Sevgililer Günü menüsü

Yaklaşan 14 Şubat Sevgilierler Günü için ne yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Size birbirinden lezzetli Sevgililer Gününe yakışır bir menü hazırladık. Tatlısından çorbasına sofrasınızı şenlendirecek Sevgililer Günü menüsü...

10 Şubat 2021, Çarşamba 12:57 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Sevgililer Günü menüsü

Sevgililer Günü menüsü

1- Domates çorbası tarifi

Domates çorbası malzemeleri

  • 5 adet büyük boy sulu domates
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı sıcak et suyu
  • 2 çay bardağı sıcak süt

Domates çorbası yapılışı

1 yemek kaşığı tereyağını bir tavada eritin. 2 yemek kaşığı unu ekleyip kokusu çıkana kadar kısık ateşte, tereyağında kavurun. 5 adet rendelenmiş domatesi kavrulmuş un karışımına ekledikten sonra 5 dakika kadar pişirin. Üzerine 4 su bardağı sıcak et suyunu ilave edin. Kesilmemesi için küçük bir cezvede ısıttığınız 2 çay bardağı sütü azar azar ekleyip hızlıca karıştırın. Çorbayı kaynayana kadar orta ateşte ardından da kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Daha pürüzsüz bir kıvam alması için blenderdan geçirin. Servis kaselerine aldığınız çorbayı, rendelenmiş kaşar peyniri ilavesiyle sıcak olarak servis edin.


2- Brokoli çorbası tarifi

2- Brokoli çorbası tarifi

Brokoli çorbası malzemeleri

  • 500 gram brokoli
  • 7 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

Brokoli çorbası yapılışı

Küçük parçalara ayırdığınız 500 gram brokoliyi 7 su bardağı su ile birlikte haşlayın. Brokoliler haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla çıkartın ve suyunu bir kenara ayırın. Ardından derin bir tencerede 1'er yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağını eritin. 1 yemek kaşığı unu da üzerine ekleyin ve kokusu çıkıp, hafif renk alana kadar kavurun. Kavrulan una brokoliyi haşladığınız suyu azar azar ekleyin ve topaklanmaması için bir çırpma teliyle sürekli karıştırın. Bu şekilde 2-3 dakika kaynattıktan sonra haşlayıp süzdürdüğünüz brokolileri suyun içerisine ekleyin. Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için el blenderından geçirin ve son olarak üzerine 1,5 çay kaşığı tuzla yarım çay kaşığı karabiberi ekleyip karıştırın. Brokoli çorbasını bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis edin.


3- Fırında levrek tarifi

3- Fırında levrek tarifi

Fırında levrek malzemeleri

  • Orta boy levrek (kişi sayısına göre)
  • 1 adet kuru soğan (2 balık için 1 tane)
  • 1-2 adet domates
  • 1 adet limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
  • Defne yaprağı (isteğe göre)

Fırında levrek yapılışı

Levrekler iyice temizlenip yıkanır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir ve süzülen levrekler tepsiye alınır. Balıkların içinde biraz zeytinyağı gezdirilir ve tuz, karabiber serpilir. Soğan, domates ve limonu dilimleyerek balıkların içine yerleştirilir. 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 - 50 dakika arasında pişirilir. 


4- Bademli tavuk tarifi

4- Bademli tavuk tarifi

Bademli tavuk malzemeleri

  • Yarım su bardağı badem
  • Yarım kg kuşbaşı doğranmış tavuk göğüs eti
  • 2'şer adet havuç, kabak ve kırmızı biber
  • 8 dal taze soğan
  • 6 çorba kaşığı sıvıyağ
  • Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber

Bademli tavuk yapılışı

Bademleri kaynayan suda 5 dakika tutup çıkarın. Süzüp kabuklarını soyun. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya aktarın. Karıştırarak renkleri dönene dek kavurun ve kenara alın. Havuç, kabak, kırmızı biber ve taze soğanı temizleyip arzunuza göre irice doğrayın. Sıvıyağı bir tavaya alıp üzerine tavuğu ekleyin. Suyunu salıp yeniden çekene dek pişirin. Havucu ilave edin. Yarı yarıya yumuşayınca kırmızı biber ve kabağı tencereye katın. Bir-iki dakika sonra soğanı ilave edin. Tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak sebzeler yumuşayana dek pişirin. Bademi ilave edin. İyice çevirip ocaktan alın.


5- Kirde kebabı tarifi

5- Kirde kebabı tarifi

Kirde kebabı malzemeleri

  • Yarım kilo kuzu but
  • Sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet domates

Et marinesi için:

  • 1 bütün soğan suyu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 - 2 dal taze kekik yaprağı
  • Tuz

Kirde kebabı üzeri için

  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil dolmalık biber
  • 1 bütün soğan
  • 10 adet mantar

Kirde kebabı yapılışı

İlk önce etler marine edilir. Marine malzemelerini bir kabın içerisine alın, küp küp doğranmış etleri ilave edin ve elinizle iyice yoğurun. Kapya biber ve yeşil biberi julyen şeklinde doğrayın. Soğanı da piyazlık bir şekilde doğradıktan sonra mantarı iri şekilde doğrayın. Az yağın içerisinde güzelce doğranan malzemeleri soteleyin. İri küp doğranmış domates ve sarımsakları içerisine ekleyerek ocağın altını kapatın. Ayrı bir tavayı iyice kızdırın ve marine edilen etleri pişirmeye başlayın. Et piştikten sonra tabağa alın. Ayrı bir tavada tereyağıyla lavaşı kavurun. Çıtır lavaş elde edince tabağa koyun ve üzerine etleri alın. Hazırlanan sebzeli sosu üzerine ekleyip servis edin.


6- Kadınbudu köfte tarifi

6- Kadınbudu köfte tarifi

Kadınbudu köfte malzemeleri

  • 600 gram köftelik kıyma (az yağlı)
  • 1 soğan
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Panelemek için

  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı buğday unu
  • 1 yumurta

Kızartmak için

  • 2 - 3 su bardağı ayçiçeği yağı

Kadın budu köfte yapılışı

Öncelikle kıymayı ikiye bölün ve yapışmaz yüzeyli bir tavaya kıymanın yarısını alıp 2-3 kaşık su ekleyin. Orta ateşte kavurun. Kıymayı ocaktan almadan önce kıyılmış soğanı ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Harcı soğumaya bırakın. Ardından pirinci yıkayıp süzün. Ve haşlanmak üzere tencerede kaynatın. Haşlanan pirinçleri bir kenara alarak soğumasını bekleyin. Kavrulmuş kıyma ve çiğ kıymayı bir kaba alın. Soğuyan pirinçlerin suyunu süzüp kıymalara ekleyin. Yumurta, tuz ve baharatı da ilave edin. Harcı karışana kadar yoğurun ve ardından buzdolabında 2 saat bekletin. Dinlenen harçtan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Un, çırpılmış yumurta ve galeta ununa bulayıp ayçiçeği yağında kızartın.


7- Soslu patates tarifi

7- Soslu patates tarifi

Soslu patates malzemeleri

  • 700 gram küçük boy patates
  • 1 tutam safran
  • 1 çay kaşığı köri 
  • 2 dal maydanoz
  • Yarım çay kaşığı kimyon 
  • 4 taze soğan sapı
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Soslu patates yapılışı

Taze soğan saplarını temizleyip 2-3 cm uzunluğunda kesin. Maydanozu temizleyip doğrayın. Patatesleri soyup tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip haşlayın. Su kaynayınca safranı ekleyip karıştırın. Patatesleri hafif diri kıvamda haşlayıp kevgirle ayrı bir tabağa alın. Zeytinyağı, soğan, maydanoz, köri ve kimyonu fırın tepsisine alın. Patatesleri ekleyip tuz serpin ve harmanlayın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında patatesler yumuşayıncaya kadar pişirin.


8- Güveçte mantar tarifi

8- Güveçte mantar tarifi

Güveçte mantar malzemeleri

  • 250 gram kadar mantar
  • 1 ufak boy kumkuma (zerdeçal kökü)
  • 1 havuç
  • 2 orta boy soğan
  • 1 orta boy domates
  • 1 diş büyük sarımsak
  • 3 tane sivri biber
  • 1 orta boy patates
  • Kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Güveçte mantar yapılışı

Mantarları soyup doğrayın. Limonlu suda biraz bekletin. Bir yandan soğanları ay şeklinde doğrayın. Sarımsağı da minik doğradıktan sonra ikisini zeytin yağ ile kavurun. Üzerine yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Kumkumayı soyup rendeleyin ve bir kenarda bekletin. Salçayı ekleyip kavurmaya devam edin. Sonra rendelenmiş domates ve baharatları ekleyin. İyice kavurun. Su saldığında bekleyin kıvamına göre suyu ekleyin. Mantarları ekleyin ve çok pişmeden ocaktan alın. Bir yanda ince yuvarlak doğranmış patatesleri az kızartıp yağını süzüp servis için hazırlayın. Fırın kabına önce patates ,üzerine kumkumayı, mantarları döküp üzerine patates, en üstlerine ise kaşar peyniri rendesi ekleyin. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında tepsiye su koyup güveçleri yerleştirerek kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin.


9- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

9- Domatesli arpa şehriye pilavı tarifi

Domatesli arpa şehriye pilavı malzemeleri

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 2 su bardağı sıcak su (isteyenler et suyu kullanabilir)
  • 1 adet dolmalık kırmızı biber (kapya)
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Tuz

Domatesli arpa şehriye pilavı yapılışı

Biberlerin saplarını kesin, boyuna 2 parçaya bölün. Çekirdeklerini çıkarın ve olabildiğince eşit küpler halinde kesin. Tencereye tereyağını ve sıvı yağı alıp eritin. Üstüne arpa şehriyeyi ekleyip rengi koyulaşmaya ve hafiften kokusu çıkıncaya kadar kavurun. Biberleri ekleyip 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Domates rendesini ekleyip 2-3 kez karıştırın. Suyunu ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Kapağı kapalı olarak suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin. (Biraz ıslak olacak yoksa dibi tutabilir) Ocağın altını kapatın. 15-20 dakika kadar kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakıp servis yapın.


10- Perde pilavı tarifi

10- Perde pilavı tarifi

Perde pilavı malzemeleri

  • 3 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 4.5 su bardağı su ve tavuk suyu karışımı
  • 2 adet tavuk budu
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • 200 gram çiğ badem
  • 1 kahve fincanı dolmalık fıstık
  • Karabiber
  • Tuz

Perde pilavı hamuru için:

  • 2 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Aldığı kadar un

Perde pilavı yapılışı

Perde pilavını yaparken ilk olarak tavukları haşlayın. Haşlanan tavukların tavuk suyuyla pilav yapılır. Margarini pilav tenceresine alın ve eriyince süzülen pirinçleri tencereye koyup 3 dakika kavurun. Haşlanan tavuk suyunun 2 kasesini pirinçlerin üzerine ekleyip yarım yemek kaşığı tuz ekleyerek kapağı kapatın. Pilav tam pişmeden, biraz diri hale geldiğinde ocaktan alın. Didiklenen tavukları, kuş üzümünü ve karabiberi pilava katıp iyice harmanlayın. 

Hamuru yapmak için tüm malzemeleri karıştırın ve iyice yoğurun. Hamuru biri küçük diğeri büyük iki parçaya ayırın. Büyük olan hamuru 3 mm kalınlığında açıp kabın tabanına, kenarları da kapanacak şekilde iyice yerleştirin. İçine pilavı boşaltın. Hamurun küçük parçasını da aynı şekilde açıp pilavın üzerine kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında hamur kızarana kadar pilavı pişirin. Ters çevirip servis edebilirsiniz.


11- Pancarlı pilav tarifi

11- Pancarlı pilav tarifi

Pancarlı pilav malzemeleri

  • 500 gram küp doğranmış pancar
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı pancar suyu
  • Yarım su bardağı et suyu
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 dal dereotu
  • Tuz

Pancarlı pilav yapılışı

Pirinci tuzlu sıcak suda 30 dakika bekletin. Bol suyla yıkayıp süzün. Dereotunu temizleyip kıyın. Pancarları iyice yıkayıp tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ile doldurun. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pancarı kevgirle ayrı bir tabağa alıp suyunu ayırın. Pancarların kabuklarını soyup zar şeklinde doğrayın. Tereyağını tencerede eritin. Pirinci ekleyip karıştırarak kavurun. Doğranmış pancar, et suyu ve 3 su bardağı pancar suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirin. Üzerini kağıt havlu ile örtüp 10 dakika demlendirin. Dereotunu ilave edip harmanlayın. Daha sonra servis yapın.


12- Osmanlı pilavı tarifi

12- Osmanlı pilavı tarifi

Osmanlı pilavı malzemeleri

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 10 adet badem
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 paket kuş üzümü
  • 2-3 adet kuru kayısı
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 damla limon suyu
  • Tuz
  • 2-3 adet kestane (isteğe göre)
  • Yarım demet dereotu (isteğe göre)

Osmanlı pilavı yapılışı

Ilık suyun içerisine bir miktar tuz ekleyin ve pirinçleri ılık suda 10 dakika bekletin. Daha sonra bol su ile 2 dakika boyunca pirinçleri yıkayıp süzün. Soğanları diri kalacak şekilde doğrayın. Sıvıyağ ve tereyağını pilav tenceresine alarak eritin. Soğanları yağda kavurun. Üzerine dolmalık fıstıkları ilave edip 2 dakika daha kavurun. Kuru kayısıları da ufak ufak doğrayın. Tencereye sırasıyla pirinç,1 gece suda bekletilmiş ceviz içi, badem, kuru kayısı ve kuş üzümlerini ekleyerek 7 dakika kavurun. Tuz, baharat ve limon suyunu ekledikten sonra hafifçe karıştırmaya devam edin. Üzerine et suyunu ekledikten sonra 2 dakika yüksek ateşte pişirin ve kapağını kapatın. Daha sonra kısık ateşe alarak suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Pilav suyunu çektikten sonra demlenmesi için 10 dakika dinlendirin. Daha sonra kestane ve dereotunu ince ince doğrayarak pilavın üzerine serpiştirin.


13- Fondü tarifi

13- Fondü tarifi

Fondü malzemeleri

  • 100 gram % 70 kakaolu çikolata
  • 100 gram sütlü çikolata
  • 160 ml krema
  • Çeşitli meyveler
  • Gofret ve kek dilimleri

Fondü yapılışı

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve kremayı tencereye alıp kısık ateşte ısıtın. Çikolata parçalarını ekleyip eriyinceye kadar karıştırın. Kremalı çikolatayı fondü kabına alıp çeşitli mevsim meyveleri, gofret ve kek dilimleriyle birlikte servis edin. 


14- Sufle tarifi

14- Sufle tarifi

Sufle malzemeleri

  • 125 gram bitter çikolata
  • 125 ml süt
  • 3 adet yumurta(sarıları ve beyazları ayrılmış)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Sufle pişirme kaplarını yağlamak için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kakao

Sufle servisi için;

  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri

Sufle yapılışı

Sütü ufak bir tencereye alın ve kaynayana kadar pişirin. İçine çikolata ilave edin. Çikolata eriyince ocaktan alın. Ayrı bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağını eritin. Üzerine 1,5 yemek kaşığı un ilave edin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Un kavrulunca çikolatalı sütlü karışımı içine yavaş yavaş ilave edin. 2 yemek kaşığı toz şeker atarak sürekli karıştırın. Daha sonra 3 adet yumurta sarısını da ilave edin ve 2 dakika daha karıştırdıktan sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın. Derin bir kasede 3 adet yumurta beyazını bir cimcik tuz ile birlikte iyice köpürene kadar çırpın (kaseyi ters çevirdiğinizde akmaması lazım). Yağlanmış ve kakao kaplanmış sufle kaplarına bir parmak boşluk kalacak şeklide harcı bölüştürün ve inceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkar çıkmaz üzerine pudra şekeri serpiştirip servis edin.


15- Kadayıf sarma tatlısı tarifi

15- Kadayıf sarma tatlısı tarifi

Kadayıf sarma tatlısı malzemeleri

  • 650 gram kadayıf
  • 400 gram yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince nede çok iri çekilmeyecek)

Kadayıf sarma üzeri için

  • 200 gram margarin
  • 100 gram tereyağı

Kadayıf sarma şerbeti için

  • 6 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su
  • Yarım limon
  • 1 kaşık margarin (parlak olması için)

Kadayıf sarma yapılışı

Sarma işlemine başlamadan önce kadayıflarımızı tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içimize alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi saralım (Ben elimden geldiğince resimlerde de anlatmaya çalıştım) ve margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye sarma işlemi bitip tepsiniz doluncaya kadar devam edelim. Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verelim. Kızarmaya yakında derecesini 150 ye düşürelim. Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonrada önceden hazırladığımız şerbetini ılık olarak dökelim. (Ben tatlımı 1 gün öncesinden yaptığım için tatlım soğuktu şerbeti de ilk sıcaklığı çıktıktan sonra döktüm. Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlıda şerbeti de elimizi yakmayacak şekilde ılık olacak. Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar işte o an kaşığınızı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa olmuş demektir.


16- Kadayıflı muhallebi tatlısı tarifi

16- Kadayıflı muhallebi tatlısı tarifi

Kadayıflı muhallebi tatlısı malzemeleri

  • 350 gram kadayıf (kuru kadayıf)
  • 10 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krema (200ml)

Kadayıflı muhallebi tatlısı yapılışı

İlk olarak derin bir tencerede kadayıf ve tereyağı alınız ve kavurmaya başlayınız. Topaklanma olmaması için sürekli karıştırarak kavurunuz. Tereyağı tamamen eridikten sonra 6 yemek kaşığı toz şeker atıp kavurmaya devam ediniz. Kadayıflar renk değiştirmeye başlayınca dövülmüş 1 su bardağı cevizi ekleyip 8 - 9 dakika daha kavurup kadayıfları ocaktan alınız. Kavurduğunuz kadayıf ve cevizleri başka bir kaba alıp soğumaya bırakınız(aynı tencerede kalırsa yanabilir). Başka bir tencereye 4 yemek kaşığı şeker, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı nişasta ve 1 yumurta alıp iyice karıştırın. Üzerine 1 litre sütü ekleyip muhallebiyi pişirmeye başlıyoruz. Muhallebi kaynamaya başlayınca üzerine vanilyayı koyup tekrar karıştırıyoruz ve ocaktan alıyoruz. Muhallebi soğuduğunda 1 paket kremayı üzerine ekleyip mikser yardımıyla karıştırıyoruz. Kadayıflı muhallebi tatlısını yapacağımız kabın yarısına kavurduğumuz tel kadayıfları ekliyoruz. Eşit şekilde yaydığımız kadayıfların üzerine eşit şekilde muhallebiyi yayıyoruz. Geri kalan kadayıfları da eşit şekilde muhallebinin üzerine döküyoruz. 1 - 2 saat dolapta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

İpucu

Servis ederken üzerine çilek, muz veya yaban mersini koyabilirsiniz. Muhallebisi 5 - 6 saat dinlenirse daha lezzetli olacaktır. Kadayıfları çok yakmamaya çalışın. Eğer kuru kadayıf bulamazsanız yaş kadayıfları 1 gün önceden buzdolabının derin dondurucu kısmında bekletin.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (10 Şubat 2021)