Gündem Sendika Şube Başkanı Adliye binasına sığındı

Sendika Şube Başkanı Adliye binasına sığındı

Paylaş
Sendika Şube Başkanı Adliye binasına sığındı

Soma'daki maden faciasıyla ilgili basın açıklaması yapan Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, daha sonra canlı yayın için Adliye binasının önüne geldiği sırada bazı vatandaşların sözlü saldırısına uğradı. Küçükgencer, tepkilerin artması üzerine Adliye binasına sığındı

Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, Soma'daki facianın ardından günlerdir kendilerine yöneltilen suçlamarın yanıtlarını da kapsayan bir basın toplantısı düzenledi. 10 Mayıs'ta yapılan seçim sonrası henüz mazbatalarını bile almadan facianın gerçekleştiğini belirten Küçükgencay, bugüne kadarki süreçte yaşananları da anlattı. Bu arada Gencer, basın toplantısının ardından canlı yayın için Adliye binasının önüne geldiği sırada bazı vatandaşların sözlü saldırısına uğradı. Küçükgencer, tepkilerin artması üzerine Adliye binasına sığınmak zorunda kaldı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer17747","17747","201405","17747-140482.jpg","1", "0","Sendika Şube Başkanı Adliye binasına sığındı");

Kazanın meydana geldiği maden dışındaki diğer iki işletme, Işıklar ve Atabacası ocaklarına çalışmak için girmek isteyen arkadaşları için iş güvenliği sağlanana kadar girmeme kararı alındığını ve geri çevirdiklerini belirten Küçükgencay, şunları söyledi:

"Dünyanın en büyük madencilik faciasını yaşadık. Olay günü saat 15.10'da yangınla ilgili telefon edildi. İşletmeye ve hastaneye gittik. Orada 2 bin 902 tane üyemiz vardı. Eynez Ocağı'nda yaklaşık 2.5 saat bir kaos ortamı geçirdik. Diğer vardiya da işyerine geldiği için içerideki sayıyı hesaplayamadık. Aklımızda bir sürü soru işaretleri oluştu. Olaydan sonraki süreçte Enerji Bakanımız bilgi akışını kendsine bağladı ve biz de bazı bilgilere ulaşamadık.

Sendika olarak basına çıkmadığımız için bazı suçlamalarla karşı karşıya geldik ama biz korkunç kazanın sonuçları ve arkadaşlarımızı kurtarmakla uğraşıyorduk. Dışarıdan gelen bazı gruplar rahat bir şekilde açıklama yaptı. Ancak biz arkadaşlarımızın yanındaydık, bundan sonra da yanında olacağız. Kazanın meydana geldiği madendeki arkadaşlara devlet 3 aydan sonra maaş vereceğini söyledi fakat diğer madenlerdeki arkadaşlarımızın durumu belirsiz. Biz şu anda girmelerini engelliyoruz, 'girilebilir' diye resmi raporları bekliyoruz. Başka bir firmaya ait olan işletmede ise 5 bin 300 arkadaşımız var ve ne yapacakları belli değil.

Yakın zamanda seçimle göreve geldik, 4 gün sonra bu kaza oldu. Bir boşluğun içinde kaldık. Buradaki çalışma koşullarının gözden geçirilmesini istiyoruz. Soma'da TKİ ile yapılan anlaşmalardan sonra piyasada satılan kömürün yüzde 54'ünü TKİ sağlamaya başladı, firmalar üretim ve istihdamı korkunç bir şekilde artırdı.

Tunçbilek'te devletin ürettiği kömürü 230 liraya alan TKİ buradaki kömürü 60 liraya alıyor. Burada bir çok benzer sorunlar var. Bu bile işin boyutunun vehametini gösteriyor. Ama bir yandan da buradaki insanlara iş lazım. Daha önce yapılan denetimlerin sağlıklı olması bir tarafa bırakılıp tüm madenler tekrar denetlenmeli. Devlet denetlenmesinin yanında maden mühendisleri odası ve elektrik mühendisleri odası da denetleme yapmalı."

ADLİYE BİNASINA SIĞINDI

Basın toplantısından sonra adliye binasının önünde canlı yayına katılan Küçükgencay, konuşurken oradaki vatandaşların 'sendikanın köpeği, şirketin köpeği' gibi sözlü saldırılara maruz kaldı. Küçükgencay, tepkilerin artması üzerine Adliye binasına sığınmak zorunda kaldı.

Hürriyet