Demre Seracıya virüs tehlikesi anlatıldı

Seracıya virüs tehlikesi anlatıldı

Paylaş
Seracıya virüs tehlikesi anlatıldı

Seracıya virüs tehlikesi anlatıldı

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)- ANTALYA'nın Demre ilçesinde seracılara yönelik virüse karşı alınacak tedbirlerin anlatıldığı konferans düzenlendi.

Demre Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen konferansa Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Fidan konuşmacı olarak katıldı. Konferansı, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Gümrükçü, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ünal Çetinkaya, İYİ Parti İlçe Başkanı Hüseyin Şahin, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Demre Komisyoncular Derneği Başkanı Fahri Duran, belediye meclis üyeleri, ilaç bayileri, ziraat mühendisleri, komisyoncular ve üreticiler katıldı.

Dr. Hakan Fidan, "İsrail ve Ürdün'de büyük hasara yol açan, domates ve biberde görülen virüsün ayak sesleri, ülkemizin her yerinde duyulmaya başladı. Gerekli tedbirler alınmazsa, tüm ülkemizi sararak, üreticiye domates ve biber üretimini unutturabilir. Virüsle mücadeleye dikim öncesinde ve dikim sırasında başlayacağız. Virüse dayanıklı fide kullanacağız. Seralarımızda dikim öncesi mutlaka solarizasyon uygulaması yapacağız. Solarizasyonda sonra toprağı tekrar sürmeyin. Ekimde, dikimde kullandığınız alet ve makineleri mutlaka dezenfekte edin. Mutlaka seraya girerken temiz elbiseler giyin. Eldiven kullanın. Ellerinizi seralara girerken mutlaka yıkayın. Çünkü virüsler, işçilerin ellerinden, serada kullanılan araçlardan, serada yapılan asma iplerden, elbiselerden, iş makinelerinden, Bambus arılardan, bitki atıklarından yayılabilir" dedi.

Virüslerle kimyasal mücadele olmadığını belirten Dr. Hakan Fidan, "Öncelikle yeni sürgün yaprakları iyi gözlemleyin. Yeni sürgün yapraklarla, eski yapraklar arasında renk farkı varsa hemen uzmana danışın. Hastalıklı bitkileri hemen yok edin. Dışarıda da yakarak imha edin. Temas ettiğiniz bitki sonrası ellerinizi, elbiselerinizi mutlaka temizleyin. Domateste ürüne dikkat edin. Kahverengileşme, sertleşme varsa virüs gelmiş demektir. Bir dakika bile beklemeyin. İmha edin. Biber yapraklarına dikkat edin. Kahverengileşme varsa hemen uzmana danışın. Biberin kendini açın. Tohumlarda kahverengileşme varsa virüslü demektir. Bir de seralarda sigara içmeyin. Sigara içeni seraya sokmayın. Komşunuzu, fideciyi, komisyoncuyu seraya sokmayın" diye konuştu.

Domates virüsünün İsrail'de tüm ülkeye 7 ayda yayıldığını vurgulayan Dr. Hakan Fidan, şöyle dedi:

"Çiftçi, fideci, üretici, ilaççı, üniversite hepimiz aynı gemideyiz. Tedbir almazsak kapıda bekleyen tehlike büyük. Bu virüsü ciddiye alalım. Bunu yapmazsak, o bizi ciddiye alacak ve üretimi bitirecektir. Bunun çözümü, tedbiri bilimden yardım almak, bilimsel çalışma yapan kuruluşlar ve üniversitelerden yararlanmaktır. Alınacak önlemler de gayet basit. Çünkü virüsün tohumdan mı, fideden mi geldiğini tespit etme gibi bir olanak ve veri yok. Ayrıca virüsün tohumdan taşınma oranı binde sekiz. Birbirimizi suçlayarak zaman kaybetmeyelim. Önlemimizi alalım."

Dr. Hakan Fidan, konferansın ardından soruları yanıtladı. Konferans sonunda Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu ve Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Dr. Hakan Fidan'a günün anısına bir hediye vererek teşekkür etti.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı