Yaşam Şempanzeler de ölümün farkında

Şempanzeler de ölümün farkında

Paylaş
Şempanzeler de ölümün farkında

Şempanzelerin de ölümün bilincinde olduğu bildirildi

İngiltere’nin Stirling Üniversitesi’nden James Anderson ve ekibinin yaptığı araştırma, şempanzelerin de yakınlarını kaybettiklerinde ya da onların son anlarında ölümün bilincinde olduklarını gösterdi.

"Current Biology" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, İskoçya’da yaşlı, dişi bir şempanzenin son anlarını ve ölümünü filme aldı. Bu şempanzeyle birlikte yaşayan şempanze grubunun, yaşlı dişinin ölmeden önceki son günlerinde çok sessiz olduğu ve onu çok dikkatli izlediği, yaşlı dişi son nefesini vermeden çok kısa süre önce onu daha fazla okşadıkları ve temizliğin yanı sıra dostluk belirtisi de olan parazitlerini daha fazla ayıkladıkları gözlendi.

Bu davranışların yaşlı dişinin halen hayatta olup olmadığını anlamaya yönelik olduğu belirtilirken, filmde, dişi öldüğünde grubun dişinin yanından uzaklaştığı ancak kısa süre sonra ölen dişinin büyük kızının annesinin yanına gelerek geceyi onun yanında geçirdiği görüldü.

Anderson, ölüm farkındalığının yıllardır sadece insana özgü psikolojik kavramlardan biri olarak düşünüldüğünü belirterek, akrabanın, arkadaşın ya da eşin ölümü karşısında şempanzeler ve insanların davranışları arasında birçok benzerlik olduğunu vurguladı.

Başka bir araştırmada da Oxford Üniversitesi’nden bilim adamları, Gine’nin Bossou bölgesi yakınındaki ormanlarda yaşayan iki anne şempanzeyi izledi. Anne şempanzelerin, solunum rahatsızlığı nedeniyle ölen yavrularını haftalarca, gece-gündüz taşıdıkları, daha sonra ölü yavrulardan yavaş yavaş ayrıldıkları gözlendi. Araştırmalar, "Current Biology" dergisinde yayımlandı.

AA

Haberin Devamı