kayıp olduğu söylendi, onu bulamadık." diye konuştu.


KURTARILAN ASKERLERDEN BİRİ DEHŞETİ ANLATTI


Olay sonrası hastaneye kaldırılan Bakım Astsubayı Veysel Karamehmet hastanede yaşananları şöyle anlattı:

"Köprüye kadar polislerle gittik. Daha sonra çıkarken bize kurtarmaya gideceksiniz dedi komutanlarımız. Biz bindik gittik, ondan sonra polisler geldi. Ben bölgeye hakim değilim daha yeni geldim 2 ay oldu geleli. Arkadaşım da zaten hiç gitmemiş kurtarmaya. Biz orada köprü olduğunu zaten bilmiyorduk bilseydim ben o aracı oraya sokturmazdım. Daha sonra 200 metre geçtikten sonra hızlı bir şekilde savrulmaya başladık ön taraf batmaya başladı. Araçta bir pompa var suyu tahliye ediliyor, o pompa yetmemeye başladı. Daha sonra biz üst kapakları açmıştık Allah’tan arkadaki ağaca çarpar çarpmaz herkes atladı. Atlar atlamaz araç suya gömüldü. 7 kişi araçtan çıktık daha sonra yaklaşık 500-600 metre sürüklendik. Hepimiz tutunduk ama Mehmetçik yüzme bilmediği için, uzman arkadaş peşinden iki kere gitti tutmaya çalıştı ama en sonunda gitti çocuk" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ALBAYRAK SEL BÖLGESİNİ İNCELEDİ


Yaşanan sel felaketinin ardından olay yerine giderek incelemelerde bulunan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, "Yani sanıyorum o köprünün üzerini tamamen su alınca oradan karşıya geçmedeki ortalamada zorlandılar ve devrilmişler. Saray tarafı en çok yağmur alan bölgedir. Özellikle yukarılarda 130 kilogram metrekareyi bulmuş. 80 kilogram Çerkezköy tarafında var. Bu bölgelerde metrekareye 50 ve 100 kilogram arasında yağış düştü. Yukarıdan gelen ve metrekareyi 150 kilogram yağış düşen kısım bu taraflara büyük bir sel getiriyor" diye konuştu.


SARAY’DA DAHA ÖNCE 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ


Saray ilçesinin aynı bölgesinde 2009 yılında da sel felaketi meydana gelmişti. Kiremithane mevkiinde ahırları olan 5 kişilik aile, bulundukları evde Galata Deresi’nin taşması sonucu evlerinde sel sularına kapılarak hayatlarını kaybetmişti.