Beden Sağlığı Sertifika alan hekim geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verebilecek

Sertifika alan hekim geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verebilecek

Paylaş
Sertifika alan hekim geleneksel ve tamamlayıcı tıp hizmeti verebilecek

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarıyla ilgili önümüzdeki günlerde İstanbul’da yapılacak kongre hakkında bilgi veren Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, aile hekimlerinin geleneksel tıp uygulaması yapmasına ilişkin bir düzenleme olmadığını söyledi. Ahmet Demircan, sertifikasını alan her hekimin Bakanlık denetiminde bu hizmeti verebileceğini açıkladı

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi'nde Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi'ne ilişkin basın toplantısı düzenledi, soruları yanıtladı.

"Geleneksel tıp alanında ne tür düzenlemelerin hayata geçirileceği" sorusu üzerine Ahmet Demircan, kongrenin çalışmalarını tamamlamasının ardından yol haritasının belirleneceğini söyledi. Ahmet Demircan, kongreden en önemli beklentilerinin Anadolu'nun bu alandaki birikimini dünyaya tanıtmak ve paylaşmak olduğunu dile getirerek Türkiye'nin de bu alanda büyük bir tecrübe edineceğini vurguladı.

"Aile hekimlerinin geleneksel tıp uygulamalarına nasıl dahil olacağı" sorusu üzerine ise Ahmet Demircan, "Aile hekimleri geleneksel tıp uygulamasını yapacak bir diye bir düzenleme yok. Geleneksel tıp uygulaması yapmak isteyen hangi hekim grubunda olursa olsun, eğitimini, sertifikasını alırsa bizim denetimimizde bu hizmeti yapabilir. Türkiye'de bu uygulama da hekimler üzerine oturtulmuştur" dedi.

UYGULAMALARIN SGK KAPSAMINA ALINMASI GÖRÜŞÜLEBİLİR

Bakan Demircan, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamına alınıp alınmayacağı konusunda ise bir görüşme ve çalışma yapmadıklarını vurgulayarak, böyle bir talep gelmesi durumunda bunu görüşebileceklerini söyledi.


Hacamat ve sülük tedavisi artık SGK reçetesinde (GETAT nedir?)


"Merdiven altı geleneksel tıp uygulamalarına ilişkin ne tür cezai uygulamaların yapıldığının" sorulması üzerine Ahmet Demircan, bu konuda Bakanlığın çıkardığı bir yönetmelik olduğunu hatırlatarak, buna uymayanlara hapis cezası da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlar uygulandığına dikkati çekti.

'MERDİVEN ALTI UYGULAMALARA 3 HAPİS CEZASI KARARI VERİLDİ'

Ahmet Demircan, hekim ve sağlık personeli olmayanların yaptıkları uygulamalara verilen cezalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Vatandaşımızın bizden ruhsat ve belge almamış kimseye bu uygulamayı yaptırmaması lazım. Vatandaşın da bu konuda hassas olması lazım. Bu kurallara uymadan yaptıracağınız bu tür uygulamalar sağlığınızı tehlikeye sokar. Bu konuyla ilgili kanunda da 1-3 yıl arasında hapis cezası var. İzinsiz, ruhsatsız, yetkisiz uygulama yapmak suçtur. Bugüne kadar 20 tane ceza vermişiz. Bunları takip ediyoruz. Vatandaşın da bu konuda hassas davranması lazım. Medyamızın da vatandaşımızı bilgilendirme konusunda hassas olması gerekiyor. Toplumda bilinç düzeyini yükseltmemiz lazım. Bu konuya magazinel yaklaşmamak lazım. Cezalar 2014'ten bu yana yapılanları kapsıyor. Bu konuda verilmiş 3 hapis, aynı zamanda mahkemeleri devam edenler de var."

"Sağlık Bakanlığının yönetmelikle kabul ettiği 15 geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamasına başka uygulamaları dahil edip etmeyeceği" sorusu üzerine Ahmet Demircan, bu kararın bilimsel kurullar tarafından yapılan çalışmalar doğrultusunda verilebileceğini söyledi.

SADECE TIP FAKÜLTESİ MEZUNLARI YAPABİLECEK

Bakan Ahmet Demircan, geleneksel tıp uygulamalarını sadece tıp fakültesi mezunlarının yapabileceğini yineleyerek bununla ilgili dersin eğitiminin üniversitelerde verilmesi için de YÖK ile görüştüklerini aktardı.

"Geleneksel tıp uygulamaları reçeteye girecek mi" sorusu üzerine Ahmet Demircan şunları kaydetti: "Uygulayan hekim olacak. Hekim uygulamasından neyi önerecekse yazacak. Bunların ödenip ödenmemesi Sosyal Güvenlik Kurumunun etkisi ve denetiminde. Hekim olmayan uygulayamayacağı için hekimden hekime hasta gönderilebilir de aile hekimi de gönderebilir, başka hekim de tavsiye edebilir. Kişi kendisi de gidebilir. Bu açık bir uygulama. Resmi, izinli, ruhsatlı hastanelerde ve uygulamayı yapan merkezlerde poliklinik olarak çalışan bir sistem."

Haberin Devamı