Gündem Şerzan Kurt davasında polise 16 yıl hapis

Şerzan Kurt davasında polise 16 yıl hapis

Paylaş
Şerzan Kurt davasında polise 16 yıl hapis

Muğla' da 12 Mayıs 2010'da meydana gelen olayda üniversite öğrencisi Şerzan Kurt'u silahla öldürdüğü suçlamasıyla 2 yıl önce 8 yıl hapis cezasına çarptırılan polis Gültekin Şahin, kararı Yargıtay'dan dönmüştü. Yeniden yargılanan polis bu kez 16 yıl hapse çarptırıldı

Muğla’da 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylar sırasında, üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Şerzan Kurt’u tabancayla ateş edip öldürdüğü suçlamasıyla 2 yıl önce 8 yıl hapis cezasına çarptırılan polis memuru Gültekin Şahin, Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yargılandı.

Haberin Devamı

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuksuz sanık Gültekin Şahin’i önce ’kasten adam öldürmek’ suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, daha sonra ’olayın tahrik altında işlendiği’ne kanaat getirerek cezayı 16 yıl hapse indirdi. Mahkeme heyeti, Şahin’in tutuklanmasına karar verdi. Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2’nci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt, Muğla’da 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylar sırasında, omzuna isabet eden mermiyle ağır yaralandı.

Kurt, kaldırıldığı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Kurt’un ölümüyle ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi’nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi’nde ’olası kasıtla nitelikli adam öldürme’ suçundan dava açıldı. Muğla’daki mahkeme, güvenlik nedeniyle davanın Eskişehir’de görülmesine karar verdi.

Haberin Devamı

8 YIL CEYA ALIP TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Eylül 2012 tarihindeki duruşmada Gültekin Şahin’i önce ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, ardından olayı olası kastla işlediğine kanaat getirerek cezayı 20 yıla indirdi. Heyet daha sonra, olay günü sanığın yanında başka bir polisin daha silah kullanması ve olay yerinde 7.65 mm çapında tabanca mermisi bulunmasını dikkate alarak Şahin’i 8 yıl hapis cezasına çarptırıp tahliye etti. KARAR YARGITAY’DAN DÖNMÜŞTÜ Yargıtay 11’inci Ceza Dairesi kararı onamadı. Şerzan Kurt davasının Yargıtay’dan dönmesi üzerine polis memuru Gültekin Şahin’in yargılanmasına Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlandı. Yargıtay’dan dönen davanın dördüncü duruşması bugün 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemi aldı. Adliye binasına gelenler tek tek aralanarak içeriye alındı. Duruşmayı Şerzan Kurt’un yakınları, HDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi izledi.

BERATINI ISTEDİ

Tutuksuz sanık polis memuru Gültekin Şahin savunmasında suçsuz olduğunu öne sürerek beraatını isteyerek şöyle konuştu: "Ben kimseye hakaret etmedim. Bana ’Faşist polis’ demelerine rağmen ağzımı açmadım. Olayın benimle bir ilgisinin olmadığını defalarca söyledim. Eğer bir ceza verilecekse maddi delillerin ortaya konulması gerekir. Ben yapmadığımı maddi delillerle ispatlıyorum. Bana suçlu olduğuma dair bir tane maddi delil göstersinler. Olayın bir tek mağduru var o da benim. 2.5 yıl hapis yattım. Mecburen emekli oldum. Beraatımı istiyorum. Herkesin vicdanına göre karar vermesini istiyorum.

Haberin Devamı

Asıl suçlular elini kolunu sallayarak geziyor. Suçu işleyenler cezasını çeksin. Masum birisi cezalandırılmasın." Şerzan Kurt ailesinin avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi duruşmada yaptığı konuşmada, "Hüküm anına geldik. Yargılamanın başından itibaren davanın özel bir niteliği var. Herhangi bir adam öldürme davası değil. Polis, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını korumakla yükümlüdür. Mal ve canını koruyacaktır. Bu olayda polis memuru, genç bir üniversite öğrencisini öldürmüştür. Güvenlik görevlilerinin masum vatandaşlara karşı işledikleri cezalarda ceza az veriliyor. Türkiye’de kamu görevlileri cezalardan muaf kalıyor. Bu da adaleti zayıflatıp yargıya olan güveni azaltıyor. Adil bir karar vermezsek başka Şerzan’lar ölecek. Nasıl ki Ali İsmail Korkmaz, Berkin Elvan öldüyse başka masum insanlar da hayatını kaybedecek. Mahkemenizden adalet bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

BABA KURT: ADALETE GÜVENİYORUM

Şerzan Kurt’un babası Ömer Kurt da duruşmada gözyaşları dökerek konuştu. Baba Kurt, "Ben 20 celsedir mahkemeye geliyorum. Oğlumun katili ile aramızda bir metre mesafe yok. Bir günden bir güne hakeret etmedim. Adalete güveniyorum. Gereken cezayı alacağına inanıyorum. Şerzan’ı vuran Gültekin Şahin’ir asla şüphem yoktur. Batman’dan buraya adalet aramak için geliyorum. Sanık onun güvencesi altında olan bir şahsı öldürmüştür. Olay sırasında Şerzan’ın elinde taş bile yoktu" diye konuştu.

2 KAT FAZLA CEZA ALDI, TUTUKLANDI

Haberin Devamı

Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuksuz sanık Gültekin Şahin’i önce ’kasten adam öldürmek’ suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırdı, daha sonra olayın tahrik altında işlendiğine kanaat getirerek cezayı 16 yıl hapis cezasına indirdi ve Şahin’in tutuklanarak cezaevine gönderilmesine karar verdi. Şahin karar üzerine tutuklanarak Eskişehir H tipe Cezaevi’ne gönderildi. Duruşma sonrası Şerzan Kurt’un ailesinin avukatları ile sanık Gültekin Şahin’in avukatları kararı temyize göndereceklerini belirtti.

Adliye önünde basın açıklaması yapan HDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "Amaç kamu güvenliğini sağlamak değil. Amaç kendilerine verilen güç ve yetkiyi kamu güvenliğini bozmak için kullanmaktır. Son iki ay içerisinde sadece Şırnak’ta 5’i çocuk 6 insanımızı kaybettik. Niye kaybediyoruz? Çünkü bugün devletin koruması altında işleniyor bu cinayetler. Yargıda bir caydırıcı hüküm, ceza çıkmıyor. Cezasızlık artık sadece bir pratik olmayacak mecliste görüşülen tasarıyla cezasızlık kanunileşecek" dedi.

Kemal ATLAN- Hakan TÜRKTAN / DHA